• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C

Gruber Logistics Türkiye’de Büyümeye Odaklandı

Gruber Logistics Türkiye’de Büyümeye Odaklandı
Marcello Corazzola İtalya merkezli Gruber Logistics’in CEO’su ve Gruber Grup Yönetim Kurulu Üyesi. Uzun yıllara dayalı mesleki birikime ve uluslararası deneyime sahip bir isim olarak Marcello Corazzola “lojistikten geliyorum, lojistiği seviyorum.

40 yıldan fazla zamandır lojistik sektöründe çalışıyorum. Türkiye’de bulunmaktan da çok mutluyuz” diyor.

Gruber Logistics’in kuruluş hikâyesiyle başlayalım, Şirketin hikayesinden kısaca bahseder misiniz?

Bugünkü adıyla Gruber Logistics, 1936'da kuruldu. Merkezimiz Ora İtalya’da bulunuyor.

Kuruluş öykümüzde 90’lı yıllara doğru yol alıyoruz, artık üçüncü nesil yönetimde. 42 yaşında genç bir adam, Martin Gruber dümende şimdi. Ve ağır taşımacılık firması olarak yola çıktık. Daha sonra FTL taşımacılığına, ardından da XTL ve LTL taşımacılık alanlarına da geçtik. Ve bugün Avrupa’dan başlayarak İstanbul’a, Şanghay’a, Tokyo’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada lojistik hizmetler sunan özel taşımacılık şirketi konumundayız. Şirketin amacı, misyonumuz, müşterilerin hayatlarını kolaylaştırmaya yardımcı olmaktır. Yani misyonumuz ilk günden bu yana değişmedi. Ve bu şirketin açıkça geleceğe doğru aynı kararlılıkla ilerlediği anlamına geliyor. Bir aile şirketi olarak her zaman çalışanlarımızla ve ortaklarımızla uzun vadeli ilişkiler kurmaya çalıştık. Yıllar boyunca kazandığımız güven, zorluklarla aktif olarak yüzleşmek, sürekli gelişmek ve müşterilerimizin hayatlarını kolaylaştırarak misyonumuzu takip etmek itici gücümüz oldu her zaman. Onların güveni bizim günlük motivasyon kaynağımız.

Avrupa yanısıra coğrafi dağılım nasıl?

Bugün Avrupa çapında Almanya, İtalya, Polonya ve Avusturya başta olmak üzere 60'a yakın şubemiz var. Avrupa dışında Çin'de sadece 1 şubemiz var, Şangay’da. Mısır'da Kahire’de varız. Türkiye'de hizmet ağımız genişliyor. Türkiye'de İstanbul ve İzmir'de 2 şubemiz var. Planımız elbette ki şube sayımızı Bursa bölgesi, Ankara bölgesi ve ayrıca Mersin başta olmak üzere arttırmaktır. Azerbaycan, Gürcistan gibi Asya, Orta Asya ülkelerine doğru genişleyecek bu hizmet ağı. İyi organize olmuş bir şirket olarak şubelerin tamamında ülke yöneticileriyle uyum içerisinde çalışıyoruz.

Hizmetlerinizden bahsedelim, çünkü çok geniş bir hizmet yelpazesine sahipsiniz. Verdiğiniz hizmetlerin en büyük avantajı nedir, en önemlisi hangisi?

Öncelikle Gruber Logistics'in arkasındaki fikir, çözüm sağlayıcı olmaktır. Elbette çözüm odaklı bir şirket olmak, bir dizi hizmet sunmayı, deyim yerindeyse, 360 derece hizmet vermeyi gerektiriyor. Bunun arkasında şirketin farklı hizmetlerde daha uzmanlaşmasına yardımcı olan bir iş birimi var. Bugün FTL dediğimiz Tam Tır Yükleme işi şirketin faaliyetinin yüzde 50'sini oluşturuyor.

Gruber Logistics’in filo büyüklüğü ve çeşitliliği konusunda neler söyleyebilirsiniz?

Bugün geniş ve çeşitlendirilmiş araç filomuz sayesinde her türlü taşımayı gerçekleştirebiliyor ve en zorlu müşterilerin bile ihtiyaçlarını karşılayabiliyoruz. Bugün yaklaşık 2350 taşıma ünitesine sahip olan filomuzun genişletilmesine yönelik olarak da sürekli yatırım yapıyoruz. 7,5 tonluk küçük kamyonlardan, toplam ağırlığı 170 tona kadar taşımaya uygun özel araçlara kadar uzanan bir filoya sahibiz. Özel taşımalara yönelik filomuz, uluslararası ölçekte en çeşitli filolardan biridir ve hem büyük boy hem de ağır tonajlı yükler için uygun araçları içeriyor. Ayrıca araçlarımızın çevresel ayak izini önemli ölçüde azaltmak amacıyla filomuza 100 adet LNG ile çalışan üniteyi dahil ettik.

Gruber Logistics’in taşıma çözümleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Hizmet branşları çok pratik harf kombinasyonları ile ifade ediliyor.

