• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 24 °C

İnci Lojistik’in ‘Deniz Otobanı’ Projesi Hayata Geçti

İnci Lojistik’in ‘Deniz Otobanı’ Projesi Hayata Geçti
İnci Lojistik, ‘Deniz Otobanı’ ile İtalya’nın Trieste Limanı’ndan tüm Avrupa’yı kapsayacak Intermodal taşıma hizmetini hayata geçirdi. Manisa OSB yönetimi ile İnci Lojistik, Türkiye ile Avrupa'yı çevreci 'Deniz Otobanı' ile b

İnci Lojistik, ‘Deniz Otobanı’ ile İtalya’nın Trieste Limanı’ndan tüm Avrupa’yı kapsayacak Intermodal taşıma hizmetini hayata geçirdi. Manisa OSB yönetimi ile İnci Lojistik, Türkiye ile Avrupa'yı çevreci 'Deniz Otobanı' ile birbirine bağladı. Projenin başlaması nedeniyle Manisa OSB Lojistik Kısım'da tören düzenlendi.

Törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Meral İnci Zaim, İnci Lojistik AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Şerife Eren, İnci Lojistik Genel Müdürü Emrah Gezgin, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Sait Türek, UKAT Başkanı İdris Şendil, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, İnci Lojistik çalışanları, İzmirli nakliyeciler. İzmir ve Manisalı sanayiciler katıldı.


Törenin açış konuşmasını İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şerife Eren yaptı. Eren, İnci Holding olarak gelecekte dönüşüm projesi başlattıklarını belirterek, şunları söyledi: “2050 yılında dünyamızda yaşayacak 9 milyar insanın daha iyi şartlarda insanca yaşamasına dönük vizyona ulaşmak için çeşitli düzeylerde hızlı, köklü ve eşgüdümlü eylemlerin gerekli olduğu görülmektedir. Dolayısıyla gelecekte dönüşümün, değişimin yaşanacağı çok nettir. İnci Lojistik olarak, bizler, izleyici olmak yerine, işbirliği, inanç ve cesaret gerektiren bu değişime öncülük etmeyi tercih ediyoruz. Bu doğrultuda düşük karbonlu mobiliteye evrensel erişimin sağlanmasında, Türkiye’de üstümüze düşeni yapmaya bugünden hazırız.”

Şerife Eren’in konuşmasını tamamlamasının ardından İnci Lojistik Genel Müdürü Emrah Gezgin de proje ile ilgili teknik bilgiler verdi. Gezgin, bu yeni servis kapsamında yarı römorkla aynı ölçülere sahip 45 feetlik kontyener ile müşterilerine hizmet vereceklerini söyledi. Projenin birinci ayağında konteynerlerin İzmir Limanı’ndan Ancona ve Trieste limanlarına yüksek hızlı gemi ile taşınacağını ve Trieste Limanı’ndan Kuzey İtalya, Avusturya, Almanya’da ana terminallere blok trenler ile ve bu terminallerden müşterilerin istediği gün ve saatte kapı teslimi yapılacağını belirtti.

Gezgin, Intermodal servisi ile dış ticaretin yoğun olduğu dönemlerde yaşanan treyler sıkıntısının ortadan kalkacağını ve müşterilerine yıllık bazda sabit fiyat ve düzenli servis imkanı sunacaklarını kaydetti.

Karaman: “Türkiye'de ilk kez OSB ile TCDD işbirliği ile terminal inşa edildi”

