• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Okullar Yol Güvenliği Konusunda Yeterli Eğitimi Vermiyor

Okullar Yol Güvenliği Konusunda Yeterli Eğitimi Vermiyor
Goodyear tarafından yürütülen araştırmaya göre Avrupa genelindeki ailelerin yüzde 84’ü çocuklara erken yaşta yol güvenliğinin temel prensiplerinin öğretilmesi gerektiği düşünüyor.

Goodyear her yıl Yol Güvenliği Beyaz Bülten’i aralarında Türkiye’nin de bulunduğu, toplam 19 ülkede, yaşları 16-25 arasında değişen 6805 acemi şoför ebeveyniyle yaptığı geniş çaplı araştırmaya göre, ailelerin çoğunluğu (Yüzde 62) okulların yol güvenliği konusunda yeterli eğitimi vermekten uzak olduğunu düşünüyor. Goodyear’ın geçtiğimiz yıl anket yaptığı sürüş eğitmenlerinin yüzde 42’si yol güvenliği öğretiminin okullarda zorunlu olarak verilmesi gerektiğini düşünüyor. Türkiye’de bu rakam oldukça yüksek. Türkiye’de ailelerin yüzde 93’ü yol güvenliği prensiplerinin okullarda erken yaşlarda öğretilmesi gerektiği düşünüyor.

Avrupa Aileler Birliği Yetkilisi Eszter Salamon ise genç insanları eğitmenin gençlik dönemlerinde daha zorlu olduğunu belirtiyor. Salamon, “Gençlerin araç sürmeyi öğrenmeleri, onların özgürlüklerini ilan ettikleri zamanla aynı döneme denk geliyor. Bu yüzden yol güvenliğini aşılamak daha erken yaşlarda gerçekleşmeli. Yayalar için yol güvenliğini anlamak çocuğun günlük alışkanlıklarının bir parçası. Ailelerin de çocuklarına bu alışkanlıkları edindirme konusunda bir sorumluluğu var. Fakat 16-20 yaşları arasındaki gençler ailelerinden çok yaşıtlarını dinleme eğilimindeler” diye konuştu.

Ailelerin yüzde 53’ü sürüş eğitmenlerinden ilerleme raporları almak istiyor

Goodyear’ın yaptığı ankete göre acemi sürücülerin ailelerinin yüzde 46’sı zorunlu sürüş kurslarını desteklerken, daha iyi bir rol modeli olabilmek için sürüş yeteneklerini tazelemeyi istiyorlar. Bunun yanı sıra aileler çocuklarının profesyonel sürüş eğitiminde de yer almak istiyorlar. Ailelerin yüzde 53’ü çocuklarının sürüş eğitmenlerinden düzenli ilerleme raporları almak isterken, yüzde 40’ı çocuklarının gelişimini ilk elden görebilmek için bir derse katılmayı talep ediyor.

TPI (Trafik Psikolojisi Enstitüsü) bünyesindeki trafik psikoloğu Margit Herle ise, Avrupa’daki sürücü eğitiminin tüm ihtiyaç duyulan seviyelerini kapsama konusunda yetersiz kaldığını ifade ederek,“Bir sürücü hiyerarşik olarak dört seviyede yeteneklerini geliştirmelidir bunlar; araç manevrası, trafikte uzmanlaşma, sürüşün amaç ve bağlamları ve yaşama amaçlarıdır. Bu 4 seviyenin her birinde, bilgi ve yeteneklerde uzmanlaşmalı, riski artıran faktörlerin farkında olmalı ve kendi davranışlarını kendi kendine değerlendirebilmeliler. Ancak, Avrupa’daki geleneksel sürücü eğitimi bu beklentileri henüz karşılamamaktadır” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77