• BIST 9949.1
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

İlk Yerli Üretim Tramvay Raylara İndi

İlk Yerli Üretim Tramvay Raylara İndi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un ilk yerli üretim tramvayını tanıttı ve deneme sürüşünü gerçekleştirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un ilk yerli üretim tramvayını tanıttı ve deneme sürüşünü gerçekleştirdi.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi ulaşım yatırımlarına bir yenisini daha ekledi.  2019 yılı itibariyle 420 kilometre raylı sistem hattı hedefleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, diğer yandan da metro ve tramvay üretim çalışmalarını hızlandırdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hem yurt dışına bağımlılığını azaltmak hem de maliyetleri düşürmek amacıyla başlattığı yerli tramvay üretiminde, ilk tramvayın hizmete alımı ve deneme sürüşü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla Topkapı Tramvay İstasyonu’nda gerçekleştirildi.

Yerli tramvay üretiminin kolay bir iş olmadığını ifade eden Topbaş, “Göreve geldiğimizden bu yana ulaşım sorununu çözmek için birçok proje başlattık. 60 milyar Türk Liralık yatırımımızın 32 Milyar Türk Lirası ulaşım ile ilgili. Ciddi mesafeler kaydettik. Hummalı bir çalışma sonucunda gerçekten kayda değer bir başarıyı ortaya koydu Ulaşım AŞ. firmamız. Farklı bir ölçekte başarıdır bu. Ulaşımda sorunları çözmek, konforu artırmak ve gelişim sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “1995 yılında bir tutanak 250 dolara getiriliyordu. Hangi bütçe dayanır buna. Sonra Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla bu kadar basit bir malzeme İstanbul’da üretilmeye başlandı. O günkü fiyatlarla yaklaşık 250 dolara alınan tutanaklar 1 doların altında üretildi. Şimdi vagon yapıyoruz. 3.5 milyon Avro’nun altında alınamıyor. Biz 1.57 milyon Avro’ya mal ediyoruz. Yüzde 50 az maliyetle üretiyoruz. Bu kadar yatırımları nasıl yapıyoruz. İşte bunlardan tasarruf edilerek yapılıyor. Daha çok çalışacağız. Bizim hedefimiz bu ülkeyi hak ettiği yere getirmek milletimize hizmet etmek.”

Başkan Topbaş, yerli tramvay üretiminin sadece maliyet olarak değil teknolojik deneyim ve eğitim açısından da ülkeye büyük katkı sağladığını belirterek, “Bu çalışma bir mühendislik harikası. Daha önce yedek parça üretimi ile başlayan çalışma bugün dizayn ve yazılım her yönüyle yerli hale geldi. Türkiye’de üretilen en önde gelen hafif metrolar bunlar. 2 tanesi raylara indirildi. 16 tane gelecek. Siz hesaplayın ne kadar kar ettiğimizi. Ayrıca bir teknolojik deneyim kazanıyoruz” diye konuştu.

Topbaş, “Üniversitelerimizden öğrencilerimiz geliyor, staj yapıyorlar, yakından görüyorlar, uygulamalı öğreniyorlar. Geleceğin mühendislerini teknik adamlarını yetiştiriliyor. Sadece bir vagon yapıp içine binip gidiyoruz değil. Bu bir eğitim müessesi haline geldi. Geleceğimiz kuşaklarına farklı fırsatları gösteriyor. Yarın bu öğrencilerimiz daha iyilerini yapacak” ifadesini kullandı.

İstanbul’da yakın gelecekte bireysel araç kullanma ihtiyacının kalmayacağını dile getiren Topbaş sözlerini şöyle tamamladı: “Roma’da şehir içinde kimse araç kullanmıyor. Biz de İstanbul’u bu noktaya getireceğiz. Yeni çalışmalarımız var. En uç noktalara kadar İstanbul’u raylı sistemlerle donatmaya çalışıyoruz. Dünyaya örnek olacak adımlar atmak zorunda hissediyoruz. Teknolojik gelişmeleri konuşulan bir Türkiye’yi ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Geleceğe birlikte yürüyoruz. Yarınlar dünden çok farklı olacak. Bu vagonlarımız hayırlı olsun. İnşallah birçok alanda hizmetlerimiz eklenecek. Biz öncü nesiliz. Arkamızdan gelecek nesil bunların çok daha iyilerini ortaya koyacak.”


27 Şubat 2014

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77