• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

Gümrük Müşavirleri ‘Etik İmza’ İçin Biraraya Geldi

Gümrük Müşavirleri ‘Etik İmza’ İçin Biraraya Geldi
Gümrük müşavirleri, 26 Ocak Dünya Gümrük Günü’nde İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği’nin (İGMD) liderliğinde bir araya gelerek hazırladıkları ‘Gümrük Müşavirleri Etik Beyannamesi’ni Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın

Gümrük müşavirleri, 26 Ocak Dünya Gümrük Günü’nde İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği’nin (İGMD) liderliğinde bir araya gelerek hazırladıkları ‘Gümrük Müşavirleri Etik Beyannamesi’ni Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın da katıldığı özel bir törende imzaladılar. İstanbul Grand Cevahir Otel’de düzenlenen imza töreninde, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bürokratlarının yanı sıra iş dünyasının önemli isimleri ve STK temsilcileri de yer aldı.

İmza töreninde konuşma yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Biz yasa koyucu olarak, politika üretenler olarak ne kadar çok tedbir alırsak alalım, yasa dışı ticarette her gün yeni yöntemlerle karşılaşıyoruz. Bu yöntemlerin belirlenmesinde ve yasa dışılıkla mücadelede ahlaki ticaretin bekçileri, kaleleri olarak gümrük müşavirlerine önemli görevler düşmekte. Bu nedenle Etik değerler çalışmanızı yürekten destekliyorum” dedi.


Konu ile ilgili açıklama yapan İGMD Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Gündüz ise “2012 yılında ithalat işlemlerinin yüzde 89’u, ihracat işlemlerinin de yüzde 87’si gümrük müşavirleri eli ile gerçekleşmiştir. Böylesine büyük bir dış ticaret işlem hacmine aracılık eden biz gümrük müşavirlerinin omuzlarında ağır bir sorumluluk bulunmaktadır. Her zaman bu sorumluluğun farkında olarak çalıştık. Ülkemizin ticari çıkarlarının korunmasında önemli görevler üstlendik. Güvenli ticaretin sigortası olduk. Bugün imzaladığımız Etik Değerler Beyannamesi; bizlerin etik değerlere uygun çalıştığımızın, çalışmaya devam edeceğimizin ve gümrük camiasında etik kültürün iyice yerleşmesini sağlamak için gösterdiğimiz çabanın simgesidir. Gümrük Müşavirleri olarak, çalışanların mesleklerine bakışı, etik dışı davranışların ortadan kaldırılması ve etiğe dayalı bir yönetim kültürünün oluşturulabilmesi için, paydaşlarımızın da aynı titizlikle duyarlı olmalarının en büyük arzumuz olduğu belirtmek isterim. Gümrük Müşavirleri Etik Beyannamesinin başta meslektaşlarımıza, gümrük camiamıza ve iş dünyamıza hayırlı uğurlu olmasını dilerim” diye konuştu.

Gümrük müşavirleri tarafından imzalanan ‘Gümrük Müşavirleri Etik Beyannamesi’nde yer alan maddeler:

“Tüm faaliyetlerimizde Türkiye Cumhuriyeti Anayasası başta olmak üzere tabi olduğumuz tüm ulusal mevzuata ve Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu tüm uluslararası anlaşmalar ve düzenlemelere uyarız.

Güvenilirlik, tarafsızlık ve bağımsızlık tüm iş ilişkilerimizde bize yön veren temel ilkelerdir.

İş sahiplerinin ticari menfaat ve yasal haklarının korunmasına özen gösterirken kamu menfaatinin korunmasını da öncelikli sorumluluğumuz kabul eder, işlerimizi bu bilinçle yönetiriz.

Mesleki bilgi ve becerimizi kullanırken ülke kaynaklarının etkin kullanımı, çevre duyarlılığı gibi sorumluluklarımıza uygun kararlar vermeye özen gösteririz.

Açıkladığımız beyan ve sunduğumuz raporların gerçeğe uygun olması için gerekli titizliği gösterir, konu olan bilgileri doğru, anlaşılabilir biçimde ve zamanında sunarız.

Doğruluk ve şeffaflığı, tüm iş süreçlerimizde ve ilişkilerimizde öncelikli değerlerimiz olarak kabul ederiz.

Bilgi güvenliğine önem verir, müşterilerimize ait özel ticari bilgileri paylaşmaz, çalışanlarımız tarafından paylaşılmasına göz yummayız.

İş etiğinin yazılı kurum kültürümüzün yapı taşı haline gelmesi için azami gayret ve özeni gösteririz.

Yönetici ve çalışanlarımızı çıkar çatışmalarından uzak tutacak bilinç, kural ve uygulamalarla donatır, mevcut görevlerinden yararlanarak kişisel çıkar sağlamalarını önler ve denetleriz.

Temsil etkinliklerini (kutlama, ikram, ağırlama) yasalarımızın, dernek tüzüğümüzün ve etik kodumuzun belirlediği şekilde uygularız. Çalışanlarımızın, tarafsız karar ve davranışlarını etkileyecek hediyeler almalarına ve aynı amaçla hediye vermelerine müsaade etmeyiz.

Faaliyet ve işlemlerimizi yürütürken, her türlü kamu kurum ve kuruluşu, idari oluşum, sivil toplum örgütü ve siyasi partiler ile herhangi bir menfaat beklentisi olmaksızın eşit mesafede yer alırız.

İşlemlerimizde yolsuzluklara yol açmayız, göz yummayız.

Haksız rekabette bulunmaz, adil rekabetin ve tüketici haklarının korunmasını gözetir, tüm uygulamalarımızı bu yönde geliştiririz.

Kayıt dışı istihdamda bulunmayız; çalışan sağlığı ve güvenliğini gözetir, adil istihdamı destekleriz.

Toplumsal birlik ve sosyal duyarlılığı artırıcı çalışmalarda bulunur; sosyal sorumluluklarımızın bilinci ile hareket eder ve bu bilinci tüm iş çevremizle paylaşırız.

Bütün bu iş etiği ilke,  anlayış ve uygulamalarımızın iş ortaklarımız ve tedarikçilerimiz dâhil tüm etki alanlarımıza yayılmasını sağlayacak uygulamalar geliştiririz.

Mesleki saygınlığımıza zarar verecek davranışlardan kaçınırız.

Meslek Etik Kurulunun vereceği kararlara saygı duyarız.

Meslek unvanımız dışında geçmiş unvanımızı kullanmayacağımızı beyan ve kabul ederiz”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77