• BIST 8737.87
  • Altın 2236.233
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1035
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

Post & Parcel Uluslararası Zirvesi Kapılarını Geleceği Şekillendirmek İçin Açtı

Post & Parcel Uluslararası Zirvesi Kapılarını Geleceği Şekillendirmek İçin Açtı
Türkiye’nin en hızlı büyüyen sektörlerinden kargo kurye ve dağıtım sektörü temsilcileri bu yıl ilk kez düzenlenen Post & Parcel Uluslararası Zirvesi’nde buluştu.

Türkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği (KARİD) ve INPPES Fuarcılık’ın düzenlediği Post & Parcel Uluslararası Zirvesi (PPIS), 25 Mayıs 2022 tarihinde Pullman İstanbul Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. İki gün sürecek Zirve’de, hızlı ve dinamik bir büyüme sergileyen kargo kurye sektörünün, uluslararası ticarette hub noktası olmasını sağlayacak adımlar masaya yatıracak.

KARİD ev sahipliğinde Post & Parcel Uluslararası Zirvesi’nin açılışını, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, KARİD Başkanı Fatih Önyol, KARİD Başkan Yardımcısı, PPIS Organizasyon Komitesi Başkanı ve Aras Kargo Genel Müdürü Utku Ayyarkın ve PTT A.Ş. Genel Müdürü Sayın Hakan Gülten yaptı.

Ticaretin kahraman ordusu kargo kurye sektörü

PPIS’e canlı çevrimiçi bağlantı ile bağlanan T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Türkiye’nin en hızlı büyüyen sektörlerinden biri olan kargo, kurye ve lojistik sektörünün, dönüşüm yolculuğunu dizayn etmek üzere bu yıl ilk defa hayata geçirilen Post & Parcel Uluslararası Zirvesi’ni düzenleyen Türkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği’ne teşekkür ederek sözlerine başladı.

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan

Sayan şunları aktardı: “E-ticaret şirketleri, 2020 yılının mart ayından itibaren 3-5 yılda yaşayacakları ivmelenmeyi sadece 6 ay içine yaşadılar. Böylelikle kargo, kurye ve lojistik, ticaretin vazgeçilmezi haline geldi. 2021 yılı ilk 6 ayı itibarıyla ülkemizde e-ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 75,6’lık artışla 161 milyar TL olarak gerçekleşti. 2021 yılı ilk 6 ayında sipariş adetleri yüzde 94,4 artış ile 850.7 milyon adetten 1 milyar 654 milyon adede yükseldi. 2021 yılında posta sektörü, 100 milyonu aşkın haberleşme ve posta gönderisini sahiplerine ulaştırdı. Bu gönderilerin yaklaşık yüzde 90’ı kurumsal gönderilerden oluştu.”

“Çevre kirliliğinin azalmasına katkı sağladık”

Sayan: “Yaptığımız düzenlemeler ile özellikle posta hizmetlerinin sunulmasından kaynaklanan trafik sıkışıklıklarının ve çevre kirliliğinin azalmasına da katkı sağladık. Bu kapsamda taşıma filolarında elektrikli araç kullanımı, kaynakların etkin kullanımı ve yenilikçi alternatif teslimat yöntemleri üzerinde çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Yerli ve milli kargo dolapları

Sayan: "Pandemi döneminde pudo noktaları ve kilitli kargo dolapları gibi alternatif teslimat modellerinin uygulanmaya başlamasıyla birlikte bu noktalardan teslim edilen ürün adetleri çok hızlı bir şekilde arttı. E-ticaret firmaları ile kargo firmaları alternatif teslimat yöntemlerini çok etkin bir şekilde kullandılar ve gönderilerinin 2021 yılı itibariyle yaklaşık yüzde 10’unu bu şekilde teslim etmeye başladılar. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Yerlilik ve millilik’ vurgusunun önemi burada bir kez daha ortaya çıkıyor. Türkiye’de kargo dolaplarının büyük bir kısmının artık yerli firmalarımız tarafından yapıldığını memnuniyetle görmekteyiz” diye konuştu.

