• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 24 °C

Dumankaya Oil; Texaco, Valvoline Ve Prista Oil’in Bölge Distribütörü Oldu

Dumankaya Oil; Texaco, Valvoline Ve Prista Oil’in Bölge Distribütörü Oldu
İNŞAAT, yapı ve otomotiv sektörlerinde faaliyet gösteren Dumankaya Şirketler Grubu, 2009 yılında Dumankaya Oil’i kurarak uluslar arası madeni yağ üreticileri olan Texaco, Valvoline Ve Prista Oil’in bölge distribütörü oldu.

İNŞAAT, yapı ve otomotiv sektörlerinde faaliyet gösteren Dumankaya Şirketler Grubu, 2009 yılında Dumankaya Oil’i kurarak uluslar arası madeni yağ üreticileri olan Texaco, Valvoline Ve Prista Oil’in bölge distribütörü oldu. 

2010 yılı 3 bin 500 ton satış hedefleyen Dumankaya Madeni Yağlar’in şirket merkezi Pendik E5’te bulunuyor. Kartal’da bin 500 m2 kapalı alan, 2 bin m2 acık alan  olmak üzere toplam 3 bin 500 m2’lik bir deposu bulunan şirketin Ankara - Şaşmaz’da 900 m2, Çanakkale‘de 250 m2 kapalı alan olmak üzere şubeleri mevcut. Şirketin Ankara’daki satış ekibi 1 bölge müdürü ve 5 satış temsilcisinden oluşurken Çanakkale ise 1 bölge müdürü ve 3 satış temsilcisi, İstanbul ise 1 satış müdürü 1 direkt satışlar müdürü ve 12 satış temsilcisi ile çalışmalarını sürdürüyor. Şirketin ayrıca Konya’daki yapılanması da 2010 yılının Mart ayı sonuna kadar tamamlanacak ve faaliyete geçecek.

Prista Oil Türkiye’nin ise İzmit - Yarımca’da üretim tesisleri  bulunuyor. Bu tesis, 5 bin 700 m2 kapalı, 8 bin 300m2 açık alan olmak üzere toplam 14 bin m2 alan üzerinde kurulmuş olup yıllık üretim kapasitesi 86 bin m/ton.

Dumankaya Şirketler Grubu’nun otomotiv sektörüne yabancı olmadığını belirten Dumankaya Madeni Yağlar Satış Müdürü Yaşar Erkan, “Otomotiv sektöründeki madeni yağın ve sarf malzemelerinin hangi aralıklarla ve hangi hızda tüketildiğini bildiği için bölge distribütörlüğü teklifi geldiğinde sıcak bakıldı ve fizibilitesi yapıldıktan sonra şirket kuruluşu yapılarak çalışmalar başladı” dedi.


Sentetik ağırlıklı ürünlerin çoğunun ithal olarak geldiğini ancak Türkiye’de üretimi yapılan ürünlerin de olduğunu ifade eden Erkan, “Baz yağıyla ithal edilip direkt burada üretimi yapılıp ambalajlanan ürünler olduğu gibi ithal ürünler de mevcut. Texaco’da ve Valvoline’de durum bu şekilde. Texaco ve Valvoline, hem Bulgaristan’da, hem de Macaristan’da üretiliyor. Texaco ve Valvoline, aynı fabrikanın ürettiği farklı markalar. Biz de bu ürünlerin Marmara Bölgesi, Ankara ve Konya’ya kadar uzanan dağıtımını yapan bölge distribütörüyüz. Üretimi yapan fabrika, Prista Oil ve Bulgaristan’da fabrikası var. Ürünler, bu Bulgar fabrikasının üretimi olan Texaco ve Valvoline adlı iki ayrı marka altında toplanıyor. Dumankaya ise bu iki ayrı markayı bünyesinde toplamış oldu. Aslında bu iki markanın distribütörlüklerini farklı firmalar da alabilirdi. Normalde işleyiş böyle olmasına rağmen Prista Oil bu iki markanın Dumankaya şemsiyesi altında toplanıp pazarlanmasını istedi ve Dumankaya’ya verdi. Markaların İzmir’deki bayiliğinin farklı şirketlere verildiğini görüyoruz. Aynı uygulama Adana’da da geçerli durumda. Ancak bu markalar; Marmara, Ankara ve Konya’da Dumankaya şemsiyesi altında birleşmiş durumdalar. İstanbul merkez olmak kaydıyla, Ankara ve Konya’da şubelerimiz olacak”

