• BIST 9132.45
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Araç Muayene Gecikme Cezası İndirimi İçin Son Gün 30 Haziran

Araç Muayene Gecikme Cezası İndirimi İçin Son Gün 30 Haziran
Milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren araç muayene gecikme cezalarının indirimli ödenmesini sağlayan düzenleme, 30 Haziran’da sona eriyor.

Kamuoyunda Torba Yasa olarak adlandırılan 6552 sayılı kanun düzenlemesinin 30 Kasım 2014 günü yürürlüğe girmesiyle araç muayene gecikme cezasına getirilen indirim fırsatı, araç sahipleri tarafından büyük ilgiyle karşılandı. 5 ayda 412 Bin araç sahibinin yararlandığı gecikme cezası indirimiyle, araç muayenesini 1 yıl geciktirmiş bir otomobil sahibi 30 Haziran’a kadar araç muayenesini yaptırdığı takdirde 100 TL yerine 18 TL, 10 yıldır muayeneye gelmeyen traktör sahibi ise 510 TL yerine 62 TL ceza ödeme fırsatı yakalıyor.

TÜVTÜRK, 30 Kasım-30 Nisan arasında Türkiye genelinde 1,6 milyon araç sahibinin bu fırsattan yararlanarak gecikme borçlarını indirimli olarak ödediğini, buna rağmen hala bu fırsattan yararlanabilecek çok sayıda motosiklet ve traktör sahibi olduğunu açıkladı.

Gecikme cezalarındaki indirim fırsatının araç sahipleri için maddi açıdan önemli bir kazanım olduğunu söyleyen TÜVTÜRK Genel Müdürü Kemal Ören, “Ancak daha da önemlisi, bu fırsat, ülkemizdeki trafik güvenliğine de çok önemli bir katkı sağladı. Bugüne kadar, gecikme cezaları nedeniyle birçok araç sahibi muayeneye gelmekten imtina ediyordu. Bu düzenleme ile sadece 2014 yılında 350 bin araç ilk defa muayeneye gelerek trafikte hepimiz için risk oluşturmasının da önüne geçilmiş oldu” diye konuştu.

“Traktörlerin yüzde 44’ünün geçerli araç muayenesi bulunmuyor”

Söz konusu düzenlemenin ülkemizde muayeneye gelmeme oranı en yüksek araç cinsleri olan traktör ve motosikletler için büyük önemi bulunduğunu söyleyen Kemal Ören, “2014 istatistiklerine göre Türkiye’deki TÜVTÜRK Genel Müdürü Kemal Örenmotosikletlerin yüzde 61’inin, traktörlerin de yüzde 44’ünün geçerli bir araç muayenesi bulunmuyor. Bu cins araçların sahiplerinin, uzun süredir muayenelerini yaptırmadıklarını gözlemliyoruz. Gecikme cezası indiriminin, traktör ve motosiklet sahiplerinin de muayene gelmesi için de büyük bir motivasyon olacağını düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.

30 Haziran’da son bulacak bu düzenleme ile 11 Eylül 2014 tarihinden önce araçlarını muayene yaptırmamış araç sahipleri geç kaldıkları her ay için muayene bedelinin yüzde 5 oranında ceza ödemek yerine, ceza bedeli aylık enflasyon oranına göre belirleniyor. Buna göre gecikme cezaları oluştuğu dönem ve uzunluğu itibariyle değişmekle birlikte yaklaşık olarak ortalamada eski tutarın yedide biri (1/7) olarak belirleniyor.

Gecikme cezası indiriminden, 11 Eylül 2014 tarihinden önce araçlarını muayeneye getirmemiş, her cins araç sahibi hiçbir ek işleme gerek duymadan yararlanabiliyor.  Araç sahipleri, araç muayene hizmeti için randevu ve her türlü bilgiyi www.tuvturk.com.tr web sitesinden veya 0 850 222 88 88 numaralı çağrı merkezinden alabiliyor. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77