• BIST 9559.02
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 25 °C

E-Ticaret Yatırımlarla 560 Milyar Lirayı Aşacak

E-Ticaret Yatırımlarla 560 Milyar Lirayı Aşacak
ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, geçtiğimiz yıl 381,5 milyar lira olarak gerçekleşen e-ticaret hacminin bu yıl da tüketici taleplerine yönelik yapılacak yatırımlarla 560 milyar lirayı geçmesini öngördüklerini kaydetti.

Pandeminin etkisiyle e-ticaret sektörünün 2021’de de artışını sürdürdü. 2021 yılında e-ticaret hacmi 381,5 milyar TL olarak gerçekleşirken, sipariş sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 46 artışla 3 milyar 347 milyon adede ulaştı. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi, Türkiye’deki e-ticaretin genel durumunu ve 2022 yılı beklentilerini KargoHaber’e anlattı.

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ETBİS verilerine göre sipariş sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 46 artışla 3 milyar 347 milyon adede ulaştı. E-ticaretin gelişimi açısından önemli bir kriter olan e-ticaretin genel ticarete oranı ise yüzde 17.7 olarak gerçekleşti. Bu oranın en yüksek olduğu ay ise yüzde 20.4 ile e-ticarette kampanya ayı olarak bilinen Kasım ayı oldu. Ülkemizde 2021 yılı itibarıyla e-ticaret faaliyetinde bulunan 484 bin 347 işletmenin 26 bin 442 adedi kendi sitesinde satış yaparken, 472 bin 604’ü pazaryerlerinde faaliyet gösterdi.

Bir önceki yıla göre e-ticaret konaklama sektöründe yüzde 175, gıda ve süpermarket sektöründe yüzde 162, seyahat, taşımacılık depolamada yüzde 113, hava yolları sektöründe yüzde 98, yemek sektöründe yüzde 78, giyim, ayakkabı ve aksesuar sektöründe ise yüzde 26’lık artış yaşandı. Online alışverişi tercih eden iller sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Antalya ve Bursa oldu.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Emre EkmekçiCiddi bir ivme yakalayan e-ticaret sektöründeki büyüme ve yatırımların tüm hızı ile devam edeceğini söyleyen Ekmekçi, “Tüketiciler için e-ticaretteki uygun fiyat seçenekleri ve kolay alışveriş süreçleri çekici unsurlar olarak öne çıkmaya devam edecek. E-ticaretteki artış sürecinin yine tüketici taleplerine yönelik yapılacak yatırımlarla 2022’de 560 milyar TL’yi geçmesini öngörüyoruz. 2022’de aynı zamanda vergi indirimleri, devlet destekleri ve global platformların yatırımları ile e-ihracatın büyük bir ivme kazanacağını düşünüyoruz” dedi.

Türkiye’de lojistik ve e-ticaret sektörünün pandeminin etkisiyle birlikte hızlı bir dönüşüm yaşadığını söyleyen Ekmekçi sözlerine şöyle devam etti: “Her iki sektörde süreçlerine dijitale taşımak zorunda kaldı. İş yapış biçimlerinde bu yönde güncellemeler yapıldı. Tüketici tarafında da hiç online alışveriş yapmayan kişiler bile e-ticaret ile tanıştı. Bunun yanında online alışveriş platformu olmayan internetten satış sistemlerini kurdu. Bu dönemde gündemin gerisinde kalmadan dijital dünyaya ayak uydurabilen firmalar ön plana çıktı. İki sektörde de dijitalleşmeyen veya dijitalleşmeye direnen firmaların geride kalmama adına sistemlerini dijitale taşımaları gerekiyor. Bu yönde sektörün gelişimine katkı sağlayan devlet destekleri ve çalışmaları takip etmek büyük önem arz ediyor.”

E-ticaret alanında lojistiğin büyük önem arz ettiğini vurgulayan Ekmekçi, “ E-ticaret alanındaki çalışmaların başarılı bir şekilde yürütülebilmesi için operasyonel süreçlerin de iyi bir şekilde yürütülmesi gerekiyor. Burada da lojistik, depolama ve dağıtım kanalları ön plana çıkıyor. Doğru bir şekilde planlanmış lojistik yönetiminin olmaması, e-ticaret alanındaki tüm çalışmaların boşa gitmesine neden olabiliyor. Lojistik sürecinin iyi planlanması ve yönetilmesi, e-ticaret şirketinin daha verimli çalışmasını ve temellerinin sağlam olmasını sağlıyor. Satın alınan ürünlerin tüketiciye sağlıklı ulaşımı, ürünlerin gereken koşullar altında depolanması ve dağıtım kanallarındaki işleyiş başlıca konu başlıklarını oluşturuyor. E-ticaret yapan firmalar bu başlıklar altında kendilerine en uygun koşulları sağlayan şirketler üzerinden ilerliyor. Bu noktada lojistik firmalarının e-ticaretin büyümesine ayak uyduracak şekilde büyümesi ve sistemin gerisinde kalmadan kendilerini yenilemeleri gerekiyor” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıllarda özellikle kampanya dönemlerinde ürün teslimatları konusunda sorunlar yaşandığı bilgisini veren Ekmekçi, “Pandemi tüm firmalarda e-ticaret kültürünü uyandırdı. Hiç bulunamayan ürünler kolay erişilebilir oldu ve bu bağlamda hızlı kargo sistemleri de gelişimini sürdürdü. Teslimat konusunda yenilikçi iş modellerinin hayata geçirildi. Bu kapsamda AVM'ler, esnaf ve benzin istasyonları teslimat noktası hizmet vermeye başladı. Bu yeni düzenlemelerle lojistik alanındaki istihdamla da sektörde yaşanan sorunlar en aza indirildi. Önümüzdeki dönemde de bu tür düzenlemelerle sektörün gelişimini sürdürmesini bekliyoruz” dedi.

İlgili Haberler
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77