• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Ekol Lojistik Bilkent Üniversitesi İle İşbirliğine İmza Atıyor

Ekol Lojistik Bilkent Üniversitesi İle İşbirliğine İmza Atıyor
Ekol Lojistik, Bilkent Üniversitesi işbirliği ile ‘Otomasyon Sistemlerinin Verimliliğinin Artırılması Projesi’ni hayata geçiriyor.

Ekol Lojistik, Ankara’daki Lavanta Tesisleri’nin sistem iyileştirmesi için Bilkent Üniversitesi ile işbirliğine imza atıyor. Endüstri Mühendisliği Bölümü 4’üncü Sınıf öğrencileri ile ortak yürütülen çalışmayla ‘Otomasyon Sistemlerinin Verimliliğinin Artırılması Projesi’ hayata geçiriliyor. 

Ankara ili Elmadağ ilçe sınırları içerisinde bulunan Ekol Lojistik Lavanta Tesisi; 51 bin metrekare arazi üzerine kurulmuş olan 43 bin 100 metrekare kapalı alandan oluşuyor. 2008 yılında tam kapasite olarak hizmete giren Lavanta Tesisinde, serbest depolama, antrepo, katma değerli hizmetler, sipariş hazırlama, iade elleçleme ve fabrika-depo arası taşıma hizmetleri veriliyor.

İleri teknolojinin kullanıldığı Lavanta Tesisinde, otomatik depolama ve geri çağırma sistemi (ASRS - Automated Storage & Retrieval System) ile tüm elleçleme işleminin yüzde 85'i insan gücüne ihtiyaç duyulmadan otomatik olarak yürütülüyor. Çok derinlikli palet depolama imkanı sağlayan 5 istifleme robotu (S/R machine) ve yaklaşık 300 metrelik konveyörden oluşan 52 bin 800 palet depolama kapasitesine sahip bu sistem, saatte 150 palet giriş ve 250 palet çıkış yapma kapasitesine sahip. Sipariş hazırlama sürecinde kullanılan sesli toplama sistemi (pick by voice) ile karma palet hazırlama sürecü hatasız olarak ergonomik bir şekilde yürütülüyor.

‘Otomasyon Sistemlerinin Verimliliğinin Arttırılması Projesi’ ile depolama alanlarının kullanım kriterlerinin belirlenmesi ve adresleme algoritmalarında yapılacak değişiklikler sonucunda oluşacak potansiyel depolama alanlarının daha verimli kullanılması amaçlanıyor.

Bu amaçla ortaya çıkan Ekol Lojistik ‘Otomasyon Sistemlerinin Verimliliğinin Arttırılması Projesi’ için öncelikle operasyonel bazda kapasite kullanım oranının düşük olmasına neden olan semptomlar araştırıldı. Gözlemler sonucunda çıkan verilere dayanarak, çok derinlikli stok adreslerinin iki taraflı olarak değişken derinliklerde dinamik kullanılması opsiyonu düşünülerek bir optimizasyon modeli geliştirildi. Geliştirilen model üzerinde çeşitli örnek durumlar denenerek, modelin validasyonu yapıldı.. Bununla birlikte, adresleme algortimasında yapılan geliştirmelerin kapasite kullanım oranını arttırma açısından faydasını teyit etmek amacıyla, Java programlama dili kullanılarak depolama sistemlerinin simülasyonu yapıldı. Bu sayede yeni eklenen kurallara birlikte geliştirilen adresleme sistemiyle proje öncesinde uygulanan adresleme sistemi arasındaki değişiklikler çeşitli kriterler altında gözlemlendi.

Proje kapsamında geliştirilen bir diğer model ise ‘Eşlenik Ürünlerin Yerleştirilmesi’ oldu. ASRS içerisindeki çok derinlikli stok adreslerinde iki farklı ürün tipini tek bir ürün tipi gibi düşünerek depolanmasını sağlayacak bu modelde; buluşsal yöntemler kullanılarak depodaki her ürün ve her müşteri için taleplerin benzerlikleri tespit edildi. Çıkan benzerlikler kullanılarak daha verimli bir sonuç elde edilip edilemeyeceği araştırıldı. Kullanılan depolama alanına göre depolanan ürün miktarını artırmanın amaçlandığı bu model sayesinde, depolama kapasitesinin daha efektif kullanılabileceği sonucuna ulaşıldı.

Bilkent Üniversitesi öğrencileri ve Ekol Lojistik çalışanlarının birlikte yürüttükleri bu proje, TÜBİTAK’ın Sanayii Odaklı Lisans Bitirme Tezleri kapsamında başarılı yaklaşımıyla destek almaya hak kazandı. Ayrıca 29 Mayıs 2014 tarihinde üniversitede yapılan 12’nci Projeler Yarışması ve Fuarı’nda yaklaşık 500 kişilik misafire sergilenerek anlatılacak ve kendi kategorisinde 30 proje ile yarışacak. Öğrencilerin bu sistematik çalışması, uygulanabilir iş sonuçları ve üniversite-sanayi işbirliğinin bu en güzel örneği aynı zamanda bu tarz projelerin yarıştığı TÜBİTAK’ın düzenlemiş olduğu Sanayii Odaklı Lisans Bitirme Proje Yarışma’ sına, INFORMS adı altına düzenlenen Uluslararası Endüstri Mühendisliği Projeleri Yarışmasına ve YAEM (Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği) Öğrenci Proje Yarışmalarına da katılacak.


8 Mayıs 2014

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77