• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

FMCG Sektörü Ve Lojistik Uygulamaları Masaya Yatırıldı

FMCG Sektörü Ve Lojistik Uygulamaları Masaya Yatırıldı
FMCG (Hızlı Tüketim Ürünleri) için geliştirilen yeni lojistik uygulamalar ve rekabet gücünü artıracak açılımların ele alındığı ‘FMCG Lojistiği ve İş Konferansı’ İ.T.Ü. Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

FMCG (Hızlı Tüketim Ürünleri) için geliştirilen yeni lojistik uygulamalar ve rekabet gücünü artıracak açılımların ele alındığı ‘FMCG Lojistiği ve İş Konferansı’, 20 Mart 2007 tarihinde İ.T.Ü. Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. 

Logistic Institute Turkey (L.I.T.) tarafından Borusan Lojistik ve Ekol Lojistik’in ana sponsorluğunda düzenlenen konferansta; küresel rekabete lojistik, rekabet gücünü artıracak lojistik açılımlar üzerinde duruldu ve uygulama örneklerine yer verildi.

L.I.T. Başkanı Arif Adnan Almeman, Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç ve Ekol Lojistik Satış ve Müşteri Hizmetleri Grup Başkanı Dr. Hakan Çınar’ın açılış konuşmalarıyla başlayan konferans, üç farklı başlıkta gerçekleştirilen oturumlarla devam etti.

Kalite kaygısı olmayan firmalar sıkıntı yaratıyor

Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç, açılışta yaptığı konuşmada; hala çözüme kavuşturulması gereken bazı sıkıntıları olan lojistik sektörünün, hızlı bir gelişim kaydettiğini ve öneminin her geçen gün arttığını söyledi. Lojistik sektörünün her yıl dolar bazında yüzde 20-25 oranında büyüdüğünü ifade eden Gürgenç, bugün yüzde 35’lere ulaşan outsourcing oranının, önümüzdeki beş yıl içinde yüzde 45’lere yükselmesini beklediklerini kaydetti. 

Sektörün hızlı gelişimi içinde aşılması gereken sorunlarının olduğuna da dikkat çeken Gürgenç, “Yeterli düzenleme ve denetimlerin olmaması, sektördeki oyuncuların kalite kaygısı olmadan hızla çoğalması bu sıkıntıların başında geliyor. Özellikle bu alanlarda sağlanacak ilerleme ile dünya pazarlarında rekabet gücümüzün artacağına inanıyorum” dedi.    

Ekol Lojistik Satış ve Müşteri Hizmetleri Grup Başkanı Dr. Hakan Çınar ise; FMCG’nin lojistiğe yönelik zorluklarını, ne gibi avantaj ya da dezavantajları olduğunu aktardı.

FMCG sektörünün Türkiye’deki toplam pazarın 45-50 milyar dolar civarında olduğunu ve tamamının kayıt altında tutulmadığını bildiren Çınar, pazarın 25 milyar dolarlık kısmının tamamen belgelendirilen, en az 12 milyar dolarlık kısmının fatura ve fiş olmaksızın yapılan satışlardan oluştuğunu söyledi. Yaklaşık 8 milyar dolarlık da semtlerde kurulan pazar ve işporta piyasasındaki ticaret hacmi olduğunu ifade eden Çınar, ürünün rafta bulunabilirliğinin sağlanmasının çok kritik bir faktör olduğunu vurguladı.

Tam zamanında teslimat günümüzün olmazsa olmaz koşulu

Açılış konuşmalarının ardından Georgetown Üniversitesi Lojistik Enstitüsü Direktörü Prof. Ricardo Ernst başkanlığında başlayan ‘Rekabet Gücünün Artırılması İçin Lojistik Açılımlar’ konulu panelde, sektörde yaşanılan sorunlar, ihtiyaçlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

Oturumda ‘Ortak Proje Geliştirme’ başlığı altında bir sunum gerçekleştiren Nestle Türkiye Müşteri Hizmetleri ve Dağıtım Müdürü İlkay Kayganacı; sadece yeni ürünler, toplam kalite ve düşük maliyette üretimin firmaları farklılaştırmaya yetmediğini vurguladı.

Kraft Gıda Tedarik Zinciri ve Tarım Direktörü Ali Erdoğan ise; benzer faaliyetleri olan firmaların güven çerçevesi altında, şeffaf davranıp depo ve araç paylaşımına giderek maliyet avantajı sağlayabileceklerini savunurken, 3M Türkiye Müşteri Hizmetleri ve Lojistik Müdürü Tarık Demirkaya da lojistikçilerin, müşterilerin mal kabulünü daha kolay yapabilmesini sağlayacak görsel kontrollerde bulunmasını ve birimlerin kolay ayırt edilmesini sağlayacak etiketleme sistemleri geliştirmelerini beklediklerini söyledi.   

Türk Henkel Ürün Depolama ve Sevkıyat Müdürü Selçuk Giray’ın zincir mağazalarda mal kabulüyle ilgili bir konuşma yaptığı panelde, Oriflame Kozmetik Operasyon Müdürü Mehmet Irmak da doğrudan satışta dağıtım ve elleçlemeden bahsetti.

Kırcan: “Standart palet kullanımı tüm sürece yayılmalı”

‘Zincir Mağazalarda Kabul’ konusuna değinen Ekol Lojistik Grup Başkanı Can Kırcan, palet standartları ve bu konuda yaşanan sorunlara da değindi.

FMCG sektöründe bulunan üretici firmaların sektörün gelişmesine paralel olarak dağıtım kanallarında ciddi radikal değişiklik yapmak zorunda kalacaklarına dikkat çeken Kırcan, “Rekabette herkesin önem verdiği nokta rafa çıkış maliyetlerinin nasıl aşağı çekileceği. Oysaki süreç içinde ilk etapta birçok firma tarafından görülmeyen fakat hem sorunun hem de çözümün en önemli parçalarından biri palet standartlarıdır” dedi.

Borusan Lojistik Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Dölen de yaşanan sorunların çözümünün ortak platform olduğunu belirterek; tedarikçilere, servis sunucularını hızla mal temin edebilir hale getirmeleri, elleçleme araçları olarak forklift kullanmaları, mal kabul ve sevkıyat teslimlerinin sadece belli saat ve sürede yapmalarını önerdi.

Lojistik uygulamaları örneklerinin sunulduğu FMSG konferansında, Pınar Gıda Grubu Merkez Planlama ve Lojistik Direktörü Ahmet Viçin FMCG lojistiğindeki kayıplardan söz ederken, Nestle Türkiye Tedarik Zinciri Direktörü Emre Üçöz de yüksek performanslı lojistik yönetimi konusuna değindi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77