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise yaptığı konuşmada, demiryollarının son 9 yılda pek çok ilke imza attığını söyledi. Karaman, "Bu bağlamda 8 yılda 80 ayrı projeyi hayata geçirdik. Bu projelerin içinde Organize Sanayi Bölgelerine yapılan yatırımlar da dahildir. Bu yatırımlardan Manisa'da üzerine düşen payı aldı. Türkiye'de ilk kez OSB ile TCDD işbirliği ile Manisa'daki bu terminali inşa ettik. Bugün de Türkiye-Avrupa Deniz Otabanı projesini başlatıyoruz. Böylece TCDD olarak Manisa'da yeni bir ilke imza atıyoruz" dedi. Karaman, güzergah hakkında bilgi vererek, "Konteynerler Manisa'dan Biçerova istasyonuna, oradan Aliağa Limanı’na, oradan Kuzey Doğu Akdeniz'i kat ederek İtalya'nın Trieste Limanı’na yüksek hızlı gemiyle taşınacak. Trene yüklenen mallar oradan Avrupa içlerine demiryolu ve karayoluyla taşınacak. Gönderilen ürünlerin nihai alıcıya ulaşma süresi 6 gündür" diye konuştu.

Süleyman Karaman, 8 yılda 80 yeni proje hazırladıklarını belirterek, projelerden büyük bir kısmının hayata geçtiğini, bir kısmının yapımının devam ettiğini, blok tren uygulaması ve lojistik merkezler kurulmasının da söz konusu projeler arasında yer aldığını kaydetti.

Manisa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek ise yaptığı konuşmada, “Önümüzdeki günlerde Manisa Organize Sanayi Bölgesinden Aliağa Limanı’na olduğu gibi Alsancak Limanı’na da düzenli seferler başlatıyoruz" dedi. Türek, "MOS Lojistik, Türk lojistik sektörünün en önemli mihenk taşlarından birisi olma yolunda hızla ilerliyor. Türkiye'de ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Bölge olarak sanayicinin maliyetlerini azaltmak adına birçok proje geliştirdik. Demiryolu taşımacılığı en önem verdiğimiz projelerden birisidir. İnci Lojistik ile birlikte attığımız bu adımla Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Alsancak Limanı’na ulaşım projesi dışında Bandırma üzerinden Tekirdağ-Muratlı istasyonuna tren seferi düzenlemesi çalışmaları başladı" şeklinde konuştu.

Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz de törende yaptığı konuşmada AB standartlarında demiryolu taşımacılığının Manisa'yı Türkiye'deki OSB'ler arasında farklı kıldığını söyledi.


Yıldırım: “Proje taşımacılara örnek bir projedir”  

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise, ‘Deniz Otobanı’ projesinin önemine değindi. Yıldırım, "Manisa, Bakanlığımız çalışmaları bakımından çok önemli bir il ve bir kavşak konumundadır. İstanbul-İzmir otoyolu ile 14 Aralık’ta ihalesini yapacağımız Ankara-İzmir yüksek hızlı tren projesi ile Manisa bir anlamda demiryolları ve otoyolları, bölünmüş yolların geçiş merkezi haline geldi. Sanayisiyle, verimli toprakları ile Manisa gittikçe büyüyor ve gelişiyor. Kısa bir süre önce İzmir-Manisa arasında Sabuncubeli Tüneli’nin de temelini atmıştık. Bu projenin tamamlanmasıyla da İzmir-Manisa birbiriyle tamamen buluşmuş olacak” diye konuştu.  

Bakan Yıldırım, "Bugün İnci Lojistik, TCDD ve Manisa OSB'nin ortaklaşa yaptığı bu proje çok önemlidir. Taşımacılara örnektir. Bu projesi sadece bu kadarıyla sınırlı tutmayıp ikinci etapta Manisa'dan Bandırmaya, oradan Tekirdağ ve oradan da Muratlı demiryolu hattıyla Avrupa'nın içine kadar götürmeyi düşünüyoruz. Sanayici ve nakliyecilerin bir süreden beri çalıştığı BALO projesi de bugün başlatılan proje ile fiilen harekete geçmiştir" dedi.

 Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım ve davetliler ilk seferi başlattı. Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım, ilk treni İtalya'nın Trieste Limanı'na yolladı.


Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım:

“Çevreyi Kirletmeyen Taşıma Türlerine Teşvike Devam Edeceğiz”

Avrupa Birliği (AB), Akdeniz'de bugün deniz otoyollarını konuşuyor. Artan karayolu trafiği, çevreye yayılan yanmış gazların oluşturduğu olumsuz çevre şartları taşımacılıkta da çevreci bir anlayışın gelişmesi için zorunlu hale geldi. Avrupa, deniz otoyolları projesini konuşurken, Türkiye  aslında deniz otoyollarını çoktan inşa etti. Pendik-Trieste, Çeşme-Trieste, Mersin-Trieste ve Ambarlı-Toulon seferleri başladı ve yapılıyor. Bu seferler ile Avrupa'ya yılda 180 bin TIR gidiyor. Avrupa’ya yapılan taşımacılığın yük miktarının yüzde 70’den fazlası bu yolla yapılıyor. Parasal olarak da yüzde 55’i kombine taşımacılıkla, diğer adıyla intermodal taşımacılıkla gerçekleştiriliyor. 

Bir yandan kombine taşımacılığı geliştirirken, diğer yandan da yolların alt yapı standardını yükseltiyoruz. Böylece sanayicinin ve taşımacının rekabet gücünü de geliştiriyoruz. Çevre hassasiyeti dünyada olduğu gibi ülkemizde de günden güne gittikçe önem kazanıyor.

Gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde bugün bir sanayi tesisi kurmak için harcadığınız paranın yüzde 40’ına yakın kısmını da çevre tedbirleri için harcamanız gerekiyor. İşte bu durumu dikkate alarak, bundan böyle taşımacılıkta daha çevreci, çevreye daha az zarar veren alternatif taşıma türlerini teşvik etmeye devam edeceğiz.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi, İnci Lojistik ve TCDD’nin müşterek başlattığı bu proje çok önemli bir projedir. Taşımacılarımıza örnek çevreci ve rekabetçi bir projedir. Bu projenin sadece Manisa, Aliağa ve deniz ayağıyla sınırlı kalmayıp ikinci etapta Manisa’dan Bandırma’ya Bandırma’dan Tekirdağ’a ve oradan da Muratlı demiryolu hattıyla Avrupa’nın içine kadar yayılması en büyük arzumuzdur. Esasen Ege Bölgesi sanayicilerimiz ve nakliyecilerimizin bir süreden beri çalışmakta olduğu BALO Projesi de bugün fiilen başlattığımız seferlerle harekete geçmiştir.

2002 yılından bu yana demiryoluyla yük taşımacılığını geliştirmek için mevcut ana demiryolu hatlarına iltisak hattı veya bağlantı hattı dediğimiz hatların geliştirilmesi için de özel gayret gösteriyoruz. Bugün burada örneğini gördüğümüz kamu özel sektör ortaklığını 2002 yılından bu yana 281 iltisak hattından 326 iltisak hattına çıkarmak suretiyle göstermiş bulunuyoruz. Demiryolu taşımalarının bugün organize sanayi bölgelerinden demiryolu bağlantısı yapılarak gerçekleşen miktarı, toplam taşımanın yüzde 60’ına ulaşmıştır. Bu yöndeki çalışmalarımız artarak devam edecektir.

Demiryollarının 50-60 yıllık ihmaline rağmen demiryolu taşımacılığı 2003 yılına göre bugün yüzde 100 artmıştır. Mevcut hatlarımızı birer birer yeniliyoruz. Şu anda 11 bin kilometrelik demiryolu ağımızın 6 bin kilometresinin yenileme işini tamamladık. Geriye kalan 5 bin kilometreyi de 2015-2016 yılına kadar büyük oranda tamamlamış olacağız. 2023 hedeflerimize paralel olarak önümüzdeki 12 yıl içerisinde demiryollarının yüksek hızlı trenlerle Doğu’dan Batı’ya çekirdek ağın yaygınlaştırılması için çok iddialı çok önemli bir projeyi de bir hedefi de başlatmış bulunuyoruz. Duble yollardan sonra, duble hızlı demiryolları diye çıktığımız bu yolda şu anda 3 bin 500 kilometreye varan projenin yapımı devam etmektedir. 2023’e kadar yüksek hızlı tren ağlarının toplam uzunluğu 10 bin kilometreyi bulacaktır. Ankara’dan çıkan İstanbul’a Sıvas’a, Erzincan’a, Malatya’ya Diyarbakır’a, İzmir’e Edirne’ye ve Avrupa’ya uzanacak bu hatlarla birlikte asırlardan beri Doğu ile Batı arasında İpek Yolu’nun, kervan yollarının geçişi olan Anadolu toprakları böylece yüksek hızlı tren hatlarıyla donatılmış olacak ve bu altyapıyla Türkiye şimdiden yüksek hızlı tren işletmeciliğine sahip olan Avrupa’da 6’ncı dünyada 8’inci ülke unvanına kavuşmuştur.

