• BIST 9548.09
  • Altın 2492.767
  • Dolar 32.5067
  • Euro 34.5674
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Lityum Pil Üretimi Artıyor Hava Kargoda Risk Yönetimi Arayışı da Hızlanıyor

Lityum Pil Üretimi Artıyor Hava Kargoda Risk Yönetimi Arayışı da Hızlanıyor
IATA, hükümetlere bir çağrı yaparak lityum pil gönderiminde cihaz taraması, yangın testi ve bilgi paylaşımı konusunda küresel standartlar geliştirilmesi için lityum pillerin güvenli bir şekilde taşınmasına daha fazla destek vermeye çağırdı.

HAVAYOLUYLA gönderilen birçok üründe olduğu gibi, güvenliği sağlamak için küresel olarak uygulanan etkin standartlara ihtiyaç bulunuyor. Buradaki zorluk, lityum pillerin küresel talebindeki hızlı artış. Lityum pil pazarı yıllık yüzde 30 büyüyor ve birçok yeni şirket lityum pil sevkiyatında hava kargo tedarik zincirini kullanmayı tercih ediyor. Lityum pil gönderiminde yaşanan güncel risk ya beyan edilmeyen ya da yanlış beyan edilmiş gönderiler konusunda odaklanıyor.

Güvenli altyapı

Güvenli data altyapısı lityum pil risklerini etkili bir şekilde planlamak ve yönetmek için kritik öneme sahip bulunuyor. IATA’ya göre yeterli ilgili veri olmadan, herhangi bir önlemin etkinliğini anlamak için elde çok fazla bir araç yok. Lityum pil risklerinin etkin bir şekilde yönetilmesine yardımcı olmak için hükümetler arasında ve sektörle lityum pil olayları hakkında daha iyi bilgi paylaşımı ve koordinasyon gerekliliği var.

IATA uzun zamandır hükümetleri lityum pillerin taşınmasına ilişkin güvenlik düzenlemelerinin uygulanmasını hızlandırmaya çağırıyor. Bu çağrı gerçek dışı beyanda bulunan gönderici firmalar için daha sert cezalar ve bariz veya kasıtlı girişimlerin suç haline getirilmesini içeriyor. IATA hükümetlerden bu faaliyetleri ek önlemlerle desteklemelerini istedi:

Lityum pil taraması

Lityum piller için güvenlikle ilgili tarama standartlarının ve süreçlerinin geliştirilmesi hava kargoda büyük önem taşıyor.

Hava kargo güvenliği için diğer tehlikeli madde taşımaları gibi lityum pillerin de güvenli bir şekilde taşınmasını desteklemek için hükümetler tarafından özel standartların ve süreçlerin geliştirilmesinin önemi vurgulanıyor. Bu şekilde, lityum pil nakliyecileri için etkili bir süreç yönetimi mümkün olabilecek. Bu standartların ve süreçlerin sonuç odaklı ve küresel olarak uyumlu hale getirilmesi de kritik önemde bir konu.

Ateş alma ve yangın riski

IATA’nın bir önerisi de lityum pil yangın muhafazasını ele alan bir yangın test standardının geliştirilmesi ve uygulanmasıyla ilintili. Hükümetlerin mevcut kargo bölmesi yangın söndürme sistemlerinden daha güçlü ek koruma önlemlerini değerlendirmek ve lityum pil kaynaklı olabilecek yangınlar için bir test standardı geliştirmesi gerektiği hatırlatılıyor.

Bu önlemler hiç kuşkusuz lityum pillerin güvenli bir şekilde taşınabilmesini sağlamak için havayolları, nakliyeciler ve üreticiler tarafından geliştirilen önemli girişimlerini de desteklemek durumunda. Burada ilk olarak Tehlikeli Madde Yönetmelikleri’nde yeni güncellemeler yapılması ve ek rehberlik materyallerinin geliştirilmesi konusu ele alınıyor.

Ayrıca, havayollarının bildirilmemiş veya yanlış beyan edilmiş tehlikeli mallarla ilgili olaylar hakkında aralarında bilgi paylaşması için yeni bir mekanizmaya ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. Tehlikeli Madde Olay Raporlama Uyarı Sisteminin başlatılması da bir başka öneri. Özellikle lityum pillerin taşınması için bir Güvenlik Risk Yönetimi Çerçevesinin geliştirilmesi belirtilirken, lityum pillerin tedarik zinciri boyunca güvenli kullanımını ve taşınmasını iyileştirmek için CEIV Lityum Pillerin üretilmesi önerisinde de bulunuluyor.

Risk çıtasını yükseltiyoruz

IATA Başkanı Willie Walsh bu konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi: “Havayolları, nakliyeciler, üreticiler ve hükümetler, lityum pillerin hava yoluyla güvenli bir şekilde taşınmasını sağlamak istiyor. Bu ortak bir sorumluluk. Endüstri, mevcut standartları tutarlı bir şekilde uygulamak ve sahtekar nakliyeciler hakkında kritik bilgileri paylaşmak için çıtayı yükseltiyor. Ancak hükümetlerin liderliğinin kritik olduğu bazı alanlar var. Tarama, bilgi alışverişi ve yangın önleme standartlarının hızlandırılmış gelişimi, endüstriye çalışmak için daha da etkili araçlar sağlayacaktır” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77