• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Transport Logistic 2009 Fuarı Global Krize Rağmen Kapılarını Açıyor

Transport Logistic 2009 Fuarı Global Krize Rağmen Kapılarını Açıyor
12-15 Mayıs 2009 tarihleri arasında Almanya’nın Münih kentinde gerçekleşecek olan Transport Logistic 2009 Fuarı, genişletilmiş 100 bin metrekareden fazla alanı ile katılımcılara ve ziyaretçilere kapılarını açacak.

23 Şubat 2009 Pazartesi günü Ortaköy Radisson Bosphorus Otel’de Transport Logistic 2009 Fuarı ile ilgili düzenlenen basın toplantısında UTİKAD Başkanı Kosta Sandalcı, Münih Fuarı Yönetim Kurulu Üyesi Eugen Egetenmeir ve Alman Nakliyeciler ve Lojistik İşbirliği (DSLV) Başkanı Micheal Kubenz biraraya geldi.

12-15 Mayıs 2009 tarihleri arasında Almanya’nın Münih kentinde gerçekleşecek olan Transport Logistic 2009 Fuarı, genişletilmiş 100 bin metrekareden fazla alanı ile katılımcılara ve ziyaretçilere kapılarını açacak. Global krizde yeni eklenen salonuyla lojistik, telematik ve ulaşım alanındaki 12’inci uluslararası branş fuarı, dünya genelindeki en büyük fuar.

Özellikle lojistik hizmet sağlayıcılarına olan talebin yoğun olduğunu söyleyen Münih Fuarı Yönetim Kurulu Üyesi Eugen Egetenmeir, “Tam da ekonomik açıdan zor zamanlarda Transport Logistic’in sorulmuş olması bunu gösteriyor. İşletmeler maliyetlerine baktıklarında, kendilerine en büyük yatırım getirisini vaat eden fuara konsantre oluyorlar” dedi.

Egeteinmeir: “Türkiye’ye gelmemizin sektörel ve somut nedenleri var”

Tanıtım toplantısında konuşan Egetenmeir, daha önce Türkiye’yi ziyaret etme şanslarını olduğunu ve misafirperver bir ülke olarak akıllarında kaldığını ifade etti. Türkiye için ilgi çekici konularda faaliyet gösterdiklerini kaydeden Egetenmeir, “Türkiye’ye gelmemizin sektörel ve somut nedenleri var. Türkiye bu seneki Transport Logistic Fuarı için pek çok nedenden dolayı önem taşıyor. Türkiye, Almanya’nın en büyük ticari ortağı. İthalat ve ihracatta 25 milyar Avro’luk bir üretim var. İki ülke arası yoğun bir alışveriş var. Almanya’da bulunan yabancıların dörtte biri Türk. Kriz büyümeyi kötü etkilemeyecektir” dedi.

Fuarda bu sene, 2007 yılındaki fuardan aldıkları bilgilere dayanarak rakamların aynı seyirde devam edeceğini söyleyen Egetenmeir, 600 ile 700 arası lojistik servis sağlayıcısı, 53 bilişim şirketi, 200 hava taşımacılığı şirketi, 100 adet liman işletmecisi, 100 adet demiryolu şirketi servis sağlayıcısı ve 80 adet de kara ve demir yollarında faaliyet gösteren şirketlerin olacağını belirtti.

Firmalar avantaj sağlayacak fuarları seçiyor

Transport Logistic Fuarı’nın büyüme kaydetmesini, şirketlerin bilinçli davranıp avantaj sağlayan fuarları seçmelerine bağlayan Egetenmeir, “Bizim fuarımız geçtiğimiz yıllarda ana fuar haline gelmiştir. Şirketler özellikle bu fuara katılmayı tercih ediyorlar. İkinci sebep olarak, lojistik sektöründe bir gerileme yaşandı. Şirketler maliyetleri düşürme çabasında. Kendi şirketleri için fırsat yaratacak seçimlerde bulunuyorlar. Üçüncü sebep olarak bölgeler ve ülkeler bu fuara katılımı marketing alanında kullanıyorlar. Belli bir eğilim gerçekleşti pazarlama konusunda. Bu sene ilk defa Avrupa, Asya, Merkez Asya, Ortadoğu ülkelerini birbirine bağlayan bir konferansımız olacak. Siyasiler de bu fuara katılımlarıyla destek veriyorlar. Alman Ulaştırma Bakanı katılımını netleştirdi. Umarım bir aksilik olmaz” şeklinde konuştu.

“Aslında ekonomik ve finansal kriz ile nasıl başa çıkabiliriz gibi konulara da değiniyoruz” diyen Egetenmeir, bu sene planladıkları konular arasında ülkelere has forumların olduğundan bahsederek, “Hırvatistan ilgi çekici, Avrupa’ya bağlantılar yönünden kuvvetli bir ülke. Brezilya da ABD’ye olan ulaşım imkânlarıyla önemli bir pazar” dedi.


