• BIST 9557.16
  • Altın 2489.416
  • Dolar 32.4951
  • Euro 34.7968
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Arkas Teknolojisini Buluta Taşıdı

Arkas Teknolojisini Buluta Taşıdı
Arkas Holding, 24 ülkeye yayılan organizasyonuyla müşterilerine kesintisiz hizmet sağlamak için tüm sunucu ve veri merkezlerini Microsoft çözümleriyle buluta taşıdı.

Denizcilik ve lojistikte Türkiye’nin olduğu kadar küresel anlamda da önemli şirketlerinden  olan  Arkas Holding, Microsoft Türkiye ile kurumsal çapta bugüne kadar hayata geçirilmiş en kapsamlı bulut dönüşüm projesine imza attı. İş birliği çerçevesinde, Arkas Holding’in veri cihazının ve sunucularının tamamına yakını akıllı bulut platformu Microsoft Azure’a taşındı. Microsoft Filo Yönetimi gibi yapay zekâ çözümleri ile daha etkin kararlar alma başlayan şirket, projenin ilk yılında yüzde 10 tasarruf sağlama hedefine ulaştığı kaydedildi.  

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas, Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Murat Yılmaz ve Arkas Holding CIO’su Mert Oruz’un ev sahipliğinde 20 Şubat’ta gerçekleşen basın toplantısında Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu şunları söyledi:

“Arkas’la gerçekleştirilen proje bizim için çok önemli. Sağlam adımlarla Türkiye’de sektörleri dönüştürmeye devam ediyoruz. Değişime ve yeni teknolojilere sırtını çeviren şirketler, büyüklükleri ne olursa olsun, yıkıcı bir şekilde ya küçülüyor ya da tarih oluyor. 1935 yılında şirketlerin ortalama ömrü 90 yıl iken 2018 yılına geldiğimiz zaman bu süre 12 yıla kadar düşmesi buna örnek olarak gösterilebilir. Dijital dönüşümü yakalayamayan şirketler ayak uydurması daha önemli hale geliyor.  İş yapış şekillerimizden, tüketim alışkanlıklarına kadar birçok alanda bulut bilişimin faydalarını görmeye başladık. Şirketlerin yüzde 86’sı bugün birden fazla bulut servisinden faydalanıyor. Bulut bilişim düşük donanım maliyeti ve kullandıkça öde özelliği ile kurumlara önemli bir tasarruf imkânı sağlıyor. Her ölçekten kurum, bulut bilişim ile teknolojinin sunduğu fırsatlardan eşit oranda faydalanabiliyor. Bu da şirketlere bir demokratikleşme getiriyor. Bulut bilişim sadece maliyet avantajı sunmakla kalmıyor aynı zamanda en yenilikçi teknolojileri kullanarak rekabet gücü kazandırıyor. Sınırsız depolama kapasitesi ve erişim kolaylığı ile birlikte bulut Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansukullanıcılara 7/24 en güncel güvenlik önlemleri ile korunan, güvenilir bir altyapı sunuyor. 2022 yılında 266 milyon dolara çıkmasını beklediğimiz bulut bilişim pazarının şirketler için yeni gelir fırsatları, ekonomi için yeni iş olanakları yaratmasını bekliyoruz. Türkiye’de buluta yatırım yapan şirketlerin 5 yılda 15 milyar dolar gelir elde edecek, 112 bin kişiye bulut bilişim ekseninde iş fırsatı doğacak. Özetle, Türkiye geleceği bulutla yakalayacak. İş birliğimizle Arkas, global seviyede gücüne güç katarken Türkiye de uluslararası taşımacılık pazarında bir adım ileriye gidiyor. Arkas gibi bu rüzgârı önceden gören, rotasını buluta çeviren çevik şirketlerin sayısı arttıkça biz de Microsoft Türkiye olarak gururlanıyoruz. En yeni teknolojilerle güçlenen ülkemizin geleceği adına heyecan duyuyoruz.”

Global Ölçekte Platform İhtiyaçlarına Teknolojik Çözüm

Toplantıda konuşan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas ise bu gelişmeyi şu sözlerle anlattı:, “Arkas olarak 25 ülkede, 67 şirket, 60 ofis, yaklaşık 7300 çalışan ile hizmet üretiyoruz.  Birbirinden farklı kültür ve regülasyonları aynı çatı altında uyumlu bir şekilde yönetmek, rekabette söz sahibi olmak için teknolojiyi doğru kullanmanız ve en hızlı şekilde iş süreçlerinize dahil etmeniz gerekiyor. Bu geçiş bize pek çok faydasının yanında uluslararası standartizasyon ve disiplin getirdi, ayrıca  uluslarası ihalelerde avantaj sağlıyor.

