• BIST 8715.56
  • Altın 2240.804
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.1052
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

UTİKAD Lojistikte Dijitalleşme ve Somut Girişimler Webinarı İlgi Çekti

UTİKAD Lojistikte Dijitalleşme ve Somut Girişimler Webinarı İlgi Çekti
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD’ın Webinar serisinin üçüncüsü “UTİKAD Lojistikte Dijitalleşme ve Somut Girişimler Webinarı” 1 Temmuz 2020 Çarşamba günü gerçekleşti.

Sektörün yoğun ilgi gösterdiği webinarda dijitalleşmenin dünü, bugünü ve geleceği değerlendirilerek, şirketlerin dijitalleşme yönünde atması gereken adımlar, izlemeleri gereken stratejiler ve lojistikte dijitalleşmeye ilişkin somut uygulamalar konuşuldu.

UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur moderatörlüğünde ve soru-cevap yöntemi ile gerçekleşen webinara, UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve İnovasyon Odak Grubu Başkanı Nil Tunasar, Dokuz Eylül Üniversitesi Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okan Tuna, TroyAvi Danışmanlık Kurucu Başkanı Dr. Emre Serpen ve CLECAT Gümrük, Dolaylı Vergilendirme ve BT Kıdemli Müdürü Dominique Willems konuşmacı olarak katılım gösterdi.

UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve İnovasyon Odak Grubu Başkanı Nil Tunasar, “Özellikle 1920’li yıllardan bu yana ortaya çıkan gelişmeler günümüzde kendini yapay zeka uygulamalarına bıraktı. Birçok alanda ilginç gelişmeler yaşanıyor ve teknoloji hayatımızdaki payını her geçen gün daha da arttırıyor. Bugünden nereye gideceğimiz ise merak konusu. Bazı çalışmalar yapay zekanın hiçbir zaman insan beyninin yerini alamayacağını savunurken bazı çalışmalar ise ilerleyen yıllarda bazı mesleklerin tamamıyla yok olacağını söylüyor” dedi.

Tunaşar’ın ardından sözü alan Dokuz Eylül Üniversitesi Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okan Tuna ise dijitalleşmeye dair değerlendirmelerini farklı bir bakış açısıyla dile getirdi.“Dijitalleşme kavramından bahsediyoruz ancak bu noktada dijital dönüşümden de bahsetmek gerekiyor. Ben temel olarak iki kavramı ayırmamız gerektiğini düşünüyorum. Birincisi dijitalleşme ikincisi ise dijital dönüşüm. Öncelikle organizasyon içinde yer alan sorunların neler olduğu belirlenmeli, sonrasında bu dijital dönüşümün organizasyona nasıl adapte edebileceği ve bu adaptasyonla dijitalleşmenin nasıl etkin bir şekilde kullanılabileceği düşünceleri üzerine yoğunlaşılmalıdır. Unutmayalım ki dijitalleşme bir teknoloji işidir ancak öncelikli olarak bir stratejik yönetim işidir. Dijitalleşmenin ne kadar, hangi dozda ve hangi aşamada olacağı soruları da oldukça önemlidir.”

CLECAT Gümrük, Dolaylı Vergilendirme ve BT Kıdemli Müdürü Dominique Willems ise, kariyeri boyunca dijitalleşmeye yönelik uygulamalar üzerinde çalıştığını ancak günümüzdeki durumun hala istenilen düzeyde olmadığını dile getirdi. Willems, “Gerçekçi olmak gerekirse son 15, 20 yıllık süreçte çok fazla bir değişiklik görmedim. 90’lı yıllardan bu yana gelinen nokta düşünüldüğünde lojistik sektörünün bu konu üzerinde daha çok yoğunlaşması gerekiyor” dedi.

Toplantının ilerleyen dakikalarında ise şirketlerin attıkları adımlar ve uygulamalar değerlendirildi.

UTİKAD Lojistikte Dijitalleşme ve Somut Girişimler Webinarı

UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve İnovasyon Odak Grubu Başkanı Nil Tunaşar, “Küresel çapta bilgi ve iletişim teknolojileri harcamalarının 2023 yılına kadar yaklaşık 6 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. COVID-19 salgını sebebiyle 2020 yılında artış göstermesi beklenmiyor ancak bundan sonraki süreçte IoT, robotik, sanal gerçeklik, 3 boyutlu yazıcı vb. gibi yeni teknolojilerin bilgi ve iletişim teknolojilerine yapılan harcamaların her geçen gün payını daha da artırması bekleniyor” dedi.

Tunaşar, “Büyük şirketlerin dijitalleşme süreçlerini incelediğimizde dijital dönüşümün uzun vadede firmaların hisse senetlerinin değerini ve karlılığı artırdıklarını görüyoruz. Dünyanın önde gelen 7 şirketinin dijital dönüşümü, bu dönüşümün hemen gerçekleşmediğini ancak önemli finansal etkisinin olduğunu gösteriyor. Öyle ki lojistik süreçlerinin dijitalleşmesi ile firmaların 500 milyon doların üzerindeki stoklarını %40’tan %25’e, teslimat maliyetlerini %20’dan %10’a, garanti harcamalarını %25’ten %12’ye işçilik maliyetlerini %30’den %20’ye düşürdükleri görülüyor” diye konuştu.