Texaco ve Valvoline Amerikan menşeli ancak şirket Hollanda merkezli. Belçika, İspanya gibi ülkelerde de üretim yapılıyor. Firma, ürün gamına göre üretimi farklı ülkelere dağıtmış durumda.

Texaco’nun Amerika’da yaygın olarak faaliyet gösteren bir akaryakıt şirketi olduğuna değinen Dumankaya Madeni Yağlar Direkt Satışlar Müdürü Hasip Albaraz ise şunları söyledi: “Avrupa’da ise Texaco olarak istasyonları var ama çok yaygın değil. Amerika’da esas olarak Chevron - Texaco olarak faaliyet gösteriyor. Chevron aynı zamanda petrolü çıkaran bir şirket. Aslında Texaco’nun Türkiye’de marka olarak biraz az bilinmesinin sebebi Chevron’un petrolü çıkaran ve baz yağını satan şirket olması sebebiyle bazı pazarlara özellikle girmemiş olması. ’Türkiye pazarının büyüklüğü prista gibi güçlü bir grup ve onun işi ortakları ile marka değerlerini korunacağı güvencesiyle bu pazara girme kararı almışlardır.”

İstanbul’da 12 kişilik bir satış ekipleri bulunduğunu ve pazarın segmentlere göre bölünmüş durumda olduğunu kaydeden Albaraz, “Öncelikle ana prensip aracıdan ziyade nihai tüketiciye ulaşıp satışı yapabilmek. Ağır vasıtalarda filo müşterileri, servisler var. Endüstriyel grupta fabrikalar var. Sektör benzinli, dizel, endüstriyel ve çok çeşitli özel amaçlı greslerden oluşuyor. Şubat sonu itibariyle de adblue üretimine başlıyoruz” dedi.

Hedeflerinin arada toptancı kullanmadan direkt olarak müşteriye ulaşmak olduğunu ifade eden Yaşar Erkan, “Bundaki amacımız müşterilerin ürünü daha ekonomik almalarını sağlayabilmek. Markanın uluslararası güce sahip olması ve bizim de Marmara Bölgesi’nde bilinen, güvenilir bir firma olmamızın yaratacağı sinerji ile düzgün işler çıkacağına inanıyoruz” dedi.


Prista Oil

PRISTA Oil, 1993 yılında Bulgaristan’da kuruldu. 2003 yılından itibaren de Türkiye’deki tesisi üretime geçti. Grubun 2006 yılı konsolidasyonu çerçevesinde Hollanda merkezli Prista Oil Group BV olarak holdin yapısına dönüşümü gerçekleştirildi. Bu yapıya bağlı Monbat akü üretimi, Prista Oil Bulgaristan ve Prista Oil Türkiye olarak 3 ana firma tanımlandı. Prista Oil’in Balkan ülkelerindeki Pazar payı en son Pazar araştırmalarına göre yüzde 25’in üzerinde. Türkiye’deki pazar payının ise yüzde 10 olduğu tahmin ediliyor.

Prista Oil’in Türkiye’deki tesisi 86 bin ton kapasiteli. Bu tesis, en son üretim teknolojilerini kullanan genç ve dinamik bir harmanlama tesisi. Tesisin ayrıca 17 bin m3 baz yağdepolama kapasiteli bir terminali de mevcut. İzmit Körfez’deki fabrikanın içinde TÜRKAK tarafından akredite olmuş laboratuar da mevcut. Bu fabrikaya ek olarak Kayserive Samsun’da lojistik dağıtım merkezleri bulunuyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77