Gruber Logistics’in CEO’su ve Gruber Grup Yönetim Kurulu Üyesi Marcello CorazzolaGruber Logistics’in hizmet alanlarını FTL, LTL, XTL,PAO, RAL gibi kısaltmalarla ifade ediyoruz. FTL, intermodal, grupaj ve parsiyel taşımanın yanı sıra hava ve deniz taşımacılığı gibi tüm taşımacılık hizmetlerini kapsıyoruz. Muhtemelen en standart ve endüstriyel taşıma türü olmasına rağmen, Tam Tır Yükleme (FTL) ile müşterilerimize hayatlarını kolaylaştırmak için özel çözümler sunuyoruz. Nakliye sürelerini, römork tipini ve kargo sabitleme ekipmanını kendi ihtiyaçlarına göre kişiselleştirebilme fırsatı ayrı bir avantaj. Müşterilerimiz tek bir taşımayla daha fazla ağırlık taşımak istiyorsa veya faaliyetlerimizin çevresel etkilerini azaltmamıza katkı bekliyorlarsa FTL hizmeti içinde intermodal (çoklu taşımacılık) hizmetlerimizi seçebiliyor.

Karayolu taşımacılığını demiryolu ve deniz taşımacılığı hizmetlerinin rahatlığıyla birleştirme olanağı, müşterilerimize zamanında ve esnek bir hizmet sunmamıza olanak tanıyor. Bu da aynı anda trafik sıkışıklığının ve boş kilometrenin azaltılmasına katkıda bulunuyor. Ağır yük ve özel taşıma hizmetlerimiz ise gabari dışı ve gabari dışı yük taşıması gereken tüm firmalar için en iyi çözüm olarak öne çıkıyor. Bu taşımalar olağanüstü yeterlilik ve uzmanlık gerektiren hizmetler. Gruber Logistics’in bu konuda haklı bir üne sahip olduğunu söyleyebilirim. Ağır yük hizmetimiz ve özel ekipman ve filo çeşitliliğine yönelik sürekli yatırımlarımız sayesinde, her sektöre yönelik taşımacılık gerçekleştirebiliyoruz: tarım, inşaat, petrol ve gaz, enerji, otomotiv, kağıt bunların başında geliyor.

Türkiye’nin lojistik merkez olduğu bu genişleme stratejisi nasıl planlanıyor?

Evet, bizce yakın gelecekte çalışmalarımızı Türkiye, Fas, Tunus ve Mısır'ın da dahil olduğu Akdeniz bölgesine ve Kuzey Afrika ülkelerine genişletmeyi planlıyoruz. Tekstil ,otomotiv ve elektronik başta olmak üzere bir dizi sektörde bildiğiniz gibi Türkiye'nin çok büyük bir yetkinliği var. Bu nedenle gelecekte bu işimizi daha da geliştirmek için Türkiye’deki varlığımızı büyük bir fırsat olarak görüyoruz. Türkiye bu bölgede bizim amiral gemimiz. Diğer yoğunlaşma alanımız Kuzey Afrika'da olacak. Ve biz bu pazarda son 2 yıla rağmen birçok fırsat bulabileceğinize inanıyoruz. Bizim düşüncemiz tüm hizmetlerimizi, faaliyetlerimizi geliştirmenin yanı sıra elbette İstanbul'daki merkezimiz üzerinden lojistik faaliyetlere girişebileceğimizi, TIR ve ağır taşımacılığı da yapabileceğimizi düşünüyorum. Aynı zamanda köklü bir konumda olduğumuz otomotiv sektörünü de bu hayale ekleyebiliriz. Oldukça ilginç bir pazar da olabilir. Öyle ki en büyük müşterilerimizden biri Audi Volkswagen. Daimler Service'in ortağıyız, bu tür bir pazarda çok iyi konumlanmış durumdayız. Türkiye'de Electrolux gibi müşterilerimiz var, üstelik Electrolux için ilk tam elektrikli araçlar aldık.

Türkiye'de sektörlere göre yeni fırsatlar bulursanız ilk önce otomotiv ve tekstil dediniz. Diğerlerini söyleyebilir misiniz?

Pazarı sektör bazında değil, yaklaşım olarak değerlendirmek istiyorum. Yaklaşımımız esas olarak müşteri memnuniyeti ve müşteri çıkarının korunmasına dayanmaktadır. Customer Care birimi kapsamında müşteri memnuniyeti demek müşteri ilişkilerini iyi yöneten, yani onlara yardımcı olan, nakliye ve toplam maliyetleri nasıl azaltabileceğimiz konusunda mümkün olan en iyi çözümü öneren kişilere sahip olmaktır. Ve bizim bu insanlarımız üretimden pazara kadar olan sürenin kısaltılmasına destek olma çabasına odaklanıyorlar. Bu nedenle yaklaşımımız daha çözüm odaklı ve dolayısıyla gelecekte müşteriyle yakın ilişkiler kurdukça birlikte  kazanacağımızı görüyoruz. Ayrıca bugün ana konu bilgi akışı. Diyelim ki bir sevkiyat yaptınız ve nerede olduğunu bilmiyorsunuz ki bu da hiç kabul edilebilir bir durum değil. Bilgilendirme, muhtemelen teslimat süresinden daha önemlidir. Üstelik işimiz aslında güvene dayalı. Gruber Logistics’in en son pazarlarından biri olarak yeni bir pazara girmenin kolay olmadığını biliyoruz. Ancak aynı zamanda pazarın zihniyetini değiştirecek zihniyete sahip olduğumuzu da düşünüyoruz.