Ziyaretçilerin getirisi olacak

Egetenmeir’den sonra söz alan Alman Nakliyeciler ve Lojistik İş birliği (DSLV) Başkanı Micheal Kubenz, ziyaretçilerin bu fuarda çok büyük getirilerinin olacağını, büyük işbirliklerinin olabileceğini vurguladı.

Türkiye ile yaptıkları işbirliği sayesinde, gümrük konularını takip edip ilerleme kaydettiklerine ve Türk pazarının lojistikçilere büyük fırsatlar sağladığına değinen Kubenz, “Türk ekonomisinin toplam yüzde 3-4’ü lojistik sektörüne ayrılmış durumda. Türkiye-Almanya arasındaki ilişkilerin sürdürülebilir şekilde ilerlemesini düşünüyoruz. Özellikle Türkiye ve Almanya arasında ticarette, ithalat kalemlerinde otomotiv ve otomotiv yan sanayi alanında, makineler, elektronik malzeme ve kimyasal alımlar gerçekleşiyor. Türkiye yılı, ithalat ve ihracatın Kasım, Aralık aylarında büyük oranda gerilemiş olmasına ve 2008 yılındaki finansal krize rağmen büyük bir büyüme ile kapattı” dedi.

Türkiye’nin coğrafi konumu önemli

Kubenz, Türkiye’de faaliyet göstermenin Alman firmaları açısından uzun vadeli bir çabanın sonucu olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin sunduğu fiyatlara güvendiklerini, kalifiye ve motive iş gücünün önemli bir etken olduğunu kaydetti. Ayrıca Türkiye’nin coğrafi konumu itibari ile Asya ve Avrupa arasında köprü oluşunun büyük bir etken olduğunu sözlerine ekledi.

Kombi Ulaştırmacılığı İdare Konseyi’nin de bir üyesi olduğunu vurgulayan Kubenz, “240 firmayı bu çatı altında buluşturduk. Demiryolu taşımacılığından faydalanıyoruz. Kombi ulaştırmacılığı alanında faaliyet gösteriyoruz. Transport Logistic Fuarı kapsamında 13 Mayıs 2009 tarihinde “Türkiye Lojistik Pazarında Fırsatlar” konulu bir panel düzenleyeceğiz. Bu girişim ise organizasyonun verimini artıracaktır. Amacımız Almanya’yı lojistik anlamda avantajlı konuma getirmek, ülkelerarası iletişimi de sağlamak” şeklinde konuştu.

Transport Logistic Türkiye için fırsat olabilir!

Türkiye’nin özellikle sanayi alanında ilerlediğini, inşaat, beyaz eşya gibi üretimde dünyanın en önemlileri konumuna geldiğinin altını çizen Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTIKAD) Başkanı Kosta Sandalcı ise, “UTİKAD olarak bizim görevimiz pazarlamak. Nasıl başarıya ulaşırsınız derseniz, spesifik olarak sektör odaklı fuarlara katılırsak ulaşabiliriz. Bu fuar kapsamında ülke için fırsatlardan yararlanabiliriz. Finansal krizi göz önünde bulundurursak fuarı fırsata çevirebiliriz” dedi.

Sandalcı, bu fuara katılımın neden önemli olduğunu şu şekilde anlattı: “Büyümeyi gerçekleştirebilmek için, herşeye rağmen sektörlerin kendilerine uygun fuarlara katılımları olmalı ki sektörlerini ön plana çıkarsınlar. Türkiye dünya ekonomisinde çok sağlam bir yere sahip. UTİKAD’ın bu fuara katılımındaki en önemli unsur, Almanya’nın Türkiye’nin en büyük ticari ortağı oluşudur. Alman şirketlerinin Türkiye’ye gerçekleştirdikleri ihracatların rakamları oldukça büyük.”

“Türkiye’de herşeyin harika şekilde yürüdüğünü söylemem. Bizim birliğimiz gerekli lisansları almada problemler yaşıyor. Genel anlamda sektörümüzü Avrupa Birliği seviyelerine çekmeye çalışıyoruz. Nakliye ve lojistik Türkiye’de birkaç yıl öncesine kadar itibar görmeyen bir sektördü” şeklinde konuşan Sandalcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de eskiden nakliye alanında faaliyet göstermek için belli bir kamyon filosuna sahip olmanız gerekiyordu. Çünkü nakliyecinin belli oranda parasını garanti olarak kenara koyması gerekiyor. Bir lisans için 200 bin Avro’luk bir bedel var. Bu parayla başka şeylerde almak mümkün tabiki ama bu seviyeye gelmesi yine de sevindirici. Türkiye daha da güzel ilerlemeler kaydedecektir.”

Türkiye’de uluslararası çalışan 47 bin 500 araç bulunduğundan bahsederek, açık ara farkla en fazla kamyona sahip olan ülke olduğuna değinen Sandalcı, transit izin veya vize problemlerinin karayolu ulaşımın etkilediğini ancak gelecek için çözüm beklentilerinin olduğunu vurguladı.

