• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

K1 Ve K3 Yetki Belgesi Sahiplerine Raporlamada First/K Kolaylığı

K1 Ve K3 Yetki Belgesi Sahiplerine Raporlamada First/K Kolaylığı
4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve bu kanuna istinaden çıkartılan Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 53’üncü maddesi, K1 ve K3 yetki belgesi sahiplerinin 2007 yılı içindeki tüm faaliyetlerini kapsayan bir Faaliyet Raporu’nu 31.01. 2008 t

4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve bu kanuna istinaden çıkartılan Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 53’üncü maddesi, K1 ve K3 yetki belgesi sahiplerinin 2007 yılı içindeki tüm faaliyetlerini kapsayan bir Faaliyet Raporu’nu 31 Ocak 2008 tarihine kadar Ulaştırma Bakanlığı ve TUİK’e (Türkiye İstatistik Kurumu) teslim etmelerini zorunlu kılıyor. Faaliyet raporlarını istenilen tarihe kadar teslim etmeyen K1 ve K3 Yetki Belgesi sahiplerinin faaliyetleri durdurulacak. Faaliyeti durdurulan Yetki Belgesi sahibi, Yetki Belgesi yokmuş gibi işleme tabi tutulacak. Yapılan denetimler sırasında faaliyeti durdurulan mükellef, Yetki Belgesi olmayan mükellef statüsünde görüleceği için 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu’nun 26/a maddesi uyarınca 5.000 YTL idari para cezası ödemek zorunda kalabileceği gibi, yasa gereği aynı suçtan, aynı yıl içerisinde üç defadan fazla ceza alınması halinde bu ceza toplam kesilen cezanın on katına çıkmakta.

Global MT ve SOFT Bilgi İşlem tarafından oluşturulan First/K (Faaliyet İcmal Raporlama Sistemi) çözümü ile belge sahiplerinin yasal zorunluluk olarak teslim etmeleri gereken Faaliyet Raporları kısa zamanda, hatasız, kanun ve yöneltmeliklerin güncellenmiş haliyle üretiliyor.

SOFT Bilgi İşlem tarafından geliştirilen ve Global MT tarafından danışmanlık ve destek hizmetleri ile bütünleştirilen çözüm, şu anda sadece K1 ve K3 yetki belgesine sahip olanlar veya onlara hizmet veren mali müşavirleri kapsıyor. 


Program Global MT ve SOFT tarafından güncelleniyor

Global MT Genel Müdür Yardımcısı Arda Akın, faaliyet raporları ile ilgili olarak geliştirilen First/K programının, basit bir mantıkla çalıştığını söyledi. Mükelleflerin bilgileri çok rahat bir şekilde girebileceğini belirten Akın, “Programın giriş ekranları hatanın sıfıra indirgenmesi üzerine dizayn edildi. Programın arkasında çalışan 73 tane modül var. Tüm kanun, mevzuat, yönetmelik, genelge, uygulama talimatları program içine gömülmüş durumda. İstenen faaliyet raporları aslında 1 Ocak 2007 ve 31 Aralık 2007 tarihi arasında firmanın yapmış olduğu tüm işlemler ile ilgi rapor. Oysa ki programın yeni çıkmış olması sebebiyle geriye dönük olan bu bilgilerin bir şekilde sisteme dahil edilmesi ve bilgisayara girilmesi gerekiyordu. Geriye dönük olan bilgilerin bir an önce sisteme girilmesi için ekran çok basite indirgendi ve taşımacıların veya onların mali müşavirlerinin hızlı bir şekilde girişlerini sağlayabilecekleri bir nitelik kazandırıldı. Biz Bakanlığın bu faaliyet raporları ile ilgili yapacağı incelemelerde Yetki Belgesi sahiplerinin ceza almamaları için First/K’yı sektörün hizmetine sunduk” dedi.


First/K ile ilgili tüm altyapı çalışmalarının Soft Bilgi İşlem tarafından yapıldığını kaydeden Akın, 8 aylık yoğun bir çalışma sonucu hazırlanan programın, 2008 ve ilerisi yıllar içinde sürekli olarak kullanabileceklerini açıkladı.

Programın sürekli olarak güncelleneceğini ve Bakanlık tarafından çıkartılan her türlü uygulamaya, genelgelere ve yönergelere göre değişikliğin anında yapılacağını ifade eden Akın, gerekli güncellemelerin ücretsiz olarak yapılacağını bildirdi.

Piyasada faaliyet gösteren firmalardan yoğun olarak gelen talep üzerine First/K’yı hazırlama kararı aldıklarını açıklayan Akın; uzun zamandır eğitim, danışmanlık, müşavirlik ya da psikoteknik hizmetleri ile sektörün içinde var olduklarını ve dolayısıyla sektörün taleplerini de dikkate alarak bu programı hazırladıklarını kaydetti.

First/K ile raporlama yapan bir firmanın tüm faaliyetlerini yarım günde sıfır hata ile tamamlayabileceğini ama manuel olarak bunu hazırlamaya çalışan birinin bir hafta boyunca bu iş için çalışması gerektiğini ve ayrıca hata yapma oranını da yüksek olduğunuz vurgulayan Akın, First/K’nın minimum maliyetle maksimum zaman kazandırdığını belirtti.


SOFT’un sektörel deneyimi First/K’ya yansıtıldı

SOFT Bilgi İşlem Genel Müdürü Erdal Kılıç; SOFT’un lojistik ve taşımacılık sektöründeki deneyim ve birikimi ile bilgi ve iletişim teknolojilerindeki en yeni olanakların, First/K ile K1 ve K3 yetki belgesi sahiplerine sunulduğunu belirterek, “Global MT ile yaptığımız işbirliği bu çözümün sektörün büyük bir kısmına ulaşmasını sağlayacaktır” dedi.

Kılıç, 2008 yılında Global MT ile birlikte sektöre başka çözümler de sunacaklarını belirtti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77