• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Hızlı ve Verimli Ticaret İçin Deniz Sigortasında Blok Zinciri Uygulamaları

Hızlı ve Verimli Ticaret İçin Deniz Sigortasında Blok Zinciri Uygulamaları
Türkiye Bilişim Vakfı inisiyatifi olan Blockchain Türkiye Platformu, uluslararası ticarette blok zinciri uygulamalarını bir webinar serisi ile tartışmaya açtı. Webinar serisinin ikincisinde deniz sigortasında blok zinciri kullanımı ele alındı.

Avrupa Birliği Parlamentosu’nun gündemindeki ‘Tedarik Zincirleri ve Uluslararası Ticaret için Blok Zinciri’ çalışmaları konusunda Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) inisiyatifi olan Blockchain Türkiye Platformu’nun çalışmaları sürüyor. Uluslararası ticarette blok zinciri uygulamaları bir dizi webinar’da konunun tarafı uzmanlar, düzenleyiciler ve sektör profesyonelleri ile tartışmaya açıldı.

Blockchain Türkiye Platformu Üretim, Lojistik ve Taşımacılık Çalışma Grubu tarafından düzenlenen webinar serisinin ikincisi 4 Mayıs’ta yapıldı. Deniz sigortasında blok zinciri kullanımının ele alındığı webinar’ı İstanbul Blockchain Women Yönetim Kurulu Üyesi Menekşe Hüryaşar modere etti. Toplantıya Swansea Üniversitesi’nden Prof. Barış Soyer, Guy Carpenter Genel Müdürü Okan Utkueri ve Insha Ventures’dan Zeynep Stefan konuşmacı olarak katıldı.

Uluslararası ticarette blok zinciri uygulamalarıyla ilgili çalışmalar yürüten KPMG Türkiye’den Sigortacılık Sektör Lideri ve Denetim ve Güvence Hizmetleri Kıdemli Direktörü Tuğrul Uzun, uluslararası ticaretin yüzde 90’ının deniz yoluyla gerçekleştiğini belirtti. Küresel deniz sigortası primlerinin 2017’de 28,5 milyar dolara ulaştığını söyleyen Uzun, “Deniz sigortası endüstrisi birçok bilgiyi işlemek zorunda olmasına rağmen hala manuel süreçlere ve kağıt belgelere dayanıyor. Bu nedenle doğrulamada verimsizliğe ve insan hatasına neden oluyor” dedi.

Hasarlar ve sevkiyat gecikmeleri gibi yüklerle ilgili riskleri azaltmayı amaçlayan deniz sigortasının gemileri ve sevkiyatları yolculukları boyunca koruduğunu vurgulayan Uzun, sistemde yaşanan başlıca sıkıntıları şöyle özetledi:

“Deniz sigortasında işin yapısı gereği karmaşık, çok uluslu ekosistemden farklı paydaşlar, birden fazla yargı alanı ve yüksek miktarda işlem bulunur. Farklı yargı bölgelerine uyum sağlarken tüm süreçleri ve oyuncuları koordine etmek deniz sigortası endüstrisi için hayli zor. Bu sektördeki idari sorunların yol açtığı gecikmeler tüm tedarik zincirlerini etkileyebiliyor. Sigorta şartlarının değişen koşullara hızla uyarlanmasının imkansızlığı sigortalar ve bir bütün olarak ticaret üzerinde ek maliyetler oluşturabiliyor.”

Blok zinciri teknolojisinin deniz sigortacılığı için ideal bir çözüm olduğunu belirten Tuğrul Uzun, şunları söyledi:

“Blok zinciri bu sektörde küresel bir ekosistemdeki katılımcıların güvenli ve özel bir ağa bağlıyken ortak bilgiye aynı anda erişmesini sağlıyor. Deniz ticareti için blok zinciri tabanlı bir sigorta sistemi ödemelerin otomatikleştirilmesinden ticaret ortakları, komisyoncuların sigortacıları ve talep işleyicileri arasında gerçek zamanlı sevkiyat bilgilerinin paylaşılmasına kadar bu sürecin tüm adımlarını dijitalleştiriyor. Aslında blok zinciri kağıt tabanlı olmayan ve kendi kendini yürüten akıllı sigorta sözleşmeleriyle uyumluluk ve sözleşme sorunlarını da çözüyor. Ayrıca akıllı sözleşmeler dolandırıcılık tespiti, yanlış ürün fiyatlandırması ve deniz sigortası için diğer diğer özel risklerle ilgili verimsizlikleri de ortadan kaldırıyor. Bu uygulama; blok zinciri talepleri ve ödemeleri daha hızlı, daha ucuz, daha doğru şekilde ele alarak nakliye süreçlerinin yüksek bir otomasyona doğru gelişmesine yardımcı olabilecek. Orijinal deniz sigortası sertifikaları, konşimentoların kopyaları, hasar faturaları gibi evraklar sözleşmenin tüm tarafları arasında blok zinciri sayesinde gerçek zamanlı paylaşılacak, böylece ticarette verimlilik artacak.”

Webinara, BCTR YouTube kanalı üzerinden ulaşmak mümkün.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77