• BIST 8745.7
  • Altın 2240.672
  • Dolar 32.3333
  • Euro 35.1603
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Hava Kargo İyi Gidiyor, Ancak Yaz Aylarında Beklenen Yolcu Talebi Gelmedi, Havayolları Nakit Krizinde

Hava Kargo İyi Gidiyor, Ancak Yaz Aylarında Beklenen Yolcu Talebi Gelmedi, Havayolları Nakit Krizinde
THY dahil 290 havayolu şirketini çatısı altında toplayan ve sivil hava trafiğinin yüzde 82’sini temsil eden Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA),

hava kargoya artan talep artarken, yolcu tarafında yaz aylarında beklenen yolcu artışı olmayınca  havayollarının nakit kaybının yılın ikinci yarısında 77 milyar dolara ulaşacağını açıkladı. Bu tahminlere göre havayolu şirketlerinin aylık nakit açığı 13 milyar dolar ulaşacak.

IATA küresel çapta ilk yarıda toplam 160  milyar dolar doğrudan  ve dolaylı finansal yardım ve teşvik alan hava yolu şirketleri ve sektör için daha olumsuz geçmesi beklenen kış aylarına girmeden hükümetlerden sektörü daha fazla destekleme talebinde bulundu. Hava yolculuğundaki yavaş toparlanma nedeniyle havayolu endüstrisinin 2021'de aylık ortalama 5-6 milyar dolarlık bir oranda nakit kaybı yaşamaya devam edeceği öngörülüyor.

4.8 Milyon Kişi Riskte

Havacılık sektörünün 4.8 milyon kişinin işini kaybetme riskiyle karşı karşıya bulunduğu ve havacılıkla bağlantılı diğer sektörlerle birlikte bu sayının  46 milyon kişiye ulaşabileceği ve 1.8 trilyon dolarlık bir ekonomik değer kaybının oluşabileceği belirtiliyor.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA tarafından yapılan hesaplamalara göre bu yılın ikinci yarısında sektörün nakit kaybı aylık bazda 13 milyar dolar toplamda da 77 milyar dolara ulaşacak. IATA, ikinci çeyrekte hava yolu şirketlerinin maliyetleri yüzde 50'nin biraz üzerinde düşürmesine rağmen, gelirleri bir önceki döneme göre neredeyse yüzde  80 düştüğü için sektörün bu dönemde 51 milyar dolar  nakit çıkışı yaptığını  tahmin ediyor. Toparlanma yavaş gerçekleştiği için sektörün 2021'de  nakit açığının toplamda 60-70 milyar dolara ulaşması bekleniyor. IATA 2022 yılında da sektörün nakit pozisyonunun artıya dönemeyeceğini öngörüyor.

Tüm Sektör Destek Bekliyor

IATA Başkanı Alexandre de Juniac "Hava taşımacılığı endüstrisinin canlı kalmasını ve ekonomileri yeniden birleştirmeyi ve seyahat ve turizmde milyonlarca işi desteklemeyi amaçlayan bu destek için minnettarız. Ancak kriz, herhangi birimizin hayal edebileceğinden daha derin ve uzun. Ve ilk destek programları bitiyor. Bugün alarm zilini tekrar çalmalıyız. Bu destek programları değiştirilmezse veya genişletilmezse, halihazırda zorluklar yaşayan bir sektör için sonuçları çok daha ağır olacaktır. Tarihsel olarak, yoğun yaz sezonunda elde edilen nakit, daha zayıf kış aylarında havayollarının desteklenmesine yardımcı oluyor. Ne yazık ki, bu yılki felaket getiren ilkbahar ve yaz hiçbir tampon sağlamadı. Aslında, havayolları dönem boyunca nakit yaktı ”dedi. De Juniac . “Tüm sektör için devlet desteğine ihtiyaç var. Krizin etkisi, havaalanı ve hava seyrüsefer altyapısı ortaklarımız da dahil olmak üzere seyahat değer zincirinin tamamına yayılmış durumda” açıklamasında bulundu.

Rota Kısıntıları, Personel Çıkarımı ve Parka Çekilen Uçaklar

Öte yandan havayolları, maliyetleri düşürmek için bir dizi önlemler almış durumdalar.  Bu kapsamda binlerce uçak parka çekilirken, rotaların sayısı azaltıldı ve kritik olmayan masraflar kısıldı, yüzbinlere varan sayıda sektöre gönül vermiş ve deneyimli personel işten çıkarıldı.

Yakın tarihli bir IATA anketi ise  pandemi koşulları yanı sıra  artan seyahat maliyetleri nedeniyle tüketiciler nezdinde havayoluyla seyahat isteğinin ve iştahının azalmış durumda olduğuna işaret ediyor. Anket verilerine göre  seyahat edenlerin yaklaşık üçte ikisinin, genel ekonomi veya kişisel mali durumları stabilize olana kadar seyahati erteleyeceklerini belirttiler. IATA Başkanı De Juniac, "Bu hassas zamanda seyahat maliyetinin artırılması, seyahate dönüşü geciktirecek ve sektörü risk altında tutmaya devam edecektir" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77