Fuarlar iş hayatında önemli platformlar

Demiryolları ile ilgili Marmaray Projesi’nin Asya’yı Avrupa’ya bağlayan ticari anlamda öneme sahip bir proje olduğunu hatırlatan Sandalcı, “Yayalar için önem taşımamakta ama ticaret bakımından öneme sahip. Demiryolu alanı üvey evlat muamelesi görmüş bir alan. Neredeyse 50 yıl boyunca demiryolları hiç faaliyet gösterememiş. Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda da yoğun olarak demir yolarına yönelik projeler yürütmesi gerekiyor” dedi.

Fuarların iş hayatında önemli platformalar olduğunu söyleyen Sandalcı, son olarak sözlerini şöyle noktaladı:

“UTİKAD olarak bizim görevimiz sunulan fırsatları fuar esnasında katılımcı ve ziyaretçilere sunmak. Türkiye lojistik temel taşı olmalıdır. Bunun gerçekleşmesi için bu tarz faaliyetlere katılmak gerekiyor. Çünkü Türkiye’nin er ya da geç Avrupa Birliği’ne gelmesinde önemli rol oynayacaktır.”  

Birçok sektör Transport Logistic Fuarı’nda buluşuyor

Önemli uluslararası lojistik pazarları, Transport Logistic 2009 Fuarı’nda yer alacak. 8 adet sergi salonu, karayolları, demiryolları, su ve havayollarındaki küresel, birden çok taşıma türünü kullanan mal akışının portresini çıkarmakta. Şirketler, yük taşımacılığı ve lojistik alanlarındaki hizmetlerin bütün bir bant genişliğini burada sunuyor. Bunların arasında özellikle karayolu taşımacılık şirketleri, nakliye firmaları, demiryolları, kombine ulaştırma şirketleri, gemi işletmeleri, hava limanları ile kurye, ekspres ve paket hizmetleri (KEP) şirketleri yer alıyor.

Üretim yapan şirketler daha yoğun bir şekilde maliyetlerden tasarruf ederlerse, buna bağlı olarak dış kaynak kullanma eğilimleri de artıyor. Burada sözleşmeli lojistiğe önemli rol düşüyor. Pazar, özellikle kurye, ekspres ve paket (KEP) hizmet sağlayıcıları ile kendilerine ait dağıtım merkezleri ve taşıma ağları bulunan nakliye firmalarının ilgisini çekiyor. Bu gelişmeler Transport Logistic Fuarı’na da yansıtılacak.

Dünya genelinde en büyük lojistik hizmet sağlayıcılarından Panalpina, ilk kez fuara katılacak. Ancak DHL, DB Mobility Logistics, Geodis Logistics ve Schenker gibi pazar lideri şirketleri de bu fuarda görmek mümkün.

Hava taşımacılığı endüstrisi, bir kez daha Transport Logistic Fuarı’nın ağırlık noktasını oluşturuyor. Air Cargo Europe branş konferansı, fuar çerçevesinde bu yıl dördüncü kez gerçekleştiriliyor. Branş uzmanlarından oluşan yüzlerce insan bu konferansa katılacak. Konferansta, emisyon ticaretine, yeni lojistik dağıtım merkezlerine ve hava ve demiryollarıyla yük taşımacılığının birden çok taşıma türünü kullanan konseptlerine ilişkin güncel sorunlar tartışılacak. Air Cargo Europe sergisi, tıpkı Transport Logistic 2007 Fuarında olduğu gibi komple bir fuar salonunu kapsayacak.

Marilog Konferansı da Transport Logistic Fuarı çerçevesinde gerçekleşecek. Yurtiçi denizyolları ve açık deniz gemiciliği alanından gelen uzmanlar, “5. Uluslararası  Deniz Lojistiği Konferansı-Sert Denizlerde Güvenli Manevra Yapılması” konulu konferansta, dünya genelindeki ekonomik durgunluğun neden olduğu su yollarındaki taşımacılık gelirlerinin düşüşüne nasıl bir çare bulunacağı konusunda stratejiler tartışılacak.

Avrupa’nın en büyük iç limanı olan Duisburg, uluslararası yer aktarma yerleri olan Antwerpen, Bremen, Hamburg ve Rotterdam’ında bulunduğu yaklaşık 100 deniz limanı ve iç liman fuarda boy gösterecek.

IT branşının yenilikçi şirketleri proses zincirinin malların üretiminden, nihai müşterilere teslim edilmesine kadar optimum şekilde denetlenmesine ve yönetilmesine ilişkin yeni ürünlerini tanıtmak için fuardan yararlanabilecekler. Transport Logistic Fuarı; haberleşme sistemleri, Bİ sistemleri, E-Ticaret ve E-İş sistemleri ve Entegre Ulaştırma Yönetim Sistemlerine kadar uzanan komple ürün yelpazesini B2 salonunda biraraya getiriyor. SAP, TomTom ve T-Mobile, yeni donanım ve yazılımlarını yani teknik bilgi birikimlerini tanıtma imkanı bulacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77