• BIST 10143.06
  • Altın 3046.67
  • Dolar 34.8264
  • Euro 36.6648
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 7 °C

İlaç Lojistiği İlaç Üretimi Kadar Hassas Bir Konu

İlaç Lojistiği İlaç Üretimi Kadar Hassas Bir Konu
SAĞLIK Konferansı 2010; DHL Supply Chain’in ana sponsorluğunda, 29 Nisan 2010’da İTÜ, Maslak, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. L.I.T tarafından düzenlenen Sağlık Konferansı’nda; sağlık lojistiğinin yanı sıra Tü

SAĞLIK Konferansı 2010; DHL Supply Chain’in ana sponsorluğunda, 29 Nisan 2010’da İTÜ, Maslak, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. L.I.T tarafından düzenlenen Sağlık Konferansı’nda; sağlık lojistiğinin yanı sıra Türkiye ve Dünya’da sağlık sektöründeki yeni uygulamaların, örnek uygulamaların, geliştirilmiş hizmetlerin ve gündemin paylaşıldığı sunumlar yer aldı.

Konferansta; sağlık ve lojistik sektörünün yöneticileriyle devletin temsilcilerinin biraraya geldiği oturumlar ilgiyle izlendi. 

Kerman: “İlaçların dış etkenlerden etkilenmemesi için uygun araçlarla taşınması önemli”

Konferansta bir sunum gerçekleştiren Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürü Dr. Saim Kerman, konuşmasına ilaç takip istemi hakkında bilgiler vererek başladı. 2008 yılının şubat ayında getirilen bir uygulamayla barkod sisteminde değişikler meydana getirildiğini kaydeden Kerman, “Bu sistemin hayata geçirilmesi için tedarikçilerle toplantılar yapıldı. 3 bin’den fazla ilaç, üreticiler tarafından sisteme kaydedildi. Sistemde 23 bin’den fazla eczane, 240 üretici ve 500 civarında depo kayıtlı. İlaç takip sistemi uygulaması; üretim sisteminden yazılımlara kadar uzanan uygulamalarda yapılan bir takım değişiklerle ve zorlu bir çalışma sonucunda oluşturuldu” dedi.

İlaç takip sisteminin AB ülkelerinin bazılarında devreye girmekte olduğunu, bu durumun da sistemin doğruluğunun bir kanıtı olduğunu ifade eden Kerman, şöyle devam etti: “Karekodlu ilaçların kullanılacağı ilaç takip sistemi uygulaması 16 Mayıs tarihinde iki türlü satışın birlikte yürüyeceği bir sistemle başlayacak. Sistemin uygulamaya geçiş sürecinin kolay olması için yumuşak bir geçiş süreci planlandı. 15 günlük geçiş süreci sonrasında eski uygulamadaki ilaç kutusu kesme olayı artık tarihe karışacak. Böylece 1 Haziran tarihiyle sadece 2d kodlu ilaçlar sistemde olacak” diyerek konuşmasını sürdürdü.

Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürü Dr. Saim Kerman, sunumun devamında ilaç lojistiğinde altının çizilmesi gereken hususları ele aldı ve şunları söyledi: “İlaç son derece hassas üretiliyor ancak taşıma ve depolama kısmında film biraz kopuyor. Bu durumla ilgili depo ve taşıma yönetmeliği, yıl sonuna kadar mevzuata uyumlu bir şekilde çıkartılacak. İlaçlarının dış etkenlerden etkilenmemesi için uygun araçlarla taşınması önemli ve doğal olarak biz bunu arzu ediyoruz. İlaç takip sistemimizin ilaç lojistiği açısından büyük önem taşıdığını önemle vurgulamak isterim.”


Özalp: “İlaç taşımalarında ısı kontrollü frigorifik araçların avantajlarından dolayı karayolu

tercih ediliyor”

Glaxo SmithKline Tedarik Zinciri Müdürü Gamze Özalp ise, “Sağlık Sektöründe Soğuk Zincir Yönetimi” konulu sunumunda sipariş prosesini etkileyen faktörleri; tedarik süresi, lokal analiz, raf ömrü, satış koşulları, ruhsatlandırma olarak sıralayıp işleyiş süreçlerinden bahsetti.

İthalat, teslim alma ve depolama konularına değinen Özalp, “İlaç taşımalarında havayolu fazla tercih edilmiyor. Isı kontrollü frigorifik araçların avantajlarından dolayı karayolu tercih ediliyor. İlaçlar teslim alınırken ve depolanırken soğuk zincirin kurallarına uygun şartlarda işlem yapılıyor. Dağıtımda da aynı kriterlere uymaya gayret ediliyor ancak uygun kargo firmaları bulunamıyor. Belki soğuk zinciri bulunan firmaların bir araya gelip ortak hareket etmesi bu soruna çözüm olabilir” dedi.

Kahraman:“Soğuk zincirin her aşamasında sorumlu kişilerin görevlerini eksiksiz yapması

gerekiyor”

Diğer firmaların yaşadığı sıkıntıları yaşadıklarını ve bir araya gelip çözüm üretme fikrine sıcak baktığını kaydeden Schering Plough Tedarik Zinciri Müdürü Neslihan Çakır Kahraman da “Soğuk Zincirde Risk Yönetimi” konulu sunumunda şunları söyledi: “İnsanlar soğuk zincirin önemli bir parçasını oluşturuyorlar. Bu nedenle her aşamadaki sorumlu kişilerin görevlerini eksiksiz yapması gerekiyor. Ürünlerin dağıtımındaysa sıcaklığa duyarlı ambalajlarla ve uygun araçlarla operasyonu gerçekleştirmek büyük önem taşımaktadır. İlaç taşımalarımızda data logger kullanarak ürünün sevkiyatı ve kullanıcıya ulaşmasına kadar geçen süreçteki sıcaklık değerleri kontrol edilmektedir. İlaç taşımalarında uzmanlaşmış kargo ve nakliye şirketi bulmak çok zor. Bu nedenle ülkemizde ideal lojistik altyapı mutlaka kurulmalıdır.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77