 


İnci Lojistik Genel Müdürü Emrah Gezgin:

“Müşterilerimize Yıllık Bazda Sabit Fiyat Ve Düzenli Servis Olanağı Sunacağız”

İnci Lojistik, Türkiye’de ilk kez hayata geçirilecek olan deniz otobanı servisiyle Ege Bölgesi demiryollarını, İtalya’nın Trieste Limanı üzerinden Avrupa demiryolları ağına bağlantısını sağlayacaktır. Intermodal taşımacılık, karayolu taşımalarına göre ekonomik ve çevreci, denizyolu taşımalarına daha hızlı bir teslimat süresi sağlamaktadır.

Bu yeni servis kapsamında yarı römorkla aynı ölçülere sahip 45 feetlik kontyener ile müşterilerine hizmet vereceğiz. Projenin birinci ayağında İzmir, Manisa ve Denizli’den demiryolu ile Aliağa Limanı’na taşınacak konteynerler, oradan da yüksek hızlı gemilerle Trieste Limanı’na, oradan da blok trenlerle tüm Avrupa’ya taşınacaktır. Bu proje ile Kuzey İtalya 5 gün, Avusturya ve Almanya 6 gün, Almanya-İskandinavya 6-7 gün içerisinde kapıdan kapıya teslimat yapılacaktır.

Bu proje hayata lojistik köy ve merkezlerin demir ve denizyolu ile Avrupa demiryolu ağına ekonomik ve hızlı bağlantısına büyük katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda bu servis kapsamında konteynerlere takılacak uydu takip cihazıyla müşterilerimiz konteynerlerin her an nerede olduğunu izleyebilecekler.

Avrupa’da karayolu taşımacılığına getirilen yol vergileri, haftasonu uygulanan yürüme yasakları, treylerlere uygulanan geçiş belgesi sorunu, karayolu taşımacılığını her geçen gün zorlaştırmaktadır. Yeni servisimiz ile Ege Bölgesi’ne yapılacak konteyner taşımaları demiryolu ile yapılacağından ülkemizdeki karbon salınımının azaltılmasına da katkı sağlayacağız.

Intermodal servisi ile dış ticaretin yoğun olduğu dönemlerde yaşanan araç sıkıntısı ortadan kalkacak ve müşterilerimize yıllık bazda sabit fiyat ve düzenli servis imkanı sunacağız. Ayrıca her geçen gün gelişen çevre bilinci, şirketleri tedarik zincirinde karbon salınımını azaltmak için projeler üretmeye yöneltmiştir. Lojistik operasyonlarda karayolu taşımacılığı en fazla sera gazı salınımı yapan taşıma modları arasında yer almaktadır. Avrupa Birliği, sera gazının azaltılması için karayolu taşımacılığından deniz ve demiryolu taşımacılığına geçişleri desteklemektedir. Hedef Avrupa içinde yapılan taşıma parkurunun sadece ön ve son taşımasındaki yaklaşık 200 kilometrelik bölümünün karayolu ile büyük bölümünün ise demiryolu ve nehir yolu ile taşınmasını sağlamaktır.

İnci Lojistik, Türkiye ve Almanya’da yürüttüğü lojistik operasyonlarda müşterilerine daha fazla maliyet avantajı sağlayacak, sürdürülebilir çözümlerin başında gelen intermodal servisine bu yıl içerisinde İzmir’e ilave olarak Gebze Limanı’nı da servis kapsamı içerisine sokacaktır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77