• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 19 °C

CHEP Palet Yönetimi İle Lojistik Harcamaları Düşürüyor

CHEP Palet Yönetimi İle Lojistik Harcamaları Düşürüyor
CHEP Türkiye, beş servis merkezi ve yaklaşık 3 bin toplama noktası ile 68 müşterisine palet havuzlama çözümleri sunuyor.

56 ülkede, 300 milyon paleti, bin 100 servis merkezi, 510 bin toplama noktası bulunan ve dünya genelinde 9 bin 500 çalışanı ile hizmet veren CHEP, global müşterilerinin ve pazarın taleplerini değerlendirerek 2009 yılında Türkiye pazarına girdi. Bugün CHEP Türkiye, beş servis merkezi ve yaklaşık 3 bin toplama noktası ile 68 müşterisine palet havuzlama çözümleri sunuyor.



KargoHaber okurları için gerçekleştirdiğimiz söyleşide; “Ülkemizde de uygulamaya koyduğumuz benzersiz sürdürülebilir palet temini ve sevkiyat sistemiyle şimdiden farklı sektörlerde önemli bir yer edinmeye başladık” diyen CHEP Türkiye Genel Müdürü Emir Güçlü, Türkiye’nin; kısa sürede çok geniş bir müşteri portföyüne ulaşan, dünyada en hızlı büyüyen CHEP ofislerimizden biri olduğunu vurguladı.

 

Sayın Güçlü, öncelikle iş modelinizden söz ederek başlayalım? CHEP’in tedarik zinciri verimliliği ve maliyetler açısından lojistik firmalarına katkıları neler?


CHEP’in icat ettiği ve müşterilerimizin palet satınalma ihtiyacını tamamen ortadan kaldıran palet havuzlama sistemini üç basamakta anlatabiliriz. Birinci aşamada, müşterimiz olan üretici firmalara talepleri doğrultusunda palet gönderiyoruz. Müşterilerimiz, gönderdiğimiz paletleri üretim hatlarında ve tedarik zincirlerinde güvenle kullanıyorlar. Bu noktada müşterilerimizin bize karşı tek sorumluluğu, palet gönderdikleri noktalar konusunda bize bilgi vermek.


İkinci aşamada, müşterilerimizin ürünlerinin altında bayilere ve perakendecilere gönderdikleri paletler boşa çıktığı zaman, nakliye ekibimiz tarafından toplanıp servis merkezimize yönlendiriliyor.


Son basamakta ise, paletler servis merkezimizde bakım ve onarıma alınıp müşterilerimizin tekrar kullanımına uygun hale getiriliyor. Bu döngü sayesinde paletlerimiz sürekli bakım ve onarıma tabi oluyor. Böylece paletten kaynaklanan ürün hasarının önüne geçiyor, aynı zamanda kullanılamayacak hale gelen paletlerimizi de geri dönüşüme göndererek endüstriyel atık oluşmasına engel oluyoruz. Birlikte çalıştığımız şirketlerin doğa koruma sorumluluklarına ve çalışmalarına bu şekilde katkıda bulunduğumuzu söyleyebilirim. Daha kaliteli paletler ürettiğimiz için de paletlerimiz daha uzun ömürlü oluyor. Dolaylı olarak bu da yeni paletler için yeni ağaçlar kesilmesini, doğal kaynakların plansız bir şekilde harcanmasını engelliyor. Tüm bu uygulamaların yarattığı karşılıklı avantajlar sonucunda sektörde farklılığı yakalıyoruz.

 

Biraz da ürün yelpazenizden söz edelim. Hangi sektörlere yönelik paletler sunuyorsunuz?




CHEP Global, otomotivden havacılığa kadar birçok farklı sektöre yönelik çalışırken, Avrupa ve Türkiye’de daha çok hızlı tüketim ürünleri, gıda ve içecek sektörlerine hizmet veriyoruz. Ekipmanlarımız ise kullanım amaçlarına göre çeşitlilik gösteriyor.


Ürettiğimiz ve müşterilerimize sunduğumuz paletler, kalite uzmanları ve yöneticilerimizin desteğiyle müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik olarak geliştirilen paletler. Kalite standardizasyonu ve amaca yönelik teknik özellikleriyle dünya çapında kabul görmüş birçok ekipmanımız var. Tüketici malları, taze gıda, perakende, imalat ve otomotiv dahil olmak üzere birçok endüstride ürün taşımak ve mağazalarda teşhir amaçlı kullanmak için farklı boyutlarda ve materyallerde üretilen paletlerimiz bunlar arasında yer alıyor.