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard ArkasEsasında bizim için ‘Dijital Dönüşüm’ bugünkü konu değil; uzun yıllardır teknoloji uyumlu bir şirketiz. Yıllardır teknolojiye yaptığımız doğru yatırımların meyvelerini toplamaya devam ediyoruz. Bulut geçişi ile bu dönüşümü daha da hızlandırıyoruz, çevik kılıyoruz. Diğer taraftan bunu sorumluluk olarak görüyoruz. Müşterilerimizin datalarını tutuyoruz.  Müşterilerimize,  çalıştığımız ülkelerin resmi kurumlarına ve regülasyonlarına karşı legal sorumluluklarımız var. Tüm bunları kendi sistem odalarımızda yönetirken artık üst düzeyde bilgi güvenliği sağlanan Microsoft’un data centerlarında yönetiyoruz. Bu data centerlar olağanüstü zamanlarda da kesintiye uğramadan eş zamanlı çalışıyorlar. Tüm şirketlerimizin çalıştığı sistemleri ve kurumsal yazılımlarımızı uçtan uca  izleyebilmek en önemli faydalarından biri. Hangi sisteme ne kadar yatırım yapacağımızı anlık olarak izleyebiliyor atıl yatırımlardan uzaklaşıyoruz bu da ciddi bir verimlilik sağlıyor.  Atıl kapasite oluşturacak sistem yatırımı yapmadan, yeni teknolojileri daha uygun bütçelerle istediğimiz kadar kullanma, yeni veya değişen iş planlarına göre sistem ve teknoloji yatırımı yapmak bulut geçişi ile birlikte büyük bir maliyet avantajı sağlayacak.”

Arkas Block Chain’e Hazırlanıyor

Daha sonra söz alan Arkas Holding CIO’su Mert Oruz ise yaklaşık 80 kişi ile bir yıla varan geçiş aşamasının sonunda kesintisiz bir geçişle bütün süreçlerini ve verilerini buluta taşıdıklarını kaydederek, buluta geçişle birlikte kapasitelerini şeffaf bir şekilde çok daha rahat yönetebileceklerini vurguladı. Microsoft’un bütün geçerli sertifikalarıyla birlikte güvenliğin güçlü olduğu buluta geçerek global dünyadaki bilgiye entegre olduklarını açıklayan Oruz, gemi, liman ve çalışanların yüzde 99,95 oranındaki kesintisizlik ve izlenebilirlik güvencesiyle faaliyetlerini yürüteceklerini vurguladı.

Oruz, herhangi bir felaket durumunda dahi verilerin güvenli bir şekilde kalacağını belirterek, buluta geçerek yapay zeka gibi konularda da daha rahat geçebileceklerini söyledi.

Şu ana kadar yüzde 10’luk bir maliyet avantajı sağladıklarını da sözlerine ekleyen Oruz, bir soru üzerine Block chain ile gelişmelerden bahsetti: “Konteynerde dünya ticaretinde hatırı sayılır bir oranı yöneten 4 şirket kendi aralarından bir konsorsiyum imzaladılar. Tasarruf sağlayacak her süreci değerlendirmek istediler. Ancak yapılması olan konular netleşmiş olsa da bu işin teknik standartları henüz belli olmadı. Dünyanın her yerinde limanlar, depolar, lojistik şirketleri bunun bir parçası olacak olan konsorsiyumun toplantılarına biz de Arkas olarak katıldık. Siz bir geminin hangi limana girdiğini hangi konteynerleri aldığını veya bıraktığı gibi bilgileri ne zaman girdiği gibi bilgiler sistemde otomatik olarak görünebiliyor. Ancak bu bilgilerin standartları belli olduğu zaman biz de bu gruplar içinde yer almalıyız. Standartlar netleşip bu bilgiler yazıldığı an bütün paydaşlar tarafından görülebilecek.”

Lojistik Hizmetlere Bulut Desteği

En son konuşmayı yapan Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Murat Yılmaz ise bütün dünya için önemli olan bu projede yüzde 99 veri merkezini buluta taşıyan Arkas gibi şirketlerin çok az olduğunu söyleyerek başladı sözlerine.

Bu platforma geçmekle aslında nesnelerin interneti, büyük veri ve yapay zeka ve block chain teknolojilerine tek bir platformdan ulaşabileceğini kaydeden Yılmaz, cihaz ve araçlarla konteyner ve gemilerin de bağlı hale geleceğini söyleyerek konteynerdeki ürünlerin takibinin de anlık olarak yapılacağını ve operasyonlara verimlilik geleceğini de kaydetti.  

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77