• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Koç Topluluğu Patent Başvurusunda İlk 10’da

Koç Topluluğu Patent Başvurusunda İlk 10’da
Türk Patent Enstitüsü’nün ‘2013 yılında En Çok Yerli Patent Başvurusu Yapan Firmalar’ sıralamasında Koç Topluluğu’nun 4 şirketi ilk 10’da, diğer 3 şirketi ise ilk 30’da yer aldı.

Türk Patent Enstitüsü’nün ‘2013 yılında En Çok Yerli Patent Başvurusu Yapan Firmalar’ sıralamasında Koç Topluluğu’nun 4 şirketi ilk 10’da, diğer 3 şirketi ise ilk 30’da yer aldı.


Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına büyük önem veren ve Türkiye’nin ilk ‘Fikri Haklar Stratejisini’ oluşturan Koç Topluluğu, geçen yıl toplam 400 patent başvurusu yaptı. Bu sayı bir önceki yıl 310’du. Arçelik, 193 patent başvurusuyla listenin birinci sırasında yer alırken, ikinciliği 80 patent başvurusuyla Ford Otosan aldı. Altıncı sırayı 48 patent başvurusuyla Tofaş, dokuzuncu sırada 20 patent başvurusuyla Türk Traktör yer aldı. Patent başvurusu sıralamasına göre ilk 30 şirket arasında bulunan diğer Koç Topluluğu şirketleri ise; Otokar (11), Arçelik- LG (16) ve Tüpraş (26) oldu.

Koç Topluluğu şirketlerinin Türk Patent Enstitüsü listesindeki başarısını değerlendiren Koç Holding CEO’su Turgay Durak, “Şirketlerimizin bu başarısında uzun zamandır uyguladığımız ve 2012 yılında yazılı hale getirerek Türkiye’de bir ilke imza attığımız Fikri Haklar Stratejimizin ve son 4 yıldır yürüttüğümüz Fikri Haklar Yönetimi Projemizin büyük rolü var. Amacımız Topluluk şirketlerimizin fikri haklarını yönetebilmeleri, bu çalışmalarını uluslararası standartlarda yapma yeteneğini kazanmalarıydı. Bunu da gerçekleştirmiş olduklarını görmekten büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

Patent başvurularındaki sayısal artış kadar niteliğin de çok önemli olduğunu vurgulayan Durak, “Yapılan tüm patent başvuruları, şirketlerimizde kurulmuş olan Fikri Haklar Kurulları tarafından değerlendirilmekte ve sadece doğrudan ürün üzerinde kullanılacak stratejik veya lisanslama potansiyeli olduğu kabul edilen buluşlar için başvuru yapılmaktadır” diye konuştu.

Ülke ekonomisinin gelişmesi için yeni teknolojilere yatırım yapılmasının gerekliliğine işaret eden Turgay Durak, bu doğrultuda Ar-Ge ve inovasyonun önemine dikkat çekti. Koç Topluluğu olarak bilim ve teknolojiye büyük önem verdiklerini ve bu alandaki çalışmaları şirketler bazında sürekli geliştirdiklerini kaydeden Turgay Durak, “Türkiye’de en fazla Ar-Ge faaliyetini yürüten Topluluğumuz bünyesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmış 14 Ar- Ge merkezimiz var. Ar-Ge merkezlerimizde üniversite, yüksek lisans ve doktora mezunu olmak üzere toplam 2553 mühendis görev yapıyor. Son 5 yılda Ar-Ge için 2,7 milyar lira harcadığımızı açıklamıştık. 2013 yılında da bu rakamın üzerine 677 milyon Türk Lirası daha eklemenin gururunu yaşıyoruz. Toplam rakam özel sektörün tüm Ar-Ge harcamalarının yaklaşık yüzde 10'una karşılık geliyor” dedi.

Koç Topluluğu’nun sahip olduğu fikri haklar portföyünün 2013 yılı itibariyle; 2 bin 500’ün üzerinde patent ailesi ve 5 bin 500’ün üzerinde patent, 6 bin 500’ün üzerinde marka, 700’ün üzerinde tasarım ve 4 binin üzerinde internet alan adından oluştuğunu belirten Turgay Durak, bunun Türkiye’nin ve bölgenin en büyük fikri haklar portföyü olduğunu da sözlerine ekledi.


13 Şubat 2014

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77