• BIST 10208.65
  • Altın 2391.91
  • Dolar 32.3216
  • Euro 34.6843
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

Niedersachsen Liman Bölgesi Türk Partnerlerini Bekliyor

Niedersachsen Liman Bölgesi Türk Partnerlerini Bekliyor
Almanya Aşağı Saksonya Eyaleti Ekonomi, Çalışma ve Ulaştırma Bakanı Jörg Bode ve beraberindeki heyet Türkiye’yi ziyaret etti. Heyet ile birlikte Türkiye’nin farklı illerinde görüşmelerde bulunan Jörg Bode, Alman Büyükelçiliği Tarabya Yazlık Re

Almanya Aşağı Saksonya Eyaleti Ekonomi, Çalışma ve Ulaştırma Bakanı Jörg Bode ve beraberindeki heyet Türkiye’yi ziyaret etti. Heyet ile birlikte Türkiye’nin farklı illerinde görüşmelerde bulunan Jörg Bode, 3 Mayıs 2012 tarihinde Alman Büyükelçiliği Tarabya Yazlık Rezidansı’nda İstanbul Alman Başkonsolosluğu ile resepsiyon düzenledi. İstanbul Alman Başkonsolosu Brita Wagener’in de bulunduğu resepsiyonda ‘Lojistik ve Liman İşletme’ konulu sempozyum düzenlendi.

GLS Global Logistics Consulting Services ile Almanya’nın Niedersachsen Eyaleti’nin Yatırım Destek ve İnovasyon Merkezi tarafından ortaklaşa düzenlenen sempozyumda; Niedersachsen’de bulunan limanlar tanıtılırken; kurulabilecek işbirlikleri, ortaklıklar konuşuldu. Sempozyum; Niedersachsen ve Türkiye’den forwarder, proje taşımacıları ve lojistik hizmet sağlayıcı firmaların üst düzey yetkililerinin katılımı ile gerçekleşti.

Bode: “Aşağı Saksonya liman hizmetleri olarak çok güçlü”

Gecenin açılışını yapan İstanbul Almanya Büyükelçiliği Başkonsolosu Brita Wagener, ekonomi ve ticaretin ön planda olduğu bir buluşma gerçekleştiğini belirterek, başarılı görüşmeler ile iş anlamında yeni fırsatların yaratılabileceğini kaydetti.

Wagener’in ardından söz alan Almanya Aşağı Saksonya Eyaleti Ekonomi, Çalışma ve Ulaştırma Bakanı Jörg Bode, Türkiye ziyaretine Kayseri’den başladıklarını, sonrasında Konya ve son olarak İstanbul ile ziyaretlerin devam ettiğini belirtti.

Aşağı Saksonya ‘Lojistik ve Liman İşletme’ sempozyumu vesilesi ile organizasyonun gerçekleştiğini hatırlatan Bode, “Aşağı Saksonya liman hizmetleri olarak çok güçlü. Diğer taraftan İstanbul da çok önemli bir merkez olarak görülüyor” dedi.

 Aşağı Saksonya Eyaleti için olduğu kadar tüm Almanya için de önemli bir gelişmeden söz eden Bode, bu sene Ağustos ayında konteynerler için derinsu limanı olarak bilinen JadeWeserPort Limanı’nın açılacağı bilgisini verdi.

“Çok önemli bir limanın daha hizmete açılması bizi sevindiriyor. Bu liman dünyada tek. Dünyada hiçbir konteyner limanında bu kadar büyük vinçler ve köprüler yok. Diğer taraftan konteyner hizmetleri dışında diğer imkanlarına da baktığınızda eşsiz bir liman olacak” diye konuştu.


Bullwinkel: “Limanlar transit taşımacılığa da uygun”

GLS Global Logistics Consulting Services’in de desteği ile gerçekleşen ‘Lojistik ve Liman İşletme’ konulu sempozyumda Niedersachsen bölgesinde bulunan limanların tanıtımını Seaport Of Niedersachsen Genel Müdürü Andreas Bullwinkel yaptı.

