• BIST 10099.03
  • Altın 2989.47
  • Dolar 34.8435
  • Euro 36.823
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Igoumenitsa Limanı Türk Taşımacıları Hedefliyor

Igoumenitsa Limanı Türk Taşımacıları Hedefliyor
Tarihi 1939 yılına kadar uzanan Igoumenitsa Limanı, coğrafi konumu, bölgenin yapısı ve ‘Egnatia Odos’ otoyolunun tamamlanması ile büyümeye yöneldi. Bu amaçla gözünü Türkiye’ye diken Igoumenitsa Limanı yetkilileri, Türk taşımacılara geli

MODERN tarihi 1939 yılına kadar uzanan ve 60’lı yıllara kadar sadece küçük gemilerin uğradığı Igoumenitsa Limanı’nın Liman İdaresi, 2001 yılında kamu kurumu olarak oluşturuldu. Limanın coğrafi konumu, bölgenin yapısı ve ‘Egnatia Odos’ otoyolunun tamamlanması limanı da gelişme ve büyümeye yönlendirdi.  Şu anki yapısı ile daha çok yolculara yönelik hizmet veren Igoumenitsa Limanı, iki fazda gerçekleşecek olan ve tamamı 2013 yılında tamamlanması planlanan büyüme projeleri ile yük trafiğinde artış sağlamayı hedefliyor. Bu amaçla gözünü Türkiye’ye diken Igoumenitsa Limanı yetkilileri, Türk taşımacılara gelişmeleri aktarırken projelerini de anlattı.

Limanın gelişimi ve Türk nakliyecisine sağlayacağı imkanları detaylı olarak öğrenebilmek için Igoumenitsa Limanı CEO’su ve İdari Direktörü Thomas Kitsantas ve Gelişim Departmanı Direktörü Konstantinos Grinias ile bir söyleşi yaptık.

 

> Sayın Kitsantas, öncelikle Igoumenitsa Limanı’nın operasyonları ile ilgili kısa bilgi verir misiniz?

- Ağırlıklı olarak yolculara yönelik hizmet veriyoruz. Limandaki mevcut treyler kapasitesi 200 civarında. Ancak 2011 yılının sonunda B fazı tamamlandığında yük ve treylerlere yönelik hizmet verme imkanımız artacak. Bu nedenle 2011 yılı sonundan itibaren yük trafiği için çalışacağız.

Şu anda çoğunlukla Igoumenitsa ile Brindisi, Bari, Ankona ve Venedik arasında treyler ve yolcu taşımacılığı yapıyoruz. Adriyatik Denizi’nde ve İtalya’daki bu dört noktaya düzenli günlük seferlerimiz var. Ayrıca üç Yunan adasına da -Korfu, Paksos ve Kefalonia- düzenli seferler yapılıyor.

Şuan en kısa bağlantımız, 130 mil uzaklıktaki, 7 saat sefer süresine sahip olan Brindisi hattı. En uzun bağlantımız ise 525 mil ve 24 saat ile Venedik. Superfast Ferries, Minoan Lines, Grimaldi ve Anek Lines hattımızı kullanan müşterilerimiz arasında yer alıyor.

 

> Liman yatırımından söz ettiniz. Bu yatırım ne şekilde yapıldı?

- Yatırımın yüzde 50’si Avrupa Birliği, yüzde 50’si de Yunan hükümeti tarafından yapıldı. Igoumenitsa bir kamu limanıdır. Ancak limanın yönetimi 2001 yılında kurulmuş olan bir organizasyon tarafından yürütülmektedir.


> Limana her yıl ne kadar Türk plakalı araç uğruyor? Türk plakalı araçlar neden Igoumenitsa’yı tercih etmeli?

- Limanı yılda toplam olarak yaklaşık 170 bin kamyon kullanıyor. Bu 170 bin kamyonun da büyük çoğunluğunu -yaklaşık yüzde 30’unu- Türk araçları oluşturuyor.

