• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Bilgi Teknolojilerine Yatırım Yapmadan Halka Açılmak Mümkün Değil

Bilgi Teknolojilerine Yatırım Yapmadan Halka Açılmak Mümkün Değil
1993 yılından bu yana taşımacılık ve lojistik sektöründe faaliyet gösteren Reysaş, kurulduğu günden itibaren bilgi teknolojilerine yatırım yapmaya önem vermiş bir lojistik şirketi.

1996 yılında SOFT Bilgi İşlem ile tanışan Reysaş, yazılım konusunda uzun vadeli düşünerek SOFT’u stratejik partneri olarak seçmeye karar vermiş. Genç bir şirket olmasına rağmen bugüne kadar hızlı bir büyüme gösteren Reysaş’ın Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, şirketin teknolojiye bakışını ve yatırımlarını KargoHaber’e anlattı.
 

* Sayın Durmuş Döven, Reysaş, taşımacılık ve lojistik sektöründe ilk defa yazılım kullanmaya ne zaman başladı? O günden bu yana Reysaş bilişim teknolojileri açısından nasıl bir yol aldı?
 

Durmuş Döven: Her şirketin bazı karakteristik özellikleri vardır. Bazı şirketler operasyona, bazıları pazarlamaya, bazıları ise sabit yatırıma daha çok önem verirler. Reysaş olarak taşımacılık ve lojistik sektörüne girerken gerekli planlamaları işe başlarken yaptık. Bu planlamayı yaparken de yazılım, donanım vb. gibi bilişim teknolojileri içinde yer alan yatırımları ön sıralara aldık. Örneğin önümüzdeki günlerde yeni bir tesis açıyoruz. Bu tesisin inşası devam ederken gerekli yazılım ve donanım yatırımları yapıldı. Türkiye’de genellikle bina inşaatı, büro malzemesi, araç vb. gibi unsurlar gerçekleştirildikten sonra teknoloji yatırımına sıra gelir. Reysaş için bir başka örnek vermek gerekirse, bugün hala uydu ile araç takip ve filo yönetimi sistemi olmayan pek çok firma bulunuyor. Reysaş filosunda ise 1993 yılından bu yana araç takip ve filo yönetimi sistemi kullanılıyor. Yazılım şirketimiz yani Reysaş’ın Stratejik İş Ortağı SOFT, Reysaş için olmazsa olmaz bir şirket. Tercih etmesek de birçok tedarikçimiz veya iş ortağımız ile ayrılabiliriz ancak SOFT ile ayrılmamız çok güç. Biz yazılımımızla ve SOFT ile 7 gün 24 saat birlikte yaşıyoruz.

Reysaş olarak 1990 yılında kurulduğumuzdan bu yana üç farklı yazılım ile faaliyetlerimizi sürdürdük.1996 yılından itibaren SOFT’u yazılım ve donanım alanında Stratejik İş Ortağımız olarak seçtik. 10 yıllık bu birliktelik sırasında iki şirket de çok iyi yol aldı. İnsanımız yenilikleri çok çabuk kabul eden bir yapıya sahip değil. Reysaş bu konuda daha açık ve yenilikçi olduğu için 10 yıllık Reysaş-SOFT birlikteliğinin büyük avantajları oldu.


* Geçtiğimiz aylarda Reysaş halka açıldı. Halka açılma öncesi yoğun hazırlıklar yaptınız. Bu hazırlıklar sırasında uzun yıllar bilişim teknolojileri ile çalışıyor olmanın ve Soft ile işbirliği yapıyor olmanın ne gibi avantajları oldu?
 