Niedersachsen’in Aşağı Saksonya’da bulunan 9 limanın pazarlama kuruluşu olduğunun bilgisine veren Bullwinkel, konuşmasında; Kuzey Avrupa olarak bakıldığında Aşağı Saksonya’nın coğrafi olarak çok elverişli bir konumda olduğunu vurguladı.

Bu coğrafi elverişliliğe paralel olarak bölgedeki limanların altyapısı ve ‘network’üne bakıldığında -özellikle Türkiye ile bağlantılı olarak- liman taşımacılığı çerçevesinde en uygun şartlara sahip olduğunu kaydeden Bullwinkel, istenilen her destinasyona yönelik hizmetin sunulduğunu kaydetti.  Limanların transit liman olma özelliğine de değinen Bullwinkel, bölge limanlarını, Baltık ülkeleri, İskandinav ülkeleri ve Rusya’ya yönelik taşımalar için transit liman olarak kullanma imkanı olduğunu söyledi.  

Denizyolu ile teknolojik ve ekonomik taşımacılık

Bölgedeki limanların ihtisas limanları olduğunun altını çizen Bullwinkel, şunları söyledi: “Önümüzdeki dönemde deniz taşımacılığı çerçevesinde Türk dostlarımız ile daha fazla iş yapabileceğimize inanıyoruz. Çünkü karadan yapılan taşımalarda bu taşımaların belirli bir süre sonrasında; yakıt fiyatlarındaki artışlar, çevre kuralları ile ilgili belirli düzenlemeler ile sınıra dayanacağını düşünüyoruz.  Buna karşın deniz taşımacılığında çok önemli imkanlar var. Denizyolu taşımacılığının en teknolojik ve en ekonomik taşıma şekli olarak karşımıza çıktığını görüyoruz.

Biraz evvel ifade ettiğim gibi tüm limanlarımız hem Almanya hem de Avrupa hinterlandına çok iyi bağlantılı. Bu nedenle Türkiye’deki partnerlerimiz ile birlikte deniz taşımacılığında iyi bir hizmet verilebileceğini düşünüyoruz.”

Dokuz ayrı ihtisas limanı…

Limanlarda verilen hizmetler ve ürün grupları ile ilgili de bilgi veren Bullwinkel, hem sıvı hem de katı yüklerin tahliye ve yüklemelerinin gerçekleştirildiğini ifade etti. Diğer taraftan başka limanların çok tercih etmediği ürün gruplarına da hizmet sağlandığının altını çizen Bullwinkel, “Tahıldan yeme, kömürden petrole ve kimyasallara kadar olan bir yelpazeden söz ediyoruz. Yine ormancılık ürünleri arasında; selülozdan kağıda, kereste ve ahşap ürünlere hizmet veriyoruz. Demir ve çelik gibi madenler de ürün grupları arasında yer alıyor. En önemli alanlardan birisi de tahliye ve yükleme ile birlikte depolama ve lojistik hizmetlerin verildiği segment.

Sayılan tüm bu yük gruplarında Niedersachsen’de yer alan 9 ayrı limanın uzman olduğunu belirtmek istiyoruz. Bu alanlarda partnerlerimiz ile birlikte proje geliştirmek adına büyük fırsatların olabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Başarılarının diğer bir ayağının da özellikle otomobillerin tahliyesi ve yüklenmesi olduğunu ifade eden Bullwinkel, başka hiçbir yük segmentinde olmadığı kadar hızlı bir şekilde tahliye ve yükleme yapıldığının altını çizerek; bu hizmeti sunan diğer limanlardan çok daha iyi olduklarını kaydetti.  