Avrupa Topluluğu’na dahil olduğumuz için, Türk taşımacıları Igoumenitsa Limanı’nı kullandıkları takdirde çok fazla evrak işi ile uğraşmazlar. Sırbistan üzerinden gitmektense Igoumenitsa Limanı’nı kullanarak İtalya’ya giderlerse evraklar ile ilgili sorun yaşamazlar. Türk taşımacıları ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz ve şimdiden çok ilginç görüşmeler de yaptık.


> Hedefinizde yeni hatlar var mı? Varsa bu hatlar sayesinde ne gibi değişiklikler yaşanmasını bekliyorsunuz?

- Grinias: Şuan halihazırdaki hatlarımız yanında Igoumenitsa’dan İtalya’da Taranto ve Trieste’ye yeni bağlantılar oluşturmayı düşünüyoruz. Ayrıca Mısır’da İskenderiye’ye uzanacak bir bağlantı üzerinde de çalışıyoruz.

Egnatia Odos otoyolunun da bize katkısı fazlasıyla olacaktır. Yeni otoyol tamamlandığında, trafiğimiz artacak çünkü şoförler Patras’a gitmek yerine bizi tercih edecekler. Patras’tan Igoumenitsa’ya Superfast feribotu 5.5 saatte gidiyor. Yeni otoyol ile süre 2.5 saate inecek. Böylece Egnatia, İyonya veya Rodos’tan Igoumenitsa Limanı’na daha fazla trafik olacak.

Ayrıca geliştirilmekte olan E65 Merkezi Yunanistan Otoyolu Volos ve Igoumenitsa Limanlarını bağlayacak. Bir de İzmir Limanı ile Volos Limanı arasında bağlantı kurma çabaları olduğunu biliyorum. Böylece yük İzmir’den Volos’a oradan Igoumenitsa’ya ve Avrupa’ya gelecek. Şu anda bölgede yeni taşıma koridorları geliştiriliyor. Gürcistan’a, Bulgaristan’da Varna ve Burgaz’a bağlantılar var. İstanbul’dan, Bursa’dan Egnatia Otoyolu ile bağlantılar olacak. İzmir’den Selanik’e, Volos’a ulaşım sağlanacak. Bizim limanımızdan Avrupa’ya ulaşmak çok kolay olacak.

Şu anda Igoumenitsa ile Venedik arasında bir hattımız var. Hattın maliyeti yaklaşık 600-700 Avro civarında ama sezonuna, operatörün gönderdiği treyler sayısına göre fiyatlar değişiyor. Müşteri hattı ne kadar yoğun kullanırsa fiyatlar da o kadar düşüyor. 

 

> Limanı geliştirme projeleri ile ilgili olarak neler söyleyebilirsiniz?

- Şu anda son teknoloji ile donatılmış, çok modern ve havaalanına benzer niteliklere sahip bir yolcu terminalimiz var. 2011 yılının sonunda Faz B tamamlanacak ve hemen 2012 yılının başında da operasyona başlanacak. Bu gelişim ile üç terminalimiz olacak. Bunlardan biri kruvaziyer, diğer ikisi de yolcu terminali olarak kullanılacak. Şu anda iç hatlar için kullanılan eski liman ile yeni liman birleştirilecek ve çok büyük bir liman olacak. Terminallerden birini kargo - treyler, kamyon ve konteynerler - için kullanacağız ve alan yaklaşık 40 bin metrekare civarında olacak.

En önemli konulardan biri de, otoyolun limanın içinden başlaması. Bu sayede trafik sorunu yaşanmayacak. Gelişim projesinin üçüncü aşaması olan Faz C ile de iki yeni rıhtım eklenecek. Ayrıca bir kargo terminali de olacak. Bölgeye demiryolunun da bağlanması bekleniyor. Bu bağlantı gerçekleştiğinde, trenin gemiye girişini sağlayacak Ra-Ra rampası kurmayı planlıyoruz. Ancak bu, yapılacak olan altyapı yatırımına bağlı.

 

> fiu anda limana en yakın demiryolu bağlantısı nerede?

