• BIST 9548.09
  • Altın 2493.337
  • Dolar 32.4931
  • Euro 34.514
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Ekol Lojistik, Elsys Ve SAP İşbirliği

Ekol Lojistik, Elsys Ve SAP İşbirliği
Şirketlerin iş süreçlerini daha etkin ve verimli kılmalarını sağlayan, teknolojik çözümler sunan Elsys, başarısını uluslararası arenada kabul gören SAP, ProAct International, Nakisa, Redwood ve Intermec gibi ürünlerle taçlandırdı ve Ekol Lojistik ile işbi

Şirketlerin iş süreçlerini daha etkin ve verimli kılmalarını sağlayan, teknolojik çözümler sunan Elsys, başarısını uluslararası arenada kabul gören SAP, ProAct International, Nakisa, Redwood ve Intermec gibi ürünlerle taçlandırdı. Bu bağlamda Türkiye’de ilk, dünya da ilk 10 arasına giren “SAP CRM 2007” uygulamasından biri olan proje lojistik sektörüne özel bir tanım kazandırdı. Ekol Lojistik, Elsys ile yaptığı işbirliğinde, sektörel müşteri ilişkileri yönetim uygulaması ile müşterileriyle arasındaki bağı kuvvetlendirerek yeni iş fırsatlarına zemin yarattı.

Ekol Lojistik’teki bu uygulamanın dünyadaki 10 projeden bir tanesi olma özelliğine dikkat çeken Ekol Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Murat Boğ, CRM uygulamasının lojistik sektöründe olmadığını, genel operasyonel yazılımların içerisine ufak ufak serpiştirildiğini vurguladı. Boğ, “Avrupa da gördüğümüz tek başına çalışan CRM uygulamalarıydı. İş yaşamında çok farklı role sahip olan firmalarla muhatap oluyorsunuz. Yeni yazılımlarda CRM isminden daha çok iş ortakları öne çıkıyor. Bir anlamda da CRM uygulaması içinde, kısa Ar-Ge uygulaması taşıyor. Satış sistemimizin içerisinde farklı uygulamalar vardı ancak bunlar dağınıktı. Genel olarak süreç bütünlüğünü sağlamak açısından böyle bir uygulamanın olması, bizim için faydalı oldu. Operasyonel uygulamalar, bunun yansıması olan finansal uygulamalar, müşteri ve satış uygulamaları daha entegre hale geldi. Kurumsal zeka ve hafızayla da bu analitikleri raporlar hale geldik” şeklinde konuştu. 

Bu işbirliği ile ilgili Ekol Lojistik’in bir arayışı olduğunu ve birçok yazılımın değerlendirildiğini ifade eden Elsys Genel Müdürü Savaş Komban ise, SAP tarafından birçok iş ortağının değerlendirildiğini, Ekol ve Elsys’in yapmak istediklerinin örtüştüğünü ve ortak paydada buluştuklarını kaydetti.   


CRM yatay çözüm!

“CRM’i yatay çözüm olarak düşünebilirsiniz” diyen Komban, “Saha satış pazar uygulamalarında çoklu kanal uygulamalarının gerçekleşmesini aynı zamanda müşteri değil, iş ortaklarının yönetimi olarak düşünebilirsiniz. Gerek hizmet, gerek üretim sektöründe olmuşsunuz çok fark etmiyor. Belirlediğiniz yol haritasına göre devreye alıyorsunuz. Ekol’le yaptığımız yol planımız vardı. Şu an için belirlenmiş olan iki aşama daha var. Her şirketin araçtan yararlanma şekli değişebilecektir. CRM kurumsal kaynak planlaması gibi değil, obje bazlıdır. CRM’de efektif bir sonuç alabilmeniz için kendi yapılarını CRM uygulamalarına göre değiştirebilirsiniz” şeklinde konuştu.