Otomotiv lojistiği ile ilgili olarak Emden Limanı’nın şuanda Avrupa’da üçüncü sırada olduğunu ve Cuxhaven’in de gelişen bir liman olduğunu ifade eden Bullwinkel, bu alandaki gelişmeler ile birlikte çok daha başarılı projelerin Türk partnerler ile birlikte yapılacağını düşündüğünü vurguladı.  

“Türkiye önemli bir ticaret partneri”

RO-RO hizmetlerinin de otomobil kadar önemli olduğunu belirten Bullwinkel, “Bu alanda da yoğun bir şekilde çalışmaların olduğunu belirtmek istiyorum. RO-RO ile ağır yükleri taşıyoruz. Bunlar arasında rüzgar enerjisi bileşenleri, granit gibi taşlar da var. Bu yükleri treylerler üzerinde taşıyoruz. RO-RO taşımacılığında da birlikte yapabileceğimiz işler olduğunu düşünüyorum.

Rüzgar enerjisi ve sanayisi de çok önemli bir alan. Şuanda da limanlarımızda çok özel olarak üzerinde durulan, hem eski hem de yeni bir konu. Eski bir konu diyorum çünkü 10 yılı aşkın süredir önemli deneyimlerin sağlandığını ifade edebilirim. Şuanda limanlarımız birçok rüzgar enerjisi tesisini gemilerle taşımış durumda. Yeni olan ise offshore alanı. Yenilikler ve zorlukları ile birlikte şuanda bu pazar da hızlı bir şekilde büyüyor” diye konuştu.  

Konteyner taşımacılığına da değinen Bullwinkel, konteyner alanında şuana kadar bölge limanlarının istenilen ölçüde büyüyemediğini ve yılda 50 bin TEU konteyner taşımasının gerçekleştiğini açıkladı. “Ama bunun artık değişeceğini de biliyoruz. Wilhelmshaven’de Ağustos ayında hizmete girecek JadeWeserPort Limanı’nda en büyük nakliye gemilerine hizmet verebileceğiz ve bu alanda önemli bir adım atılmış olacağız.

Biz şunu da tasarruf edebiliyoruz; Wilhelmshaven’de bulunan liman bundan sonra konteyner taşımalarında transit kısmını daha da büyüterek, tüm dünyadan gelen konteynerlere hizmet vererek Türkiye’ye gidebilir” diye konuşan Bullwinkel, kargo alanına da değindi.

Kargo yükleri ile ilgili deneyime sahip olduklarını belirten Bullwinkel, “Wilhelmshaven’in ihtisas pazara yönelik konumu ile ileriye dönük çok daha fazla gelişmelerin olacağını düşünüyoruz. Belki bu gelişmeler Türkiye ile birlikte de olacak. Çünkü şuanda Türkiye sebze ve meyve ihracatı konusunda da bizim en önemli ticaret partnerimiz konumunda” dedi.

“Amsterdam ve Rotterdam limanlarının rakibiyiz”

Niedersachsen liman bölgesinin etrafında üretim işletmeleri ve tesislerin kurulu olduğunu hatırlatarak bunun da liman işletmelerinden faydalanmak adına önemli bir avantajı beraberinde getirdiğini açıklayan Bullwinkel, lojistik, liman işletmeleri ve hizmetleri açısından projenin ‘kral disiplini’ olarak adlandırıldığını söyledi. Bu alanda çok önemli bir teknik ve bilgi birikimine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Bullwinkel, “Özellikle büroda lojistik alanda planlamayı yapan çalışanlarınızın böyle bir yetkinliğe sahip olmalı tabi ki limanda çalışanların da kalifiye olması gerekiyor. Çünkü devasa büyüklük ve ağırlıkta ama buna rağmen çok hassas olabilen yükler oluyor. Bunların uygun bir şekilde yüklenmesi ve tahliye edilmesi gerekiyor. Biz bu hizmetleri en iyi şekilde sunuyoruz ve yıllardır Amsterdam ve Rotterdam limanlarının da en önemli rakibi konumundayız” diyerek konuşmasını tamamladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77