• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

Kapıkule ve Hamzabeyli’de TIR Geçişleri Durdu

Kapıkule ve Hamzabeyli’de TIR Geçişleri Durdu
Bulgaristan geçişinde tamamı cezaya maruz kalan Türk sürücüleri yıllardan beri süregelen uygulamalara karşı Bulgaristan’a girmeyi reddedip gümrük kapısının kapanmasına sebep oldu.

Bulgaristan geçişinde tamamı cezaya maruz kalan Türk sürücüleri yıllardan beri süregelen uygulamalara karşı Bulgaristan’a girmeyi reddedip gümrük kapısının kapanmasına sebep oldu.


Türkiye’ye dönüş yolunda olan sürücülerin de cezalara maruz kalması ile Kapıkule ve Hamzabeyli gümrük kapıları her iki yönde de TIR geçişine kapandı.

Türkiye’nin transit geçişte Bulgaristan’a mahkum olduğu düşüncesiyle usule uygun olmayan taşımalarla her geçen gün Türk ihraç taşımaları pazarını ele geçirmekte olan Bulgar araçları kontrol yapılmasına kızarak geçtiğimiz mayıs ayında da Bulgaristan-Türkiye sınır kapısını kapatmışlardı.

Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), şu bilgilere yer verdi: “Denetimler konusunda kararlı olan Türk tarafı 07 Eylül 2013 tarihinde yayınlanan“Geçici ve Yabancı Plakalı Araçlardan Alınacak Geçiş Ücretlerine İlişkin Tebliğ”  ile denetimlerde uygulanacak cezaları da belirlemiş ve bu konudaki kararlılığını teyit etmiştir.

Son Tebliğ kapsamında daha da sıkışan ve usulsüz taşımalarına kılıf bulamayan Bulgar taşımacıları, Bulgaristan resmi makamları ile işbirliği halinde sadece Türk taşımacıları hedef alan haksız  ceza yağdırmaya ve ticareti engellemeye başlamışlardır.

07 Ekim 2013 tarihinde başlayan uygulamalar kapsamında araçlar teknik donanımından, taşıma evraklarına kadar yüzde yüz kontrole tabi tutulmuş ve tüm araçlar bin 500 ila 2 bin Avro arasında cezaya maruz kalmışlardır. Ceza yazılacağı kesin olan sürücüler işlemleri bitmiş olmasına rağmen Bulgaristan topraklarına girmeyi reddetmiş ve Kapıkule ile Hamzabeyli sınır kapılarımız her iki yönde de geçişe kapanmıştır.”

Söz konusu haksız ve aşırı kontrol uygulamalarının özellikle bayram arifesinde yapılarak Türkiye’nin ihracatı için sıkıntıya sebep olmasının hedeflendiğinin ifade edildiği UND açıklamasında, Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapılarımızdan giriş ve çıkış yapmak üzere iki günü aşkın süredir bekleyen taşımacılarımız Bulgar yetkililerine haklı tepkilerini ilettikleri belirtildi.

“Ülkemiz taşımacısına, ihracatçısına ve ekonomisine Bulgaristan’ın resmi makamları tarafından keyfi şekilde uygulanan ve Bulgar taşımacılarının her fırsatta yanlış ve haksız bir şekilde yönlendirmeleri ile birlikte daha da çığırından çıkan söz konusu uygulamaları esefle kınıyoruz” denilen ifadelerde

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Bakanlıkların  yurtdışı temsilcilikleri nezdinde girişimlerimizin devam ettiğinin vurgulandığı UND’nin basın açıklamasında, “Taşımamızı ve dolayısıyla ihracatımızı tehdit eden ayrımcı uygulamalarla mücadele konusunda sektörümüzün sonuna kadar arkasında olacağımızın bilinmesini isteriz. Sabır ve anlayışları için tüm ihracatçılarımıza teşekkür ederiz” denildi.



9 Ekim 2013

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77