- En yakın bağlantı yaklaşık 210 kilometre uzaklıktaki Kozani’de. Avrupa Birliği ve Yunan hükümeti demiryolu inşası için yatırım planlıyor. Bu yatırımın yüzde 75’i Avrupa Birliği tarafından karşılanacak.

Üçüncü fazda ayrıca bir de lojistik köy projesi yer alıyor. Bu proje hayata geçtiğinde Türk taşımacılar için de önem taşıyacak. Kargo Igoumenitsa’ya geldiğinde buradaki depolara indirilerek dağıtım limandan yapılabilecek.

 

Rakamlarla Igoumenitsa Limanı

YILDA 3 milyon yolcu, 650 bin otomobil ve 250 bin kamyon taşıma kapasitesi bulunan liman toplam 210 bin metrekare üzerine kurulu. Bu alanın 6 bin 326 metrekaresini yolcu terminali, bin 300 metrekaresini liman toprak yüzeyi, 80 bin metrekaresini park alanı ve diğer tesisler oluşturuyor. Aynı anda 7 gemiye hizmet veren 12 iskelesi bulunan liman, 781 metre rıhtım uzunluğuna sahip. Limanda bin 500 m (U.), 170 m (G.), 1.5 m (D.) ölçülerinde giriş kanalı yer alıyor.

2. Faz Gelişim Planı

Igoumenitsa Limanı’nın üç fazdan oluşan gelişim planının yurtdışı çıkışları içeren birinci fazı tamamlanmış durumda. Yapım aşamasında olan ikinci faz tamamlandığında Schengen Ülkeleri dışında kalan ülkeler ve refakatsiz araçlar için alanlar yer alacak. Üçüncü fazda ise kargo limanı ve Ra-Ra terminallerinin yapımı planlanıyor.         

İkinci fazın 2011 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor. Bu faz gerçekleştirildiğinde, toplam 118 bin metrekarelik alanın büyük bir kısmı refakatsiz treyler hizmetleri için kullanılacak. Giriş kanalı büyütülerek uzunluğu bin 700 metreye çıkarılacak. Toplam alanı 3 bin 41 metrekare olan ikinci yolcu terminali açılacak. Çoğunlukla kruvaziyer terminali olarak kullanılacak olan ancak aynı zamanda Schengen harici ülkelerden gelen gemilere hizmet verecek üçüncü bir terminal de açılacak. 300 bin dwt’lik gemilerin demir atabileceği, 197,6 metre uzunluğunda iskele inşa edilecek. 371 metre uzunlukta ve 10,2 metre derinlikte yeni bir rıhtım yapılacak.

Egnatia Odos Otoyolu

Bu otoyol Igoumenitsa Limanı’nda başlayıp Yunanistan-Türkiye sınırında bitiyor. Toplam uzunluğu 670 kilometre olan otoyol, Thesprotia, Ioannina (Yanya), Grevena, Kozani, Imathia, Selanik, Kavala, Xanthi (İskeçe), Rodop, Evros bölgelerine hizmet veriyor.

Arnavutluk, Makedonya, Bulgaristan ve Türkiye’ye (9 ana dikey eksen ile) sınır bağlantısı bulunan Egnatia Odos otoyolunun Igoumenitsa, Selanik, Kavala, Alexandroupolis (Dedeağaç) limanlarına da bağlantısı bulunurken, Ioannina (Yanya), Kastoria, Kozani, Selanik, Kavala, Alexandroupolis’a (Dedeağaç) havayolu bağlantısı sahip. Sanayi bağlantıları bulunan Ioannina (Yanya), Kilkis, Serres, Drama, Xanthi (İskeçe), Komotini (Gümülcine) ve yine Alexandroupolis (Dedeağaç) bu otoyolun önemini artırıyor.

İstanbul-Igoumenitsa arasında ise 946,4 kilometre mesafe bulunuyor. (İstanbul-İpsala 283 kilometre, İpsala-Igoumenitsa 663,4 kilometre)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77