• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 25 °C

Karid, Posta Tekelinin Kaldırılmasını Bekliyor

Karid, Posta Tekelinin Kaldırılmasını Bekliyor
KARGO İşletmecileri Derneği’nin (KARİD) sektörün ortak ihtiyaçlarını ve sorunlarını doğru zamanlarda tespit ettiğini belirten KARİD Yönetim Kurulu Başkanı Aslan Kut, ilgili kişi ve yetkililerle diyaloglar sağlayıp çözüm yollarını araştırdıklarını sö

Aslan Kut: “Posta Tekelinin Kaldırılmasını Bekliyoruz”

 

KARGO İşletmecileri Derneği’nin (KARİD) sektörün ortak ihtiyaçlarını ve sorunlarını doğru zamanlarda tespit ettiğini belirten KARİD Yönetim Kurulu Başkanı Aslan Kut, ilgili kişi ve yetkililerle diyaloglar sağlayıp çözüm yollarını araştırdıklarını söyledi.

Bu yönüyle KARİD’in doğru bir misyona sahip olduğunu ve bu misyonunu yerine getirdiğini belirten Kut, “Örneğin Kara Taşıma Kanunu’nun oluşumunda KARİD’in çok olumlu katkısı var. İstediğimiz dört dörtlük bir kara taşıma kanunu mu çıktı? Hayır, ama en azından ileri bir adımdı, doğru bir adımdı; şimdi bunu daha ileriye götürmek gerekiyor. KARİD bu yönde de çalışmalar yürütüyor ama bundan daha önemlisi yeni posta kanunu ve posta sektörü yapılanmasıyla ilgili yürütülen çalışmalar var. Avrupa Birliği müktesebatı gereği olarak da bu çalışmalar yürütülüyor. Bu noktada bizim hedefimiz bir posta sektörü tanımın olması gerektiğidir. Özelleşmesinde fayda var ama en öncelikli, en acil iş, aslında 20-30 yıldır fiili olarak olmayan posta tekelinin yeni yasada sıfırlanmasıdır. Bu yönüyle KARİD çok etkin ve aktif bir çalışma içerisinde. Bu kanun taslağına ilişkin görüşlerini hem kamuoyuyla, basınla, yetkililerle paylaştı. Hem de Sayın Bakanımızın aslında 2005 yılından beri sözü vardı. 2005 yılında yine Posta Kanunu’nun yenilenmesi gündemdeydi ve 2010 yılında Avrupa Birliği ülkelerinde posta tekelinin sıfırlanacağı, bu nedenle de 2005 yılından 2010 yılına kadar biz de kademeli olarak sıfırlayalım dendi. 2010 yılına geldik ama henüz Posta Kanunu çıkmadı. Yeniden rakamlar gündemde. Biz, kanunların böyle dönemlerde yenilenmesini, ileriye dönük o konunun doğru yönde düzenlenmesi olarak anlıyoruz. Eğer yapılacak kanun gelişimi, düzenlemeyi sağlayacak özden yoksunsa yani yeniden gramaja dayalı bir tekel tanımıyla yola çıkarsak aslında var olan durumdan daha geriye gideriz ve 20-30 yılda kargo, kurye ve benzeri firmaların oluşturduğu bu pazardan pay almak anlamına gelir ki, işimizin çoğunluğu da bu alanda doğrusu. Bu durumda bir istihdam azalmasına yol açılacak, daha az kargo taşınacak ve şirketler gerilemiş olacak. Hatta işin karlı bölümü bu küçük kargolar olduğu için diğer kargoları taşıma noktasında bu firmaların güçlüğü de olabilecek” dedi.


PTT, 34 bin çalışanı, 3 bin 800 sabit merkezi olan ve yılda 1 milyar gönderi taşıyan bir s
istem

Türkiye’de artık hiçbir alanda tekel olmadığını ve tekelin geçmişte olduğu alanlardan tekel kaldırılıp özelleştirilince nasıl büyüdüklerini hep beraber gördüğümüzü ifade eden Kut, şöyle devam etti: “Bu konudaki örnekler Avrupa’da mevcut. Yani hiç uzağa gitmeye gerek yok. AB ülkeleri 90’lı yıllarda Avrupa Birliği komisyonunun kararlarına göre kendilerini yeniden düzenlediler. Bir kıyas yapacak olursak İtalya postanesi 170 binin üzerinde çalışanı, 13 bin 800 civarında sabit merkezi olan ve yılda 9-10 milyar gönderi taşıyan bir sistem. Türkiye’ye baktığımızda ise 34 bin çalışanı, 3 bin 800 sabit merkezi olan ve yılda 1 milyar gönderi taşıyan bir sistem. Bu 1 milyarlık gönderi de PTT’nin son 4-5 yıldır başarılı yönetimi ve yenileşmesiyle sağlandı. Geriye giderseniz daha içler acısı bir durumla karşılaşırsınız. Aslında insanların iradesi ne olursa olsun, ne kadar başarılı olurlarsa olsunlar sistem ve yapılanma gelişmeye müsait değilse gelişemez hale gelir. Kıyaslama yaptığımız İtalya’nın coğrafyası Türkiye’nin 1/3’ü kadar,  İtalya’nın nüfusu 52 milyon, Türkiye’nin nüfusu 72 milyon peki niye bu kadar büyük fark var? İşte bu sistem farkından oluşuyor. Bir tarafta devlet memurlarından bir yapı, öbür tarafta özel sektörün olduğu, tekelin sıfır olduğu bir yapı var. Almanya’ya, Fransa’ya dönerseniz rakamların daha da büyüdüğünü görürsünüz. Bu nedenle düzenleme acilen olmalı ve bu tekel sıfırlanmalı. PTT özelleşir mi, özelleşmez mi? Bizim önerimiz özelleşmesi ve halka açılması yönünde ancak illaki özelleşmelidir diye bir şey söylemiyoruz ama özelleşirse daha çok gelişir, daha çok iş yapar. Bugün 34 bin kişi istihdam ediyorsa 100 bin kişi istihdam elde etme imkanı yakalar. Ben, Sayın Bakanımızla hem geçmişte hem de yakın zamanda diyalog içerisine girme imkanı buldum. Kendisi bu konularda çok duyarlı, çok ileriye dönük ve serbest rekabete inanıyor. Sayın Bakanımızın bu konuda en doğru düzenlemeyi yapacağına inanıyorum.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77