• BIST 9626.79
  • Altın 2497.13
  • Dolar 32.596
  • Euro 34.8711
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

Evrim Aras: “Evrensel Posta Fonu Kârın Yüzde 20’sini PTT’ye Aktarıyor”

Evrim Aras: “Evrensel Posta Fonu Kârın Yüzde 20’sini PTT’ye Aktarıyor”
Yaklaşık 1,5 milyar dolar olduğunu tahmin edilen kargo sektörü piyasasında 19 bölge müdürlüğü 846 şube ve 28 transfer merkezinde acente ve şube çalışanları ile birlikte 11 bin 755 kişi ile müşterilerine hizmet sunduklarını açıklayan Aras Kargo Yönetim Kur


Yaklaşık 1,5 milyar dolar olduğunu tahmin edilen kargo sektörü piyasasında 19 bölge müdürlüğü 846 şube ve 28 transfer merkezinde acente ve şube çalışanları ile birlikte 11 bin 755 kişi ile müşterilerine hizmet sunduklarını açıklayan Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Evrim Aras, sektörde Türkiye’nin tamamına hizmet veren firma sayısının 5-6 civarında olduğunu ifade ediyor.  


“Bu sektörde ülkemizin tamamına aynı kalitede hizmet sunmak zor ve ölçek ekonomisi gerektiriyor. Kargo sektörünü de kapsayan lojistik sektörünün pazar büyüklüğü doğal olarak çok daha fazla. Avrupa ülkelerinde bu rakamın GSMH’nın yüzde 10 civarında olduğu biliniyor. Ülkemizde sektör büyüklüğü henüz bu rakamlardan uzak” diyen Evrim Aras, coğrafi konumu, genç nüfusun yarattığı istihdam avantajımız ve ekonomik istikrar ile birçok sektörde olduğu gibi kargo sektörünün de yabancıların ilgisini çektiğini vurguluyor. Mevcut şirketlerin de yatırımlarıyla ve ihtiyaç duyulan yasal düzenlemelerin hayata geçmesiyle önümüzdeki yıllarda sektörün daha da gelişeceğini düşüncesini aktaran Aras, gelişen sektörde rekabet avantajı yaratacak en temel kriterin hizmet kalitesi olduğunun altını çiziyor.

“Aras Kargo olarak bu konuda çok iddialıyız hatta geçtiğimiz günlerde Londra’da yapılan ödül töreninde, dünyanın en büyük danışmanlık şirketlerinden Frost & Sullivan tarafından ‘Büyümede Mükemmellik Lideri’ ödülünün sahibi olduk” diyen Evrim Aras, aras Kargo’nun fark yaratan hizmetlerinden de söz ediyor.


Sektörde saat taahhütlü tek hizmet olan ‘Aras Günaydın’ hizmeti ile şehiriçi ve şehirlerarası gönderileri ertesi sabah en geç saat 10:00'a kadar alıcısına teslim ettiklerini kaydeden Aras, diğer hizmetler ile ilgili şu açıklamalarda bulunuyor: “Özellikle son dönemde hızla gelişen ve kargo sektörü için de önemli bir itici güç halini alan e-ticaretin gelişimi ile birlikte ürün ve hizmetlerimizi de geliştiriyoruz. Örneğin e-ticaret firmalarının hayatını kolaylaştıran, alıcıların kapıda ödeme yapmasına fırsat tanıyan ve alışverişi kolaylaştıran ‘Aras Tahsilatlı’ hizmetimiz var. ‘Aras Tahsilatlı’ ile sattığınız ürünün müşteriye teslimi, ürün bedelinin müşteriden tahsilatı ve banka hesabınıza transferi tamamen Aras Kargo güvencesinde. Üstelik nakit ve kredi kartı ödeme seçenekleriyle ürün bedelini alıcıdan kapıda tahsil edilebiliyoruz. Aras Kargo olarak E- Ticaret’teki en önemli avantajlarımızdan bir tanesi de, müşterilerimize olan IT kaynaklı erişim, data entegrasyonu, farklı raporlama seçenekleri ve müşteri hizmetleri kabiliyetimizdir. Ürünlerin çıkış noktasında, sevki anında ya da alıcılarına teslimattan hemen önce, SMS ile sipariş verdikleri ürünün tarafımızdan teslimata çıktığının bildirilmesi de, müşterilerimiz tarafından çok tercih edilen bir uygulamadır. Kurumsal Müşterilerimize özel olarak sunduğumuz Aras E-Ödeme çözümümüz ile kurumsal
kargo faturalarını, kredi kartı veya sanal kart aracılığıyla internet üzerinden 7/24 ödenebilir hale getirdik.”


