• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Ukrayna'daki AB Devlet Yardımı Karayolu Taşımacılığı İflaslarını Durdurmuyor

Ukrayna'daki AB Devlet Yardımı Karayolu Taşımacılığı İflaslarını Durdurmuyor
Avrupa Komisyonu Ukrayna'daki savaşla ilgili olarak devlet yardımı ekonomik destek önlemleri için geçici bir kriz çerçevesi açıkladı.

Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU)'nun AB Savunuculuğu Direktörü Raluca Marian yaptığı açıklamada, “IRU, AB genelinde ekonomik faaliyeti ve istihdamı desteklemek için alınan geçici önlemleri memnuniyetle karşılıyor, ancak bunlar yetersiz kalıyor. Devlet yardımlarındaki muafiyetler sınırlı ve ulaşıma özgü değil, artan akaryakıt fiyatlarından bahsedilmiyor bile. Planın, kontrol dışı yakıt fiyatlarıyla mücadele eden ve nakit akışı sıkışıklığıyla karşı karşıya kalan karayolu taşımacılığı operatörlerini desteklemek için özel önlemlere ihtiyacı var.

Akaryakıt fiyatları Ocak 2021'den bu yana yüzde 80'e kadar arttı ve yalnızca geçen ay yüzde 25'ten fazla arttı. Yakıt, ticari bir karayolu taşımacılığı operatörünün maliyetlerinin yüzde 30'unu temsil eder, ancak maliyet artışlarını müşterilerine yansıtmak çoğu zaman imkansızdır” dedi.

İnce marjlar ve kısıtlayıcı ticari şartlarla, AB'deki bir milyon karayolu taşımacılığı şirketinin çoğu, özellikle de ondan az araca sahip küçük şirketler olan yüzde 80'den fazlası mali çöküşün eşiğinde olduğunu bildiren Marian, kamu fonları tarafından desteklenmedikçe, birçok karayolu taşımacılığı firması önümüzdeki haftalarda ve aylarda AB tedarik zincirlerinde ve hareketlilik ağlarında önemli boşluklar yaratarak iflas edebileceklerini kaydetti.

Marian sözlerine şöyle devam etti: “AB Üye Devletlerinin, ticari karayolu taşımacılığı sektörlerinin önemli bir bölümünün çökmesini ve bunun sonucunda topluluklarına ve ekonomilerine zarar vermesini önleyen girişimleri devreye sokması gerekiyor. AB'nin devlet yardımlarına ilişkin geçici kriz çerçevesinin bunun gerçekleşmesini sağlaması gerekiyor.”

Komisyonun planı, yüksek enerji fiyatlarının, tedarik zinciri aksamalarının ve artan belirsizliğin, ulaşım ve turizm de dahil olmak üzere pandemi tarafından da etkilenen kilit sektörleri etkilediğini kabul ediyor. Planlar, genel anlamda, etkilenen firma başına 400 bin Avro'ya kadar sübvansiyonlu kredilerle likidite sıkıntısına yardımcı oluyor.

Ancak, imalat gibi diğer sektörlerden farklı olarak, ulaştırma sektörü, diğer tüm sektörlerin faaliyet göstermesine izin veren temel bir sütun olmasına rağmen, Komisyonun planında belirtilmemiştir. Doğal gaz ve elektrik fiyatlarındaki ciddi artışları ele alırken, akaryakıt fiyatlarına da değinmiyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77