Durmuş Döven: Reysaş oldukça büyük bir şirket. Reysaş’ın halka açılmasındaki amaç, birtakımmenfaatler elde etmek değildi. Öyle olsa dahi bu operasyonun gerçekleştirilmesi için çok zor kriterler söz konusu. Bir şirketin kurumsallığı, geleceğe dönük olması, sisteme entegre olması halka açılmaya karar verdiğinizde olmazsa olmaz öncelikle arasında yer alıyor. Bunlar içinde yazılımın önemi de çok büyük. Reysaş ile ilgili tüm rakamlar halka arz öncesinde olduğu gibi sonrasında da sürekli inceleniyor. 1996 yılından itibaren Reysaş’ın kurumsallaşması için düğmeye bastım. Her şeyden önce bu şirketin ben olmadan faaliyetlerini aynı hızda ve kalitede sürdürebilmesi için yazılıma ve insan kaynağına ihtiyacı olduğuna karar verdim. SOFT ile işbirliği yaparak yazılım alanında çok ciddi yol aldık. Bu arada insana da sürekli yatırım yaptık. Tüm bunları şirketin hayat hikâyesiyle birleştirince halka açılma kararını almak ve uygulamak daha kolay oldu. Reysaş’ın halka arzı sırasında gelen talep, Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk arz sırasında gelmiş en yüksek talep. Reysaş’ın Türkiye’ye ve Türk taşımacılık sektörüne renk getirdiğini düşünüyorum. Biz araç taşımacılığına başladığımızda İstanbul’da bir yokuş vardı. Orada aracı tepeye kadar çıkarıp aracı altı araçlık oto taşıyıcıya ancak yükleyebiliyorduk. Ben yurtdışında yaptığım incelemelerde oto taşıyıcının arka platformunun inebildiği ve rampa haline geldiği sistemi gördüm ve bunu Türkiye’de uyguladık. Daha sonra taşınan araç sayısını da artırdık ve sırasıyla 8, 9 ve 10 araç taşıyan oto taşıyıcılar ürettirdik. Akaryakıt taşımaları, demiryolu taşımaları ve bunun gibi pek çok alanda ilkler gerçekleştirdik. Biz dünya ile entegre olabilen yatırımlar ve projeler gerçekleştiriyoruz.


Ergin Kargalıoğlu: Reysaş’ın halka arzı sırasında İMKB’ye sunulan birçok finansal rapor, SOFT’un yazılımı içinden alınarak hazırlandı. SOFT, halka açılmaya karar verinceye kadar Reysaş’a olan desteğini sürdürdüğü gibi halka arz sürecinde de bu destek devam etti; bundan sonra da devam edecek.


* Yurtiçi taşımalarda Soft ile işbirliğinizin ne gibi artıları oldu?

Durmuş Döven: Biz yazılım aşığı bir şirketiz. SOFT’un olayları sorgulayan yapısı ve çok farklı konularda çözüm üretebiliyor olması bize büyük avantajlar sağladı. 40’ın üzerinde bölge müdürlükleri ve şubelerimiz merkez ofisimiz ile on-line olarak bağlı. Bu sayede uluslararası taşımacılıkta olduğu gibi yurtiçi dağıtımda da SOFT’un yazılımlarının büyük faydasını görüyoruz. Yazılım, o yazılımı kullanan şirketin aynasıdır. Yazılımı ne kadar verimli kullanıyorsanız verdiğiniz hizmetin hızı ve kalitesi de o oranda artar.

 

* Halka arz sonucunda Reysaş kasasına giren geliri nasıl değerlendireceksiniz? Örneğin elde edilen gelirin ne kadarını bilişim teknolojilerine ayıracaksınız?

Durmuş Döven: Halka arz sonucunda 50 milyon Dolarlık bir gelir elde ettik. Ancak bilişim teknolojilerine ayıracağımız yatırım bütçesini, halka arzdan elde ettiğimiz gelir ile paralel düşünmedik. Bilişim teknolojilerine yatırım yapmak için her zaman şirketimizin bütçesinde ayrılabilecek pay bulunmaktadır. Bugüne kadar SOFT Bilgi İşlem ile yaptığımız işbirliğinden çok memnun olduk. SOFT bizim Stratejik İş Ortağımız ve her zaman bizim önümüzü açmıştır ve açmaya da devam edecektir.

Ergin Kargalıoğlu: Soft’un 80’e yakın modülü bulunuyor. Reysaş sürekli yatırım yapan bir kuruluş ve önümüzdeki dönemde de bu yatırımları devam edecek. Soft’un modülleri arasında Reysaş’ın ihtiyacı olan tüm ürünler mevcut.

 

* Reysaş’ın bundan sonraki büyüme stratejisi hakkında bilgi verebilir misiniz?


Durmuş Döven: Reysaş bugüne kadar olduğu gibi bunda sonra da yatırım yaparak büyümeye devam edecek. Geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük lojistik şirketlerinden biri olan Panalpina ile Pan Project kapsamında stratejik işbirliği anlaşması imzaladık. Türkiye’de ve Afganistan, Irak, Sudan, İran, Türkmenistan ve Rusya gibi çevre ülkelerde çok büyük yatırımlar başlıyor. 6,3 milyar dolar yıllık ciroya sahip olan Panalpina resmi web sitesinde şu açıklamalarda bulunmuş: “Türkiye’nin en büyük lojistik şirketlerinden biri olan Reysaş Lojistik ile stratejik işbirliği anlaşması imzalamaktan gurur duymaktayız.” Bu açıklama, Panalpina Başkanı tarafından yapılmış.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77