“Türkiye’de e-ticaret dünya ortalamasının üstünde büyüyor”



E-ticaret konusuna değinirken bu sektördeki gelişimin kargo sektörüne etkisine de değinen Evrim Aras, 2012 yılında ilk kez 1 trilyon doları aşan global e-ticaret hacminin 2013 yılında yüzde 20’lik büyüme ile yaklaşık 1,2 trilyon dolara ulaştığının tahmin edildiğini belirterek, Türkiye’de e-ticaretin dünya ortalamasının üzerinde büyüdüğünü belirtiyor. “BKM’nin verilerine göre 2013 yılında internet üzerinden yapılan kartlı ödeme işlemlerinin hacmi 2012’ye göre yüzde 37 artarak 34,6 milyar liraya yükseldi. 2014 sonunda ise bu rakamın 50 milyar liraya yükseleceği öngörülüyor” diyen Aras, e-ticaret sektörünün büyümesinin, kargo sektöründeki büyümeye de hız kazandırdığını belirtiyor ve “Aras Kargo alarak bugün, ayda 3.1 milyon dosyayı ve 4.6 milyon koliyi adresine ulaştırıyoruz. Günde 300 bin gönderi yapıyoruz. Aras Kargo olarak e-ticaret sektöründeki büyümeden daha fazla yararlanmak istiyoruz. E-ticaret firmaları için geliştirdiğimiz ve müşteriye kapıda ödeme kolaylığı getiren Aras Tahsilatlı hizmetimiz firmalar ve müşteriler tarafından özellikle son dönemlerde sıklıkla tercih ediliyor. Tahsilatlı Kargo’nun cirosu 2011-2012 yılları arasında 2,2 kat büyüme kaydetti. Aras Kargo olarak sektörün birçok öncü e-ticaret firması ile işbirliği yapıyoruz” diyor.


Fiziki alt yapının güçlendirilmesi, işlemlerin basitleştirilmesi ve taşımacılık mevzuatına yönelik düzenlemelerin geliştirilmesiyle beraber sektörün 2023 hedefine ulaşmada daha hızlı ve emin adımlarla ilerleyeceğini ifade eden Aras, Posta Kanun Taslağı ve evrensel posta hizmeti ile ilgili görüşlerini de aktarıyor. 10 Mayıs 2013’te TBMM’de kabul edilerek yasalaşan Posta Hizmetleri Kanunu’ndaki kimi maddelerin alt düzenlemelerinin yapılarak bu konuların uygulanabilir hale gelmesiyle, haksız rekabetin önüne geçilebileceğini belirten Evrim Aras, “Yeni kanuna göre Bakanlar Kurulu’nun belirleyeceği gramajın altında kalan haberleşme gönderileri asgari 3 yıl için PTT tekelinde olacak. Bu durum şu andaki fiili uygulamanın daha da geri gitmesi anlamına geliyor. Ayrıca kargo kurye gibi özel sektör şirketleri, Evrensel Posta Fonu için PTT’ye yıllık cirolarının yüzde 2’si kadar pay verecek. Bu, aynı sektörde faaliyet gösteren kuruluşlar arasında kaynak transferi anlamına geliyor ve bu rakam mevcut kârların yüzde 20’sini PTT’ye aktarmayı zorunlu kılıyor. Bu örnekler haksız rekabeti beraberinde getirecektir. Söz konusu sakıncaları bertaraf edecek şekilde alt düzenlemeler yapıldığı takdirde Posta Hizmetleri Kanunu hem sektörün büyümesine hem de hizmetin kalitesini artırmaya yarayacaktır” diye konuşuyor.


“2014 ve 2015 yılları için yatırım öngörümüz 100 milyon TL”


Ekonomi Bakanlığı’nın Türkiye’nin 2014 yılı için yüzde 4 büyüyeceğini öngörmesine karşın Aras Kargo olarak 2014 yılı için Türkiye ortalamasının 4 katından fazla bir büyüme hedeflediklerini kaydeden Evrim Aras, yeni yatırımlardan da söz ediyor. Müşteri memnuniyeti odaklı projelere hız kesmeden devam ettiklerini vurgulayan Aras, “Ortağımız Austrian Post ile koordinasyon içerisinde 30 yeni proje başlattık. Bunların yarısından fazlası müşteriye ve operasyonel mükemmelliğe odaklanan projeler. Yeni ortağımızla istikrarlı, verimli ve planlı bir büyüme anlayışı ile ilerlemeyi amaçlıyoruz. Şu an için yalnızca Aras Kargo olarak 2014 ve 2015 yılları için yatırım öngörümüz 100 milyon TL civarında olacak. Yatırımlarımızı daha çok operasyon merkezlerimizdeki teknolojiler, IT sistemleri, müşteri entegrasyonları ve araç filomuzun iyileştirilmesine yapıyor olacağız” açıklamasını yapıyor.


11 Temmuz 2014

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77