Bilginin hayati olduğunu söylediğiniz için belki dijitalleşme veya takip sistemi hakkında bir şeyler ekleyebilirsiniz.

Bizim için inovasyonun daha çok çevresel sürdürülebilirliğe odaklandığını vurgulamak istiyorum. Kendi bilgi teknolojileri departmanımız var. Sürücülere yönelik kendi uygulamalarımızı geliştiriyoruz. Evet, müşterilerimiz web sitemizden gönderilerini anlık olarak takip edebilirler. Bu uygulama üzerinden aynı zamanda bu varış noktasına “yarın saat 10’da ürünlerinizi teslim etmeye geleceğiz” bilgisini de verebiliyoruz. Elbette bu bilgiyi vermek için tedarikçilerimizden, sürücülerimizden ne kadar çok bilgi toplamamız gerektiğini tahmin edebilirsiniz. Ama elbette gelecekte bildiğiniz gibi bilgileri güncel tutmak için yapay zeka uygulamalarını da sisteme entegre edeceğiz. Mevcut durumda Gruber Logistics çapında 70’in üzerinde proje iyileştirme çalışması mevcut ve her biri adım adım hizmetlerimize ekleniyor.

Evet, sürdürülebilirlikle ilgili neler söyleyebilirsiniz? Elektrikli kamyonlarla ilgili bir projeniz olduğunu söylediniz. Çevre dostu bir şirket olduğunuzu düşünüyor musunuz?

Kurumsal sorumluluğumuz taşımacılıkla bitmiyor, çevrenin korunmasına yönelik somut kararlılığımız da bunu gösteriyor. Filomuzun tamamı ortalama yaşı iki yıl olan Euro 6 kamyonlardan oluşuyor ve 2021'de karbondioksit ve nitrojen oksit emisyonlarını önemli ölçüde azaltmak için 100 LNG ile çalışan ünite satın aldık. Evet, tam bu yüzden gelecekte enerji kullanımının nasıl olacağı konusunda daha fazla farkındalık yaratabilmek için yıllar önce çalışmalara başladık. Avrupa Komisyonu'nun çalışma gruplarında yer alıyoruz. Ve yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde çalışıyoruz. Ancak hiç kimsenin bu konuda kesin ve net bir cevabı yok. Ama gelecekte birçok alanda elektrikle hareket ediyoruz olacağız. Yenilenebilir enerjiler, bio enerjiler öne çıkacak. Bazı hatlarda, bazı güzergahlarda tam elektrikli kamyonlar, çekiciler kullanıyor olabiliriz. Mesela Almanya’da 50 tane elektrikli aracımız var şu aşamada. Yani Almanya elektriğe çok daha fazla odaklanmış durumda. Dürüst olmak gerekirse bu karmaşık bir konu ve hala yapılacak çok şey var ve daha yolun başındayız. Ancak bu dönüşüm için tüm şirketlerin yıllarca aralıksız emek vererek el ele çalışması gerekiyor.

Türkiye'deki lojistik sektörüne bir mesaj vermek isteyebilirsiniz. Türkiye lojistik sektörüne bir mesajınız olacak mı?

Bu çok zor bir soru. Türk lojistik sektörüne nasıl net bir mesaj verebilirim bilmiyorum. Oldukça ilginç bir pazar olmasının yanı sıra lojistikte oldukça da bilgili ve deneyimli insanlar olduğunu söyleyebilirim. Türkiye pazarının büyük bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu söylemeye gerek yok. Ama muhtemelen Avrupa'ya kıyasla bu gelecek 5-6 yılda daha fazla büyüyen pazarlardan biri olacak Türkiye. Bana göre Türkiye’de olmayı çok doğru buluyorum, çünkü Türkiye ile işbirliği yapmak stratejik açıdan doğru. Kişisel görüşüm de şu ki lojistik firmalarının tüm süreç boyunca daha şeffaf, daha net olmaları gerektiğine inanıyorum. Türkiye için görüşlerim her zaman olumlu şeyler söylemeye odaklıdır.

Peki önümüzdeki 10 yıla dair hedefleriniz nedir? Mesela firmanızı Türkiye pazarında nerede görüyorsunuz?

Elbette daha önce de söylediğim gibi Ankara, Bursa ve Mersin'de yeni ofislerimiz olacak. Lojistik depolarımızı da bu lokasyonlarda geliştirmeyi planlıyoruz. Şu anda geleceğe dair kesin bir planımız yok kuşkusuz, ama mesela İstanbul'da yeni havalimanına yakın bölgede projeler geliştirmek daha uygun.

Türkiye'de bahsettiğim lokasyonlarda ofislerimiz var ve birçok yeni ofis açmayı da planlıyoruz. Önümüzdeki 10 yılda Türkiye’de lojistikte üst sıralarda yer alacağımıza inanıyorum.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77