• BIST 8727.4
  • Altın 2233.211
  • Dolar 32.3346
  • Euro 35.1091
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

IATA Fosil Yakıtsız Uçuş Hayali İçin Uluslararası Enerji Ajansı’na ve Petrol Şirketlerine Çağrı Yaptı

IATA Fosil Yakıtsız Uçuş Hayali İçin Uluslararası Enerji Ajansı’na ve Petrol Şirketlerine Çağrı Yaptı
Uçaklar yakın bir gelecekte fosil yakıtsız uçuş gerçekleştirebilecek mi?

Bu konuda önemli bir adım atılıyor. THY ve Pegasus dahil dünyada toplam 290 havayolunu çatısı altında toplayan ve sivil hava trafiğinin yüzde 82’sini temsil eden Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA), sürdürülebilir uçak yakıtı (SAF) yatırımlarına öncelik verilmesi için paydaşları harekete geçirme çağrısında bulundu. 

THY ve Pegasus dahil dünyada toplam 290 havayolunu çatısı altında toplayan ve sivil hava trafiğinin yüzde 82’sini temsil eden Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), havacılık endüstrisinin emisyonlarını azaltma yönündeki hedeflerine olan bağlılığını vurgularken,  Uluslararası Enerji Ajansı'na  (IEA), sürdürülebilir uçak yakıtı (SAF) yatırımlarına öncelik verilmesi için paydaşları harekete geçirme çağrısında bulundu. 2050 yılında havacılıkta karbon emisyonlarını 2005 seviyesine indirmeyi hedefleyen IATA’ya  göre sürdürülebilir havacılık yakıtı mevcut jet yakıtlarına göre emisyonları yüzde 80’e kadar azaltabilme potansiyeli taşıyor.

IATA'nın çağrısı, düşük karbonlu bir geleceğe doğru atılacak adımları tartışmak için bir araya gelecek olan IEA Temiz Enerjiye Geçişi Zirvesi'nin arifesinde geldi. Uluslararası Enerji Ajansı, hükümet ve akaryakıt sektöründeki paydaşlarıyla SAF üretimini teşvik etmek konusunda güçlü bir otorite olarak konumlanmış durumda bulunuyor

Rekabetçi Fiyat İçin Mevcut Üretim Seviyesi Çok Düşük

Sürdürülebilir hava yakıtında mevcut üretim oranları dikkate alındığında IATA’nın 2050 hedeflerine ulaşması için bu rakamın çok düşük olduğunu belirten IATA şu noktalara dikkat çekiyor.

- SAF, geleneksel jet yakıtı ile karşılaştırıldığında CO2 yaşam döngüsü emisyonlarını yüzde 80'e kadar azaltabilir

- SAF, yiyecek veya su ile rekabet etmeyen veya biyolojik çeşitliliğe zarar vermeyen sürdürülebilir yakıt kaynakları kullanılarak elde ediliyor.

- Havayollarının kapsamlı testleri ve yatırımları nedeniyle SAF, güvenli, sürdürülebilir ve kullanıma hazır olarak sertifike edilmiş durumdadır

- Mevcut durumda 250.000'den fazla uçuş SAF karışımı yakıtlarla gerçekleşiyor.

İdeal Bir Fırsat

IATA Fosil Yakıtsız Uçuş Hayali İçin Uluslararası Enerji Ajansı’na ve Petrol Şirketlerine Çağrı Yaptı

Bu konuda bir değerlendirmede bulunan IATA Başkanı Alexandre de Juniac “

“Hükümetler COVID-19 dolayısıyla ekonomik toparlanma yatırımları için muazzam miktarda bir kaynak ayırmış durumdalar. Bu para, havacılık endüstrisinin sürdürülebilir enerjiye geçişi için de güçlü bir neden ve fırsat yaratmış durumda. Bu enerji geçişini başarmak için hükümetler, finans camiası ve ister büyük ister küçük olsun tüm yakıt üreticileri, uygun fiyatlı sürdürülebilir havacılık yakıtı üretimini hızla artırma hedefi konusunda ortak birçalışma içine girmeliler “dedi.

Mevcut SAF üretiminin yıllık 50 milyon litre olduğunu tahmin eden IATA’ya göre üretim ölçeğinin SAF maliyetlerinin jet yakıtı ile rekabet edebilecek seviyelere düştüğü bir noktaya ulaşabilmesi için, üretimin 7 milyar litreye veya 2019 tüketiminin % 2'sine ulaşması gerekiyor.

2025’e Kadar Üretim Artarsa Rekabetçi Olabilir

IATA Başkanı değerlendirmesinde , “Ne kadar çok havayolu şirketi SAF yakıtı kullanmak istese de mevcut üretim ölçeği fiyatları rekabetçi kılacak düzeyin çok altında bulunuyor”görüşünü dile getirerek “ Havacılık endüstrisi kaybetmeye devam ederken ve borç seviyeleri de yükselirken yakıtta doğru fiyat noktasına ulaşmak daha hayati önem taşıyor. Ancak hükümetler zaman olarak bu eşsiz fırsatı SAF üretimini destekleyen güvenli bir mali ve düzenleyici çerçeve  oluşturabilmek için kullanabilirlerse ve  teşvik fonlarının doğrudan SAF üretimine tahsisi sağlanabilirse 2025'te yüzde 2’lik bu rekabetçi noktaya ulaşmak mümkün olacaktır. Böylece uçuşlar daha yeşil hale gelirken, yeni istihdam yaratılacak ve ekonomik toparlanma sürecine de güç verilecektir “dedi.

“Beraber Çalışmaya Hazırız”

IATA dahil tüm sivil havacılık topluluğunun sürdürülebilir havacılık yakıtını kullanarak emisyonları azaltmak konusunda IEA, hükümetler ve petrol şirketleriyle beraber çalışmaya hazır olduğunu belirten IATA Başkanı de Juniac, “SAF bizim en büyük emisyon azaltma fırsatımız. Bu fırsatı birlikte ileriye taşımak için tam doğru zamandayız. Böylece birlikte, fosil yakıtsız uçuş yolunda büyük karbon azaltımlarını gerçekleştirebiliriz” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77