Komban, CRM uygulamalarında başarının en önemli etkisini nasıl göstereceğini, içinde bulunulan sektörün parametrelerini sağlıklı bir şekilde tasarımda dikkate almak ve bunu yazılım içerisinde doğru yerlerde konumlandırmak şeklinde açıklayarak, “Her sektörün kendine özgü satış ve müşteri hizmetleri süreçleri, iş ortakları yönetimi var. Bunlar gerçekten belirli alanlarda farklılaşıyor. Bütün CRM yazılımlarında iş ortakları yönetimi, satış fırsat yönetimi var, aynı gibi duruyor başlıklar ama teklif, sözleşme, iş ortakları yönetimine girdiğiniz zaman sektörel bazda farklılaşma derinleşiyor. Lojistik sektöründe de hamuru iyi birleştirmeniz ve sağlıklı uygulamanız gerekiyor. CRM’i tek başına kullandığınız takdirde verim elde edemezsiniz; dolayısıyla sizin entegre lojistik hizmet sağlayıcı olarak, tüm ürünlerin parametrelerini ve finansallarını biraraya getirmeniz gerekiyor. Biz özellikle bu projede bunu yapmaya çalıştık” dedi.

Komban : “Her ürünün karakteristikleri farklılaşıyor”

Her ürünün kendi içerisinde karakteristiklerinin farklı ve taşımacılıkta spot hareketlerin fazla olduğundan bahseden Komban, firmaların rollerinin ve fonksiyonlarının farklı olduğunu, herhangi bir taşıma işinde alıcı olan bir firmanın diğer taşımada gönderici olma ihtimalini vurguladı. Komban, iyi yönetildiği takdirde operasyon muhatabı olan firmayı müşteri portföyüne ekleyebildiklerini de sözlerine ekledi.

Ekol gibi firmaların çözüm odaklı olmasının daha iyi çözümler üretmelerine yardımcı olduğuna değinen Komban, şu an projenin satış ve iş ortakları yönetimi kısmını devraldıklarını söyledi. Komban, var olan müşterileri iyi tanıyıp, iyi raporlamalar yapıldığı takdirde müşterilerin sadakatini sağladıklarını kaydederek, “Yeni ürün ve hizmetlerle karşılarına çıkabilirsiniz. Aslında çok önemli bir analiz katmanızı sağlıyor. Tümünü entegre hale getirmekle birlikte şirketler büyüdükçe bazı şeylerin göz ardı edilmesi kör noktalarda kalması gibi riskler var. En küçük müşterinin göz ardı edilmediği değerli veriler ve öngörüler konusunda bir alt yapıya sahip oluyorsunuz. Ekol’le beraber geliştirdiğiniz bu analitik katman, esnek raporlar… Bunların hepsi, Ekol’ün müşteri ile iş ortaklığı yönetiminde hiç bir detayı atlamamasını sağlayacak bir altyapı” şeklinde konuştu.

“SAP için firmanın belli bir çıta üzerinde olması gerekiyor mu? Ufak çaplı firmalar da sizin sisteminizi kullanabilecek mi?” sorusuna Komban, şu şekilde cevap verdi: “Şu anda altyapı yatırımları büyük bütçeler ile yapılıyor. En önemlisi firmaların çıtalarını yukarda tutmaları, kendileri için yüksek hedef belirlemeleri. Kendi sektöründe işlerini farklı yapma ve belli bir vizyona sahip olmaları önemli. Aksi takdirde bu iş ücetsiz bile olsa verim elde edemezsiniz. Bu hedefte bütçesel boyutu çok daha hızlı projeler yapabiliyoruz. Bunların hepsi maliyete etki eden faktörler.”

Yaklaşımları ürün değil süreç odaklı

Altyapıda kurulan bir lego parçası gibi çekirdek yapı düşünmemiz gerektiğini ifade eden Komban, “CRM katmanını, böyle bir çekirdeğin etrafında gittikçe büyüyen ve her şirkete göre özelleşecek bir altyapıdan bahsedebiliriz. SAP bütün altyapısını buna çevirmiş durumda. Belli ilave fonksiyon genişlemeleri ile bir çekirdeğin etrafında büyüyen bir yazılımdan bahsedebiliriz. Biraz daha ürün odaklı değil süreç odaklı bakma gibi bir yaklaşımımız var ” dedi.