Türkiye’de en çok tercih edilen paletimiz bin 200x800 boyutlarındaki ahşap paletimiz. Mağaza içi çözümler kapsamında müşterilerimize sunduğumuz bir diğer ürün ise teşhir paletleri. Teşhir paletleri, ürünlerin mağazalarda palet üzerinde sergilenmesi için geliştirilen paletler. Bu nedenle teşhir paletlerimiz, diğerlerinden görsel olarak daha yüksek standartlara sahip. Bu paletlerimiz dikkat çekici tasarımları ve uygun boyutlarıyla satışları artırırken, ikmal gibi mağaza içi operasyonların daha hızlı, daha zahmetsiz ve daha maliyetsiz bir şekilde gerçekleşmesine imkan sağlıyor.  


Son zamanlarda Avrupa’da teşhir paletlerimize önemli bir talep var. Özellikle 800x600 mm ölçüsündeki ahşap ve metalden üretilen yarım teşhir paletimiz çok ilgi görüyor. Yarım teşhir paletleri, metal takozlarla desteklendiği için, 500 kilogram’a kadar güvenli kullanım vaat ederek, yağ, su, içecek, mısır gevreği gibi yüksek hacimli ve ağır ürünler için mağazalarda ideal bir teşhir ortamı yaratıyor. Plastikten elde ettiğimiz ve şekerleme, sağlık ürünleri gibi küçük hacimli ama yüksek değerli promosyon ürünleri için ideal teşhir çözümleri yaratan, aynı zamanda iç içe geçen tasarımıyla taşıma ve depolama sırasında yüzde 50'ye kadar yer tasarrufu sağlayabilen çeyrek teşhir paletimiz ise 600x400 mm ölçülerine sahip.

 

Özel taşıma gerektiren (ilaç, kimyevi madde vb.) sektörlere yönelik ürünleriniz mevcut. Hizmet verilen bu tür sektörlerin geliştirilmesi adına yeni çalışmalarınız var mı? Kısa ve orta vadede yeni ürünler görecek miyiz?

60x40 plastik paletlerimiz, hijyenik, nem tutmayan ve kolay temizlenebilir yapısıyla, temizlik konusunda ekstra hassasiyeti olan sektörlere yönelik önemli avantajlar sunuyor.  Özel taşıma gerektiren sektörler arasında değerlendirilebilecek otomotiv sektörüne yönelik hizmet veren ayrı bir birimimiz de CHEP içinde mevcut. Bunun dışında farklı sektörlerin özel ihtiyaçlarına cevap veren ürünleri geliştirmek için şirket içi çalışmalar yapıyor, yaratıcı fikirleri toplamak için şirket içi kanallarımızı kullanıyoruz.

 

Türkiye pazarı ve yurtdışı pazarlar kıyaslandığında Türkiye’de lojistik sektörü palet havuzlama sistemine nasıl bakıyor?

CHEP 40 yıla yakın bir süredir Avrupa’da faaliyet gösteriyor. Türkiye, Orta ve Doğu Avrupa dediğimiz bölgede yer alıyor. Bu bölgede Polonya ve Yunanistan gibi 15 yıllık şubelerimizin yanında Türkiye, Romanya ve Bulgaristan gibi yeni şubelerimiz de var. Türkiye, kısa sürede çok geniş bir müşteri portföyüne ulaştığımız, dünyada en hızlı büyüyen ofislerimizden biri.

 

Türkiye’deki mevcut müşteri portföyünüzden söz eder misiniz? (rakam, sektörel dağılımları) Kısa ve orta vadedeki hedefleriniz neler?


Müşteri portföyümüz üreticiler; bu üreticiler özellikle de hızlı tüketim ürünleri (FMCG) alanında faaliyet gösteriyor. Ayrıca paletlerimizle toptancı, bayii ve perakendecilerin de tedarik zincirlerine katkıda bulunuyoruz.


