• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C

Basitleştirilmiş Gümrük Hattı Rusya İhracatında Yeni Fırsatlar Sunuyor

Basitleştirilmiş Gümrük Hattı Rusya İhracatında Yeni Fırsatlar Sunuyor
Rusya’ya yapılan ihracatta Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) uygulamasına yepyeni fırsatlar sunuluyor.

Rusya’ya yapılan ihracatta Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) uygulamasına yepyeni fırsatlar sunuluyor. BGH sistemine hizmet verecek üç yeni gümrük kapısının yanı sıra, bürokratik kolaylıktan vergi avantajına ve Eximbank kredisine kadar bir dizi avantaj Türk ihracatçının hizmetine sunuluyor.


Rusya Federasyonu Gümrük Servisi Başkanı Andrey Belyaninov ve T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız'ın imzaladığı protokol ile uygulama 15 Kasım’da resmen başladı. Sistem iki ülke arasındaki ticarete hız kazandırırken, bavul ticareti başta olmak üzere, kayıtdışı ihracatın  kayıt altına alınmasını amaçlıyor.

Yapılan görüşmeler sonucu, BGH sistemine hizmet veren Moskova Vnukovo Havalimanı’na ek olarak, farklı taşıma modlarına imkan sağlayacak şekilde yeni gümrük kapıları da açılıyor.

Buna göre, denizyolu ile yapılan ihracata Rusya'nın Karadeniz kıyısında bulunan Tuapse Limanı Gümrük İdaresi ile karayolu ile batıdan gelen eşya için Ukrayna sınırındaki, Triyebortniye Sınır Kapısı,  çok yakında hizmet vermeye başlayacak.

Karayoluyla doğudan gelecek eşya için de Rusya-Gürcistan sınırındaki Yukarı Lars Sınır kapısı ve buna bağlı tespit edilen terminaller 1 Ocak 2014 tarihinde hizmete açılacak.

Ayrıca alınan kararla, ticari bilgi ve belgeler, anlık olarak gümrük idareleri arasında paylaşılarak, sistemin daha hızlı ve güvenilir olması sağlanacak.

Bu çerçevede, BGH kapsamındaki sevkiyatlarda güvenli paket (safe package) adı altında talep edilen belge sunma uygulamasına da son veriliyor.

Basitleştirilmiş Gümrük Hattı kapsamında, Referans Fiyat uygulaması muafiyeti, gümrük kontrollerinde (zorunlu haller dışında) muafiyetin mutlak uygulanması konusunda mutabakat sağlandı.

Bunun yanı sıra Rusya, Türk ihraç ürünlerine uyguladığı ‘Asgari Makdu Gümrük Vergisi'ni de deri ürünlerinde kaldırdı.

Ayrıca ortaya çıkabilecek sorunlara hızlı çözüm bulmak amacıyla, iki ülke gümrük idareleri temsilcilerinden oluşacak bir çalışma grubu da kurulacak. Çalışma grubu sürekli temas halinde olacak ve Basitleştirilmiş Gümrük Hattı ile ilgili ihracatçılardan gelebilecek sorunlara hızlı bir şekilde çözüm üretecek.

Hedef 100 milyar dolar dış ticaret


Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH)  konusunda yetkili şirket olan Favor Trans AŞ. Genel Müdürü Tamer Dinçşahin, BGH sistemi ile rekabet avantajı sağlandığını vurgulayarak, şunları söyledi: “BGH deriden tekstile, kimyasaldan inşaat malzemesine, elektronikten gıdaya kadar bütün sektörlerde uygulanıyor. İki ülke arasında hedeflenen 100 milyar dolarlık dış ticaretin gerçekleştirilmesi için sistem basitleştirilmiştir. Yeni gümrük kapılarının açılması ve ihracatı kolaylaştıran yeni uygulamalar, Türk ihracatçısına yeni fırsatlar sunmaktadır. BGH sistemi ile yapılan ihracatlarda hem vergi avantajı, hem Eximbank'tan kredi imkanı sağlanmaktadır. Açılacak yeni gümrük kapıları ile ihracatçıya Rusya pazarına istediği bölgeden giriş imkanı sağlanmaktadır. Uygulama, ihracatçılarımıza yeni fırsatlar sunarken, rekabet gücünü de arttırmaktadır.”

20 Kasım 2013

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77