TroyAvi Danışmanlık Kurucu Başkanı Dr. Emre Serpen, lojistik süreçlerin hızlanması için dijitalleşme aşamalarına hız verilmesi gerektiğinin atını çizdi. Dr. Serpen; “Birçok ülkede ve endüstride dijitalleşme adımları yoğun olarak atılmış durumda ve hızlı bir şekilde ilerleyişini sürdürüyor. Tüm bunları düşündüğümüzde lojistik sektörü de bu anlamda yapılacak çalışmalara çok fazla ihtiyaç duyuyor. Lojistik sektöründeki dijitalleşmenin diğer endüstrilerin gerisinde kalmasının en önemli sebebi çok katmanlı bir yapıdan oluşması. Bu noktada lojistik şirketlerinde dijitalleşme süreçlerine yeterli bütçe ayrılmıyor. Lojistik firmalarının birbirinden çok farklı kültüre sahip olmaları da bir etken olarak görülüyor. Aynı zamanda firmaların IT üzerine çalışacak elemanlarını dayetiştiriyor olmaları gerekiyor. Tüm dünyada dijitalleşme uygulamaları her geçen gün artarak devam edecek ve bu değişimlere uyanlar sistemde kalırken, uyamayanlar ise sistemin dışında kalacaklar” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okan Tuna, konuşması sırasında UTİKAD ve Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi iş birliği ile yapılan “Lojistik Eğilimler ve Beklentiler Araştırması”na da değindi.

Prof. Dr. Tuna; “Lojistik sektörünün temsil eden firmalara gelecek 5 yılda sektörü en çok ne etkileyecek diye sorduk. Robotik ve otomasyon sistemleri ve nesnelerin interneti cevabını aldık. Ben bu sonuçlardan anlıyorum ki, Türkiye’de lojistik sektörü bu işin öneminin farkında ve bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor. Ancak şunu da unutmamalıyız ki dijitalleşme maliyetleri düşürecek ancak hiç beklemediğimiz başka maliyetler de ortaya çıkacak. Ancak dijitalleşme konularındaki çalışmaların daha uzun ömürlü olacağını düşünüyorum. Taşıma İşleri Organizatörleri hem dışardaki hem kendi içindeki verileri çok iyi bir şekilde kullanabilmeli ve kendilerine entegre edebilmelidir. Hem kamu hem de bireysel olarak gerçekleştirilecek çalışmalar ile birlikte bu konudaki kazanımlar büyük olacak” diye konuştu.

Tuna’nın ardından söz alan CLECAT Gümrük, Dolaylı Vergilendirme ve BT Kıdemli Müdürü Dominique Willems, sunumu sırasında dijitalleşme uygulamalarını geniş bir perspektif ile ele aldı. Willems, Dijitalleşmede CLECAT’ın yaklaşımını şu sözlerle açıkladı:

“Veri egemenliği anahtardır ve dijitalleşme kendi başına bir hedef olarak değil verimliliğin artması için bir araç olarak görülmelidir. Belgelerin dijitalleşmesi konusunda odak elektronik veri değişimi olmalıdır. Tek merkezli çözümler yerine dağıtılmış bir ağ yapısı her zaman daha iyidir. Aynı zamanda AB teknolojik tarafsızlık uygulayarak tek bir çözüm ve teknoloji seçmekten kaçınmalıdır.”

Bugün Avrupa’daki gümrük ve ticarete bakıldığında neredeyse tamamen dijitalleşmiş ve otomatik bir sistem olduğunu ifade eden Willems, “Mevcut durumda mevzuat bize çok sayıda basitleştirme sağlıyor. AB ülkelerine baktığımızda Lojistik Performans Endeksi’nde ilk 25 ülke içerisinde yer alıyorlar. Ancak bu durum artan güvenlik ve güvenlik tehditleri, artan ticaret engelleri, gıda, sağlık ve çevre sorunları gibi zorlukları da beraberinde getiriyor ve uluslararası ticaretin büyümeye devam etmesi için yeni yollar gerekiyor” dedi.

Webinar sırasında lojistik şirketlerinin tümünü entegre edecek bir platformun gerekliliği dile getirilerek, dijitalleşmeye yönelik çalışmaların geçekleştirilebilmesi için kamu kurumlarının desteğine olan ihtiyaç bir kez daha vurgulandı.

“UTİKAD Lojistikte Dijitalleşme ve Somut Girişimler Webinarı” izleyicilerin sorularının yanıtlanması ile son buldu. UTİKAD bundan sonraki süreçte çeşitli konululardaki webinarları ile lojistik sektörünü bilgilendirmeyi sürdürecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77