Operasyonel ve kurumsal sistemler entegre çalışıyor

Operasyonel tarafta in house yazılım kullandıklarını, kurumsal iş zekası uygulamasında CRM’de ise SAP’yi kullandıklarını kaydeden Murat Boğ, kurumsal ve operasyonel sistemlerin entegre bir şekilde çalıştığını vurguladı.

Bu sistemin lojistik sektörü için oldukça etkili olduğundan ve teknolojiye bakış açılarının öneminden bahseden Savaş Komban, şöyle devam etti: “Birçok parametreyi aynı anda değerlendirebiliyorlar. Mutlaka fiyat da önemli faktörlerden bir tanesi ama teknoloji ve vizyoner bakış açısı, esneklik önemli kriterler arasında yer alıyor. Donanımsal teknolojiler önemli faktörler. Önümüzdeki yıl ikinci aşamaya servis kısmına geçmeyi düşünüyoruz.”

Lojistik sektörünü kendi içinde kırılımları olan bir sektör olarak tanımlayan Komban, yapmak istediklerini birinci aşamada lojistik şirketleri ile ilgili destekleyici sistemleri SAP platformuna geçirmek sonrasında da bir iş zekası uygulaması olarak açıkladı. Komban, “Asıl önemli unsurun kimin teknolojiyi ne kadar kullandığı bunu müşterilerin hizmetine ne kadar sunduğu” dedi.

Kriz projenin durmasına izin vermedi!

Murat Boğ, global kriz nedeniyle projeye ara vermediklerini, genel olarak planlamalarını yıl yıl belirlediklerini, 4 yıl boyunca operasyonel sistemlerde ve sistemler arası entegrasyonda mükemmelleşme hedeflediklerini kaydederek, “Finansal planlar yapıldığı için CRM projesi öncesinde başlayan bir proje ve konjonktürde çok önemli değişim olmazsa hem bunun ikinci aşaması hem de risk yönetimi projemizi gerçekleştireceğiz. Bu tür dönemlerde güçlü bir altyapınız varsa doğru kokpitlere sahipseniz karar destek anlarında da o kadar işiniz kolaylaşıyor. Çok daha şeffaf olarak büyüyen kurumu izleyebiliyorsunuz. Bekleyelim görelimden daha çok zaten proaktif olarak bazı şeyleri kurgulayabiliyorsunuz. Altyapıların böyle avantajları var. Dolayısıyla finansal konjonktürde ciddi ölçüde sapmalar olmazsa planlarımızı devam ettirme arzusu içindeyiz. Risklerimizi yaymaya çalışıyoruz. Farklı ürünleri aynı anda müşterimize sunabiliyoruz. Yerli yabancı müşteri dağılımlarımız önemli balansta. Bu sistemlerde bizim için önemli, destekleyici unsurlar. Sistem altyapısı sayesinde incelenebiliyor. Çapraz olarak birbirini destekliyor” şeklinde konuştu.

Amaç cirosal hedefler değil, yol haritasını tamamlamak

Öncelikli amaçlarının ciro değil, çalıştıkları işletmelerle birlikte yol haritası tamamlamak olduğunu vurgulayan Komban, birlikte çalışarak ortaya bir tasarım çıkarttıklarını söyledi.

Çok farklı sektörlerde uluslararası çalıştıklarını Japonya, Çin, Tayvan, Endonezya gibi 20’ye yakın ülkede proje yaptıklarını kaydeden Komban, oldukça yaygın bir coğrafyada çalıştıklarına değindi.  

Murat Boğ CRM felsefesinin altını çizerek, sözlerini şöyle noktaladı: “Bizim bu projede altını çizdiğimiz şey CRM felsefesi. Sistem çok önemli bir araç, en az bunun kadar önemli olan şey de CRM’in felsefesini yaratmak. Bizim için en önemli unsurlardan bir tanesi CRM’in felsefesinde, bünyesinde daima mükemmelliğe giden bir yolu hedeflemektir.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77