• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 24 °C

TREDER: Haksız iflas erteleme başvuruları ticaret hayatına zarar veriyor

TREDER: Haksız iflas erteleme başvuruları ticaret hayatına zarar veriyor
Treder Sanayicileri Derneği (TREDER), lojistik sektöründe bazı şirketlerin son yıllarda kanuni bir hak olan iflas ertelemeyi kötüye kullanmaya başladığını ifade eden bir basın açıklaması yaptı.

Treder Sanayicileri Derneği (TREDER), lojistik sektöründe bazı şirketlerin son yıllarda kanuni bir hak olan iflas ertelemeyi kötüye kullanmaya başladığını ifade eden bir basın açıklaması yaptı. Söz konusu açıklama şöyle:

“İflas erteleme ekonomiye katkı sağlayan şirketlerin içine düşeceği krizlerde ayakta kalması için tanımlanmış bir hakken bu  istismar edilerek adeta mal kaçırma yolu haline getirildi. Vergi, SSK ödemeleri, banka kredileri ve gerçek alacaklılar dahil tüm sistemi bloke eden haksız iflas erteleme başvuruları ülke ekonomisine zarar vermektedir. Haksız iflas erteleme yolunun maliyetsiz bir finansman opsiyonuna, bir ticari enstrümana çevrilmesine şiddetle karşı çıkıyoruz. İflas erteleme konusundaki kanun maddelerinin ivedilikle gözden geçirilerek gerçek alacaklıların ve devletin zarara uğratılmasının önüne geçilmesi gerekmektedir.

İflas erteleme mal kaçırma yoluna çevrilmemeli

Avrupa Birliği’ne uyum süreci kapsamında 2003 yılında İcra İflas Kanunu’na eklenen 179’ncu madde ile gerçek anlamda geçici ekonomik sıkıntı içerisinde olan ve söz konusu kriz dönemini atlattıktan sonra ülke ekonomisine fayda sağlamaya devam edecek, samimi şirketlerin kötü niyetli alacaklılardan korunması hedeflenmişti. Ancak son yıllarda söz konusu hukuk yolunun istismar edilerek bir mal kaçırma yolu haline gelmesinden derin bir endişe duyuyoruz.

İflas erteleme hileli iflasa dönüşmemeli

İflas erteleme başvurusu kabul edilen şirkete hiçbir icra takibi yapılamadığı gibi daha önceden başlamış icra takipleri de durdurulmaktadır. İflas erteleme ile şirket, vergi ve SSK borçları, banka kredileri ve gerçek alacaklılara olan borcunu ödememe hakkına sahip olmaktadır. İflas erteleme ile borçlu firmalara 4 yıla kadar hak tanınması alacaklıları uzun ve çaresiz bir bekleyişe mahkum etmektedir. Bununla birlikte iflas erteleme başvurusu kabul gören şirketlerin bekleme süresi dolduğunda büyük bir oranda iflas kararı verilmesi ise bu süreci taksiratlı ve hileli iflas haline dönüştürmektedir. Kanun koyucuların amaçladığı geçici buhran yaşayan şirketleri destekleme amacının işlevsiz kaldığı tespit edilmiştir.

Haksız iflas erteleme alacaklıları perişan etmemeli

Haksız iflas ertelemenin 4 yıla kadar uzatılması özellikle banka ve alacaklıları oldukça mağdur eden bir süredir. Bir çok gerçek alacaklının 4 yıl gibi son derece uzun sürede tahsilat yapması anlamına geliyor. Bu da gerçek alacaklının ekonomik olarak küçülmelerine öz kaynaklarının azalmasına, ilave krediler kullanarak ayakta kalmaya çalışmalarına, yatırım güçlerinin düşmesine ve en önemlisi rekabet edebilme gücünün zayıflamasına neden olarak aslında ülke ekonomisine zarar verdiğine inanıyoruz.

İflas ertelemede yasal düzenleme şart

İflas erteleme talebinde bulunan art niyetli kişi ve kurumların gerçek alacaklıları mağdur etmesinin önüne geçmek adına İcra İflas Kanunu’nun 179’ncu maddesinin yeniden değerlendirmeye alınması gerekmektedir. İflas ertelemenin başvuru kabul şartları ve özellikle iflasın 4 yıla kadar uzatılabilmesi sürecinin objektif, somut, reel ekonomi piyasasının kuralları da dikkate alınarak gerekli yasal düzenlemelerin ivedilikle gündeme alınması gerektiğini düşünüyoruz.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77