• BIST 9548.09
  • Altın 2488.656
  • Dolar 32.5033
  • Euro 34.4966
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C

Iveco Amerikalı Nikola İle Sıfır Emisyonlu Taşımacılık İçin Güçlerini Birleştirdi

Iveco Amerikalı Nikola İle Sıfır Emisyonlu Taşımacılık İçin Güçlerini Birleştirdi
Dünyanın en büyük ticari araç markalarından biri olan İtalyan Iveco, 2019 yılında elektrikli ve yakıt hücreli çekici modellerini tanıtarak gündeme gelen ABD merkezli Nikola ile sıfır emisyonlu taşımacılık için büyük bir adım attı.

Fotoğraf Galerisi

Üç ay önce Amerikalı Nikola ile yaptığı anlaşmayı duyuran Iveco ve bir diğer CNH grup şirketi FPT Industrial çok kısa bir zaman içinde Avrupa pazarı için tasarlanan Nikola Tre’nin ilk model aracını hazırlayarak işbirliğinin detaylarını 2-3 Aralık tarihinde Torino’da gazeteciler ile paylaştı. Avrupa pazarı için tasarlanan Nikola TRE’nin 2020’nin son aylarında Hannover’da tanıtılması ve 2021 yılında müşterilerle buluşması bekleniyor.

Yeni yasalarla; 2025 yılına kadar Avrupa’da ağır ticari araç üreticilerinin, yeni araçlarda karbondioksit emisyonlarını 2019 yılına göre yüzde 15, 2030 yılına kadar ise yüzde 30 oranında düşürmesi bekleniyor.

Ağır ticari araçların emisyonsuz geleceğine yönelik en ciddi girişimlerden bir olan işbirliği olan ortak girişimin temelinde hidrojen yakıt hücreli ve elektrik bataryalı çekicilerin Avrupa pazarı için üretilip satılması yatıyor. Nikola, işbirliğine yakıt hücresi konusundaki uzmanlığını ve gelişmiş teknolojileriyle birlikte endüstride ilk defa uygulanan her şey dahil leasing modeliyle katkıda bulunacak. Iveco ise FPT Industrial ile birlikte mühendislik ve üretim uzmanlığını yakıt hücresi ve elektrikli kamyonların endüstrileşmesiyle katkıda bulunacak.

IVECO, FPT Industrial ve Nikola, ortak girişimin ilk kamyonunu geliştirmeye başladı. Iveco  S-WAY platformu üzerinde geliştirilen ve Nikola’nın  kamyon, kontroller ve bilgi-eğlence teknolojisine sahip olan elektrikli Nikola TRE, 2020’nin ortalarında teste edilmeye başlanacak.  Hannover’da düzenlenecek olan ticari araç fuarı IAA 2020’de için gösterimi planlanan Nikola TRE’nin Avrupa’daki bütün satış ve satış sonrası destekleri Iveco’nun yaygın bayi ağı tarafından sağlanacak.

Organizasyonda konuşan CNH Industrial CEO’su Hubertus M. Mühlhauser şunları söyledi: “Sektörümüzü hızla ileri teknolojik çözümler aramaya iten otomotiv emisyonlarında önemli bir düşüş olması gerekiyor. Nikola ile yapılan bu ortak girişim, her iki ortağın da Avrupa'nın uzak mesafe nakliyecileri için somut çevresel faydalar sağlayacak teknik uzmanlığının kanıtıdır.”

CNH Industrial Ticari ve Özel Araçlar Başkanı Gerrit Marx ise yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi: “Sıkılaşan emisyon yönetmelikleri ve genç nesillerin gelecekleri için talep ettikleri çevreyi koruyacak ekonomi modeliyle, endüstrimiz hızlı değişiyor. Hidrojen ve elektrik bataryası – göreve bağlı olarak-  yeşil enerji için tek uygulanabilir çözümdür ve ulusları fosil yakıtlardan bağımsız hale getirme avantajına sahiptir. Şimdi sıfır emisyon için yakıt hücresi elektrik teknolojisine dayanan bir çözümü gerçekleştirme zamanıdır. Bu teknolojiyi erkenden benimsiyoruz  ve taşımacılık sektörünün proaktif dönüşümüne başlamak için bir fırsat olarak görüyoruz.”