Türkiye’deki müşteri sayımız gün geçtikçe artmakla birlikte şu anda 68 müşterimiz var. Dünya çapındaki toplam müşterilerimiz de 345 bin civarında. Global müşteri portföyümüzde, P&G, Kimberly-Clark, Henkel, Colgate-Palmolive ve Unilever gibi saygın şirketler var. Türkiye’de Paşabahçe, Dimes ve Konya Şeker gibi müşterilerle çalışırken Migros, Real, Carrefour, Şok, Tesco-Kipa, Tansaş, Dia-SA gibi market zincirleri CHEP toplama noktaları olarak çözüm ortaklarımız arasında yer alıyorlar.

 

CHEP Türkiye olarak Ar-Ge çalışmaları yürütüyor musunuz?


CHEP olarak Ar-Ge çalışmalarını küresel ölçekte ele almayı tercih ediyoruz ve sektörümüzdeki yeniliklere öncülük ediyoruz. Bu doğrultuda müşterilerimize sağladığımız hizmeti daha da geliştirmek amacıyla 2002 yılında Florida’daki CHEP İnovasyon Merkezi’ni hizmete açtık. CHEP İnovasyon Merkezi’nde müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik ürünler geliştirmek, ürünlerimizin dayanıklılığını artırmak ve ürünlerimizin kullanımında meydana gelebilecek potansiyel hataları öngörerek, bu hataları gidermek için en güncel teknolojileri kullanan birçok test uyguluyoruz. Aynı zamanda CHEP İnovasyon Merkezi’nde paletlerimizin değişik çevresel etkenler karşısında performansını ölçen çevresel koşullama testi, paletlerimizin nakliye operasyonları esnasında maruz kalabilecekleri değişik koşullar karşısındaki dayanıklılıklarını ölçen titreşim ve basınç testleri, paletlerimizin dağıtım, depolama ve mağaza sistemleriyle uyumluluklarını ölçen nakliye ve perakende validasyon testleri uyguluyoruz. Bu testler, yürüttüğümüz Ar-Ge çalışmalarının sadece bir kısmı.


Bu çalışmaların etkilerini hızlı ve doğru bir şekilde ölçümleyebilmek için 2011 Şubat’ında dünyanın ilk palet yaşam döngüsü ölçümleme tesisini de hizmete açtık. Bu tesis sayesinde ürünlerimiz üzerinde yaptığımız ve normal şartlar altında ölçümlenmesi belki yıllar sürebilecek performans verilerini, 4-8 hafta arasında verimli bir şekilde alabiliyoruz.

 

Palet havuzlama sisteminin çevreye katkılarına değinir misiniz? Bu konuda yapılmış bir araştırma var mı?


Hem yeşil hem de sürdürülebilir bir şirket olduğumuzu söyleyebilirim. CHEP’e özgü palet havuzlama sisteminin, yalnızca ürün bazında değil, hammadde üretiminden tedarik aşamalarına kadar başlı başına doğa koruma sürecine büyük katkısı var.


Leeds Üniversitesi’nin denetiminde yürütülen çevre araştırmaları, Avrupa’daki sürdürülebilir ormanlardan elde ettiğimiz paletlerin ve baştan sona ekipman havuzlama sistemimizin, Avrupa’da her sene 2 milyon ağacın kesilmesini önlediğini ortaya çıkardı. İstanbul’un nefes almasını sağlayan Belgrad Ormanı’nda yaklaşık olarak 2,7 milyon ağaç olduğunu düşünürsek, CHEP’in ve CHEP’i tercih eden firmaların çevreye ne denli büyük bir katkı yaptığını daha net bir şekilde anlayabiliriz. Aynı şekilde 2010 yılında gerçekleştirilen CHEP’in verimli nakliye operasyonları, bin 600 ton karbondioksitin doğaya karışmasını engelledi. Bu rakam, 24 bin otomobilin bir yılda ürettiği toplam karbondioksite eşit.


Belki de yeşil bir şirket olarak en önemli sorumluluklarımızdan biri de, ortaklıklarımız sonucunda, müşterilerimizin palet yönetimi ve lojistikteki harcamalarını azaltarak palet maliyetlerinden ve nakliye sırasında harcanan enerjiden büyük oranda tasarruf etmelerini sağlamamız, sonuç olarak da nakliyeci, üretici ve dağıtıcılarla birlikte doğa koruma bilinci ile çevreci uygulama prensiplerini yaymaya çalışmamızdır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77