• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

ARLOD Yönetim Kurulu Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ı Ziyaret Etti

ARLOD Yönetim Kurulu Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ı Ziyaret Etti
Araç Lojistikçileri Derneği (ARLOD) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ağaçlı ve Yönetim Kurulu üyeleri, 6 Temmuz 2012 Cuma günü, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ı makamında ziyaret etti.

Araç Lojistikçileri Derneği (ARLOD) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ağaçlı ve Yönetim Kurulu üyeleri, 6 Temmuz 2012 Cuma günü, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette, Bakan Çağlayan ve Müsteşar Ahmet Yakıcı’ya dolu araç taşıyıcı römork yüksekliği sorunu hakkında bilgi verildi.

Oto taşımaları, hafif ticari araç taşımaları ve benzeri taşımalar için imal edilmiş özel donanımlı römorklara ilişkin gabari (dolu araç taşıyıcı römork yüksekliği) sorunu, ‘Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile ilgili düzeltme talebi ve Habur (Irak) Sınır Kapısında giriş ve çıkışta yaşanan sorunlar, görüşmenin temelini oluşturdu.

            ARLOD Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ağaçlı, AB’ye üye ülkelerin araç taşımalarında uyguladığı dolu romörk yükseklik değerlerinde herhangi bir standart olmadığını ve ülkelerin kendi şartları kapsamında değerler benimsediğini hatırlatarak şunları söyledi: “AB ülkelerinin bu konudaki esnekliği, araç taşıma sektörünün önünü açıyor, ancak Türkiye’de bu konuda sıkıntılar yaşanıyor. Buradan hareketle, bitmiş araç lojistiği yapan firmalar adına dolu araç taşıyıcı römork yüksekliği için hiç olmazsa yüzde 10’luk bir tolerans tanınması gerektiğini ve yeni azami yüksekliğin 4.40 metre olarak revize edilmesini talep ediyoruz.

Karayolları Trafik Yönetmeliği 128. maddesinin (b) bendinde yer alan araç azami yüksekliği 4 metre ile sınırlandırılmış ancak bugüne kadar 4.90 metre yüksekliğe kadar olan taşımaların trafik güvenliğini hiçbir şekilde tehlikeye düşürmediği tarafımızca son 30 yıllık süreçte yapılan taşımalarda tespit edildi.”

Adnan Ağaçlı, 4 metre yüksekliğin tenteli araçlar için alınan standart bir uygulama olduğunu fakat araç taşıyıcıların özel taşıma yaptığı için bu yüksekliğin yeterli olmadığını, ayrıca Avrupa’da bu tür taşıma yapan araçlara limit konmadığını belirtti.


Zafer Çağlayan ile yapılan görüşmede cezalar konusuna da değinen Ağaçlı, taşımacılık sektöründeki firmaların çok az kar marjıyla çalıştığını ve bu nedenle yüksek cezaların sektör firmalarının canını yaktığını dile getirerek “Mevcut kanun ve yönetmeliklerde öngörülen 4 metre yükseklik sınırının aşılmasından dolayı araç taşıyıcı TIR’ların her birine kesilen bin 500 Türk Lirası ile 3 bin 500 Türk Lirası arası yüksek miktarda cezalar, bizleri çok büyük sıkıntıya sokmaktadır. Bu paraları 2 ayda kazanamıyoruz. Söz konusu cezaların getirdiği maddi külfetin yanı sıra yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yer alan ve taşıt belgelerinde kayıtlı taşıtlarından herhangi birinin (c) bendine (yükseklik ihlaline) karşı toplam 10 kez, çalıştırdığı şoförlerin herhangi birinin kusur işlemesinden dolayı idari para cezasına maruz kalmış olmasının, Yetki Belgesi sahiplerini, yetki belgesi iptali yaptırımıyla karşı karşıya bırakması kuvvetle muhtemel.”

Bu durumun, sektörü iş yapamaz hale getireceğini vurgulayan Ağaçlı,  AB normlarında araç taşımaları dikkate alındığında, ilgili kanun ve yönetmeliklerin eksik yorumlandığı düşüncesini paylaştı. Mevcut kanun ve yönetmeliklerde öngörülen 4 metre yükseklik sınırına uymak için römork kapasitesinin altında eksik yükleme yapılması gerektiğini hatırlatan Ağaçlı şunları söyledi: “Bu durum trafiğe daha çok sayıda TIR’ın çıkmasına, daha çok akaryakıt tüketimine ve araç satış fiyatlarında artışlara neden olacak; ekonomiye de ilave maliyet getirecektir. Ayrıca, piyasa koşullarının öngördüğü navlun ücretleri göz önüne alındığında; römorklara eksik yükleme yapıldığı zaman sefer başına navlun ücreti düşecek, tam kapasite yüklendiğinde söz konusu cezalar navlun ücretini alıp götürecektir. Sektörümüz her iki durumda vereceği hizmetten para kazanamayacağı gibi bu taşıma işini ya zararına yapacak ya da sektörümüz bu hizmeti vermekten vazgeçecektir. Bu anlamda, konunun önemine ve çözümüne ilişkin dolu araç taşıyıcı römork yüksekliğinin 4.40 metreye çıkarılmasını istiyoruz.”  

Adnan Ağaçlı, Bakan Çağlayan’a sektörün sorunları ve talepleri ile ilgili de bir dosya takdim etti. Zafer Çağlayan, sorunun çözümü için, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı  ve İçişleri Bakanlığı ile görüşülmesi ve teklifin yeni yasama dönemine yetiştirilmesi konusunda çalışma yapılacağını belirtti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77