• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

IRU, COP28'de Karbon Nötrlüğü İçin Ticari Taşımacılığın Yol Haritasını Sundu

IRU, COP28'de Karbon Nötrlüğü İçin Ticari Taşımacılığın Yol Haritasını Sundu
Operasyonel ve ekonomik pragmatizmi gündeme getiren Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU) Genel Sekreteri, Dubai'de düzenlenen UNFCCC COP28'de ticari karayolu taşımacılığının karbon nötrlüğüne yönelik yol haritasını açıkladı.

ERCST ve Deloitte tarafından düzenlenen iki COP28 panelinde konuşan IRU Genel Sekreteri Umberto de Pretto, karayolu taşımacılığı sektörünün kolektif taahhüdünü ve karbon nötrlüğe yönelik yol haritasını özetledi, ancak delegeleri gerçek bir değişim sağlamak için pratik kalmanın gerekliliği konusunda uyardı.

IRU Genel Sekreteri Umberto de Pretto şunları söyledi: "Karayolu taşımacılığı, tüm BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmada çok önemli bir rol oynuyor ve sektörün kendisi de 2050 yılına kadar karbon nötr hale gelme taahhüdünde bulundu. Ancak bu yalnızca COP28'deki hükümetlerin sektörü dinlemesi durumunda gerçekleşecektir.  Hükümetlerin, karayolu taşımacılığı operatörlerinin verimlilik kazanmaları ve aynı zamanda orta vadede sürdürülebilir alternatif yakıt teknolojilerine yatırım yapmaları için doğru kolaylaştırıcı koşulları sağlaması gerekiyor. Bu 'dubleks' yaklaşım ilerlemenin tek yoludur. Doğru ekonomik ve düzenleyici çerçeveler, altyapı ve operasyonel destekle taşımacılık şirketleri 2050 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşacak.

Aynı zamanda denenmiş ve test edilmiş BM araçlarını da unutamayız. Örneğin CO₂ emisyonu yayarak sınırlarda saatlerce, günlerce ve hatta haftalarca ilerleyen kamyonların nasıl herhangi bir şekilde ekonomik kalkınmaya, sosyal eşitliğe ve çevrenin korunmasına sürdürülebilir bir şekilde katkıda bulunduğu şeklinde yorumlanabilir? Bu TIR sistemiyle rahatlıkla çözülebilir” diye konuştu.

COP28'de ulaşımın karbonsuzlaştırılması gündemindeyken IRU, ticari karayolu taşımacılığı sektörünün 2050 yılına kadar karbon nötrlüğe ulaşması için en verimli, en az yıkıcı ve en uygun maliyetli yolu değerlendiren yeni ve büyük bir araştırma projesi de yayınladı.

Umberto de Pretto, “ IRU Green Compact, esnek bir çerçeveyle ticari karayolu taşımacılığı sektörünün hükümetler, tedarikçiler ve müşterilerle işbirliği içinde kanıtlanmış verimlilik kazanımları elde etmesini ve alternatif yakıtlara dayalı operasyonel ve ekonomik açıdan pragmatik çözümlerin ölçeğini net sıfır emisyon oranıyla sunmasını sağlıyor” dedi.

Umberto de Pretto ayrıca Dünya Bankası, Dünya Serbest Bölge Örgütü ve Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi dahil olmak üzere kilit paydaşlarla karbondan arındırma yolları hakkında görüşmelerde bulundu.

Buna ek olarak, endüstri ile hükümetler arasındaki işbirliğini daha da geliştirmek amacıyla IRU ve Uluslararası Taşımacılık Forumu (ITF), gelecek yıl yapılacak ITF Yıllık Zirvesi öncesinde Dubai'de "Yeşil Taşımacılık: Kriz Zamanlarında Odaklanmak" teması altında bir işbirliği anlaşması imzaladı.

IRU, COP28'de Karbon Nötrlüğü İçin Ticari Taşımacılığın Yol Haritasını Sundu

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77