Nikola CEO’su Trevor Milton ise 2016 yılında Nikola One modelini tanıttıkları günden beri devlet yetkililerinin ve kamyon sürücülerinin bu aracı Avrupa’ya ne zaman getireceklerini sorduklarını vurgulayarak, “Nikola TRE dünyadaki diğer kamyonların aksine muhteşem ve yenilikçi bir kamyon. Avrupa pazarına girmemize yardımcı olacak doğru ortağa ihtiyacımız vardı ve CNH bizim için en doğru ortak.  Diğer OEM'ler on binlerce kişiyi işten çıkarırken, Nikola binlerce iş yaratıyor ve kamyon endüstrisini tepki vermeye ve sıfır emisyona gitmeye zorluyor.  Üç ayda neler başardığımızı görün, şimdi üç yıl içinde ortağımız CNH ile ne başaracağımızı hayal edin ” dedi.

Iveco - Nikola Ortaklığı

Iveco Amerikalı Nikola İle Sıfır Emisyonlu Taşımacılık İçin Güçlerini Birleştirdi

Yüzde 50-50 hisseyle ortak girişim olarak yapılanan Iveco Nikola ortaklığı Iveco’nun yeni çekicisi S Way platformu üzerinde geliştirilecek olan Nikola TRE modelinin üretimini satışını ve satış sonrası faaliyetlerini içeriyor. Nikola ile Iveco arasındaki ilk görüşmeler dünya Nikola çekicilerinin dünya lansmanı için maket araç üretme geçmişine dayanıyor.

 Iveco, anlaşma kapsamında 100 milyon doları nakit, 150 milyon doları ise markanın teknolojilerini üretiminde kullanılmak üzere hizmet bedeli olarak 250 milyon dolar Nikola’ya yatırım yaptı. Bu yatırımla Iveco, Nikola’nın yüzde 8 hisselerine de sahip oldu.

Yaklaşık 10 yıl içinde ABD’de 700 adet hidrojen dolum istasyonunun kurmayı planlayan Nikola, Avrupa çapında da stratejik güzergahlar üzerinde 70 adet hidrojen dolum istasyonu kurmayı hedeflediğini açıkladı.

Nikola TRE Hidrojenle Uzun Yol Taşımacılığa Hazırlanıyor

2021 yılında batarya elektrikli olarak yola çıkacak olan Nikola TRE, 2023 yılında ise hidrojen yakıt hücreli versiyonuna kavuşacak. Organizasyonda gösterimi yapılan Nikola TRE 4x2 çekici, bölgesel taşımacılık ihtiyaçları için 400 kilometreye varan menziliyle tamamen elektrikli olarak ve dinamik performansı en azından dizele eşit olacak şekilde sunulacak. 480 kW (643 bg)  sürekli güç çıkışı ve 1800 Nm tork sunan çekici, iki ve üç akslı versiyonlara da sahip olacak. Dolu ağırlığı 18’den 26 tona çıkan seçenekleriyle kent lojistiği ve belediye hizmetlerine uygun olacak olan elektrikli Nikola TRE’de klima kontrol, ayna ayarı, süspansiyon yükseklik ayarı, 360 derece kamera sistemi, navigasyon, Bluetooth ses sistemi, araç ayarları araç diyagnostik özellikleri Nikola tarafından geliştirilen ses bilgi teknolojileri kullanılacak. Akıllı anahtar ve mobil uygulamalarla araç kontrolü gibi sistemlerinde yer alacağı Nikola TRE, hidrojen yakıt hücreli taşımacılık için geçiş aracı olarak tasarlanmış ve elektrikli Nikola TRE’nin yollara çıkmasıyla yakıt hücresi teknolojisine dönüştürülebileceği ifade ediliyor.

Haberin fotoğraf galerisi için tıklayın

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77