• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Netlog Lojistik Tekstil ve FMCG Depolar Genel Müdürü Uğur Ersop: “Tekstil sektörünün hizmet alımındaki öncelikleri hız, esneklik ve uygun maliyet”

Netlog Lojistik Tekstil ve FMCG Depolar Genel Müdürü Uğur Ersop: “Tekstil sektörünün hizmet alımındaki öncelikleri hız, esneklik ve uygun maliyet”
Tekstil sektöründe artan rekabet, ağırlaşan vergiler, hızlı değişen ve kendini sürekli yenileyen tüketim alışkanlıkları, beraberinde hızlı ve maliyet odaklı lojistik çözümler üretmeyi zorunlu kıldığını söyleyen

Netlog Lojistik Tekstil ve FMCG Depolar Genel Müdürü Uğur Ersop, lojistik süreçlerin ise hala önemli bir yüzdesi insana dayalı ve sektörde nitelikli, eğitimli, süreçlere değer katan insan kaynağının, hala gelişime açık en önemli alan olduğunu vurguladı.

Türkiye’de Tekstil lojistiğinin toplam lojistik faaliyetleri içindeki payı nedir?

Türkiye’de lojistik faaliyetlerinin milli gelire oranı yaklaşık olarak yüzde 10-12aralığında seyretmektedir. Bu durumda lojistik faaliyetlerinin 300 milyar TL’lik bir pastayı oluşturduğunu söylemek mümkün. Hazır giyim ve tekstil sektörünün lojistik payı ise yüzde 1 -2 arasında olup, 3 milyar TL’lik bir büyüklüğe sahip.

Türkiye tekstil sektörünün geleceğine ilişkin öngörüleriniz neler? Sektörün büyümesinde lojistik nasıl bir rol oynayacak?

Türkiye hala işgücü anlamında Avrupa’ya göre ucuz bir ülke. Dolayısıyla üretim maliyetleri konusunda fırsatlar sunmakta. Teslim sürelerinde uzak doğuya göre ciddi bir avantajımız var ve kalite konusunda standardı yüksek firmalara sahibiz. Bu bağlamda sektörün büyümesinde ihracat ve yurtdışında şubeleşme yakın gelecekte ön planda olacak. Türk markalarının yabancı pazarlarda söz sahibi olabilmesi, firmaların yurtdışı pazarlara doğru ve zamanında ulaşabilmesi ve faaliyet gösterdiği ülkelerdeki lojistik ihtiyaçlarının giderilmesi ile mümkün olabilecektir. 

Tekstil sektörünün lojistik hizmet alımlarında öncelikleri neler? Lojistik hizmetlerde geliştirilmesi gereken alanlar nereler?

Tekstil sektörünün hizmet alımında öncelikleri, hız, esneklik ve uygun maliyet olarak sıralanabilir. Lojistik hizmetlerde verimlilik odaklı süreç yaklaşımının sektörde gelişim fırsatı olmaya devam edeceğini düşünüyorum. Sektörde yetişmiş insan kaynağı ihtiyacı ise bir diğer önemli gelişim alanı…

Tekstil sektörünün lojistik ihtiyaçları ve bu alandaki yeni trendler neler?

Emek gücünden makine gücüne geçişle başlayan sanayi devriminde, dördüncü aşama olan Endüstri 4.0’a son 10 yılda adım atmış bulunuyoruz. İletişim ve bilişim sistemlerinin son yıllardaki hızlı gelişimiyle, üretim ve lojisitk süreçlerinde, insanın yerini önemli ölçüde yapay zekalar, birbiriyle konuşabilen sistemler (nesnelerin interneti), blokchain altyapıları alacak. Lojistik süreçler, yakın gelecekte yolda yürüyen tanımadığımız birinin üzerinde gördüğümüz gömleği eş zamanlı internetten bulup siparişinin verilebildiği ve birkaç saat içerisinde depodaki raftan toplanıp, tüketicinin eline ulaştırıldığı hale evrilecek.  

Lojistik sektörü tekstilde e-ticaretten yeterince pay alabiliyor mu?

e-ticaretin lojistik ihtiyaçlarını depolama ve dağıtım olarak ikiye ayırırsak, dağıtım kısmının tamamı lojistik kargo firmaları tarafından sağlanmakta. Depolamada ise sektörün büyük oyuncularının kendi süreçlerini yönetme eğiliminde olduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla bu alanda henüz lojistik firmaları yeterince pay alabilmiş değil. Bu payın değişebilmesi için lojistik servis sağlayıcılarının, firmaları ikna edebilecek e-ticarete yönelik çözümler geliştirebilmesi ve ihtiyaçlara esnek ve çevik reaksiyon gösterebilmesi gerekiyor.

Tekstil lojistiğinde katma değerli hizmetlerin gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tekstil ve hazır giyim firmaları zamandan ve maliyetten tasarruf edebilmek için kendi bünyelerinde yaptığı bir çok faaliyeti lojistik firmalarına devretmek durumunda olacaklar. Bu durum tekstil firmalarının, tasarım, pazarlama ve satış faaliyetlerine odaklanmalarını sağlarken, lojistik firmalarının ise hizmet çeşitliliğini arttırarak katma değerli hizmetlere daha fazla yönelmesini beraberinde getirecektir. 

Genel olarak bakıldığında Türkiye’de 2019 yılında yaşanan ekonomik gelişmeler sizi nasıl etkiliyor?

Ticaretin her zamankinden daha zor olduğu ve rekabetin global ölçekte hissedildiği günümüz koşullarında, biz Netlog Grup olarak, insana ve eğitime yatırım yapmaya devam edeceğiz. Ekonomik koşulların zorlaştığı günümüz süreçlerine, güçlü şekilde hazırlıklıyız ve içinde bulunduğumuz dönemi yatırım fırsatı olarak değerlendiriyoruz.

Pazar ülkelerdeki fırsat ve riskleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

İç piyasadaki daralma ile Türk markaları pazar ülkelerde büyüme stratejilerine ağırlık verecek ve yurtdışında şubeleşmeye hız kazandıracaklardır. Netlog Grup olarak yurtdışı pazarında hizmet verebilecek gelişmiş bir altyapıya sahibiz. Özellikle e-ihracat tarafında verilebilecek hizmetlerle yeni fırsatlar yaratmayı hedefliyoruz.

Kısa ve orta vadedeki hedefleriniz neler?

Kısa ve orta vadede lojistik sektöründe pazar payımızı arttıracak yeni ürünlerin tasarımına önem vereceğiz. Bu doğrultuda süreç ve çözüm tasarımı yapacak bir Ar-Ge merkezini hayata geçireceğiz. Netlog Group olarak insana ve eğitime yatırım yapmaya devam edeceğiz.  Bu bağlamda verimlilik odaklı, yalın ve sade süreçlerle rekabette bir adım öne geçmeyi amaçlıyoruz. 

2019 yılında öncelikli hedefleriniz neler?

2019 yılında tüm süreçlerimizi, e-ticaretle entegre ve uçtan uca hizmet verecek şekilde dizayn ederek, sektörde fark yaratacak katma değerli hizmetlerimizle öncelikle pazar payımızı arttırmak istiyor ve kısa süre içerisinde pazar lideri olmayı hedefliyoruz.

İlgili Haberler
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77