• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

THY 117 Uçağı Filosuna Katacak Olan Anlaşmayı Airbus ile İmzaladı

THY 117 Uçağı Filosuna Katacak Olan Anlaşmayı Airbus ile İmzaladı
Türk Hava Yolları (THY), Airbus'a verdiği 88 adedi A321 NEO, 25 adedi A321-200, 4 adedi ise A320 NEO'dan oluşan 117 uçaklık siparişi ile bir rekora imza atarak, Türk sivil havacılık tarihinin en büyük uçak siparişini verdi.

Türk Hava Yolları (THY), Airbus'a verdiği 88 adedi A321 NEO, 25 adedi A321-200, 4 adedi ise A320 NEO'dan oluşan 117 uçaklık siparişi ile bir rekora imza atarak, Türk sivil havacılık tarihinin en büyük uçak siparişini verdi.



Türk Hava Yolları filosuna 2015 yılından itibaren katılmaya başlayacak olan 117 uçak ve kira süresi sonunda çıkacak uçaklarla Türk Hava Yolları filosunda kargo uçakları dahil 2020 yılı sonunda toplam uçak sayısı  375’i bulacak. Halen yaklaşık ortalaması 6.6 olan filo yaşı ise, yeni uçakların filoya katılımıyla 5’e düşecek.

 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın da katılımı ile 17 Nisan 2013 tarihinde gerçekleştirilen imza töreninde Türk Hava Yolları İcra Komitesi ve Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Genel Müdür Doç. Dr. Temel Kotil, Airbus Başkanı ve Ceo’su Fabrice Bregier hazır bulundu.


Törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Airbus’a ortak uçak yapma çağrısında bulundu. Fabrice Bregier’e seslenen ve Airbus’un İzmir’de ve Tuzla’da ortak işlere girdiğini ama bu kadar büyük, prestijli bir müşteriyle ufak tefek işlerin yakışmayacağını söyleyen Binali Yıldırım, “Sadece alışverişle kalmayalım bu işleri daha ileriye götürelim. Burada birlikte uçak yapalım. Bu kararı ne kadar geç verirseniz kaybeden Türkiye olmaz kaybeden siz olursunuz. Bazı bilişim firmaları bunu gördü, başka sektörler de Türkiye'nin gelişmesinin farkında. Çinliler Türkiye'de hızlı tren yapıyor. Bölgeye baktığınızda Türkiye'den 4 saat uçuşla 60 ülkeye gidiliyor. Bunların hepsinin de uçak ihtiyacı var. Havacılığın bu bölgelerde büyümesi gerekiyor. Yapılan bu güzel anlaşmanın bundan sonra Türkiye'de uçak yapımı konusunda daha kapsamlı bir anlaşmaya dönüşmesini sizden istiyoruz. Bu konuda gereken her türlü desteği ve teşviki veriyoruz. Bu uçağı kaçırmayın. Bu uçak kaçarsa başka uçak gelir. Orada da 'A' harfi ile başlamaz TR veya TC olur.

 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise yaptığı konuşmada, THY ile Türkiye'nin başarı hikayesi arasında büyük bir paralellik bulunduğunu belirterek, THY'nin uçak siparişi anlamında 2020'li yıllara kadar tüm stratejik kararlarını verdiğini, bundan sonra işin uygulaması noktasında başarının önemli olacağının altını çizdi. Şimşek sözlerine şöyle devam etti: “Küresel krize rağmen, Avrupa'da değil, dünyada rağbet gören büyük bir başarı hikayesi. THY ile Airbus'ın kurduğu iş birliği, bir anlamda ortaklık, inanıyorum ki Türk sivil havacılığının yanında bizim uzay, uçak sanayimizin de gelişmesine katkıda bulunacak. THY'nin çıkışı tesadüf değil, büyük bir çalışmanın sonucu.”

 

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ise THY'nin yoluna yeni yatırımlarla devam ettiğini söyledi. Verdikleri siparişle büyüme hedefleri doğrultusunda önemli bir adım attıklarını dile getiren Topçu, “Geçtiğimiz günlerde bu önemli kararları aldık ve Türk Sivil Havacılık tarihinin en büyük uçak siparişlerini açıkladık. Bugün atacağımız imza Türk Hava Yolları'nı, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı olan 2023 hedeflerine taşıyacak. Bu anlaşmayla Türk Hava Yolları, Avrupa'nın en büyüğü olma yolunda önemli bir adım daha atmış oluyor” dedi.

 

Son olarak söz alan Airbus Başkanı ve CEO’su Fabrice Bregier de THY ile yeni bir sayfa açtıklarını söyledi. Bregier, “THY'nin ekonomik dinamizmi çok önemli. Euro bölgesindeki sorunlara bakacak olursak Türkiye'nin büyümesi gayet iyi. Bu durum THY'nin de Airbus'un da yararına. 2025 yılı itibariyle uçaklara 2.4 milyar dolarlık bir harcama ön görüyoruz. Bu noktada sanıyorum ki Türkiye'deki ticari havayolu alanında en ileri gelen şirketlerden biri haline geldik.

 

Bu zamana kadar verilmiş en büyük sipariş. THY Airbus'tan da hızlı büyüyor ve biz bunu kıskanıyoruz. THY, hizmet kalitesi, etkinliği ve güvenliği açısından dünyada en üst düzeyde bulunuyor. İkinci kez Avrupa'nın en iyi havayolu şirketi seçildi. Burada sadece bir sözleşme imzalamıyoruz. Bir şirketin hırsını görüyoruz. Anladığım kadarıyla 39 milyon yolcuyu taşımış bir havayolundan bahsediyoruz. Dünyadaki en iyi 10 havayolu şirketi arasında yerinizi alacaksınız” açıklamasını yaptı.

 

İstanbul'da yapılması planlanan üçüncü havalimanına da değinen Fabrice Bregier, yeni havalimanı ve trafik artışıyla birlikte THY ile güven üzerine kurulu ortaklıklarının ilerleyen yıllarda daha da güçleneceğini söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77