Posta gönderileri 100 milyonu aştı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Zirve’nin açılışında şunları aktardı: “Günümüzde dünyada yaklaşık 4,7 milyar internet kullanıcısı bulunmakla birlikte, 16-64 yaş arası nüfusun yaklaşık yüzde 76’sı e-ticaret yolu ile alışveriş yapıyor. Bu durum beraberinde etkili bir taşımacılık sistemine olan ihtiyacı da ortaya çıkardı. Tüm dünyada e-ticarete olan talebin artması ile 2020 yılı sonu itibarıyla küresel posta sektörünün büyüklüğü 442 milyar Avroyu aştı. Ülkemizde ise 2021 yılı içerisinde posta sektörünün gelirleri 15 milyar TL’yi aşarak, 100 milyonu geçen haberleşme ve posta gönderisi sahiplerine ulaştırıldı. Yakın gelecekte taşımaların drone ve otonom araçlarla yapılacağı düşünüldüğünde, günümüzde firmaların robotik sistemler ve dijital çözümlerden yararlanması bir mecburiyet olarak karşımıza çıkıyor.”

Post & Parcel Uluslararası Zirvesi sektörü büyütecek

KARİD Başkanı Fatih Önyol

KARİD Başkanı Fatih Önyol açılış konuşmasında şunları söyledi: “Kargo, kurye ve lojistik sektörü, istikrarlı büyümesini devam ettirmek ve gelecek vizyonunu şekillendirmek için tüm paydaşlarıyla birlikte bu yıl ilk kez Post & Parcel Uluslararası Zirvesi çatısı altında buluşuyor. Gelenekselleştirmeyi hedeflediğimiz bu etkinlikte, sektörün yapay zeka ve otonom teslimat araçları gibi yeni teknolojilere entegrasyonunu, gelişme alanlarını ve uluslararası pazardaki fırsatları konuşacağız. Planlanan ikili ticari görüşmelerde de sektörel güçlü iş birliklerine imza atılmasını bekliyoruz.”

“Avrupa, Ortadoğu, Yakın Asya ve Kuzey Afrika’nın kargo merkezi olacağız”

Önyol, sektörle ilgili de şu değerlendirmelerde bulundu; “Kargo, kurye ve lojistik sektöründe 230 binin üzerinde kişiye istihdam sağlıyoruz. Sektör temsilcilerimizin günlük ortalama adres ziyareti 17 milyon 250 bin. Her gün 57 bin 500 araçla 9 milyon 200 bin kilometre yol kat ediyoruz. E-ticaret alanındaki gelişmeler kargo sektörünü büyüten en önemli unsurlardan biri. E-ticaret sektörünün geliştiği ülkelere baktığımızda da güçlü bir dağıtım sektörünün olduğu görüyoruz, bu iki sektörün büyümesi için birlikte uyum içinde çalışması son derece önemli. Pandemi döneminde çok hızlı bir ivme kat eden e-ticaret sektörünün bu büyümesine cevap verecek altyapı hazırlıklarına sahiptik. Temassız teslimat, kargo dolapları ve gel-al sistemi ile çalışan esnaf modelini hızla devreye soktuk ve büyümenin önünü açtık. Sektör olarak pandemi döneminde yaklaşık 10 milyar TL yatırım yaptık. Pandeminin başında yaşanan hızlı büyüme ivmesi düzenli seyreden bir büyümeye dönüştü. Şimdi hedefimiz; ticaretin ve ihracatın önünü açmak ve sektörümüz açısından uluslararası ticarette hub noktası olmamızı sağlayacak adımları atmak. Önümüzdeki birkaç yıl içinde sadece Avrupa’nın değil, Ortadoğu’nun, Yakın Asya’nın ve Kuzey Afrika’nın ticaret ve kargo merkezi haline ülkemiz gelecek. Bu yıl ilk kez yapılan ve geleneksel hale getirmeyi hedeflediğimiz PPIS etkinliğinde hem kamunun hem tedarikçilerimizin hem e-ticaret firmalarımızı hem otomasyon fimalarımızı bir araya getirmenin sağladığı sinerjiyle sektörümüzün önünü açmayı hedefliyoruz.”

E-ticaretin ekonomideki payı yüzde 8’den yüzde 20’ye tırmandı

 Türkiye KARİD Başkan Yardımcısı, PPIS Organizasyon Komitesi Başkanı ve Aras Kargo Genel Müdürü Utku Ayyarkın

Açılış konuşmasında e-ticaret sektörünün pandemi dönemindeki hızlı yükselişine dikkat çeken Türkiye KARİD Başkan Yardımcısı, PPIS Organizasyon Komitesi Başkanı ve Aras Kargo Genel Müdürü Utku Ayyarkın, kargo sektörünün kuruluşu itibarıyla B2B iş akışı üzerine kurulmuş bir yapısı bulunurken, günümüzde e-ticaretin sektöre etkisiyle sektörün görev ve rolünün değiştiğini vurguladı. Pandemi döneminde BTK’nın sağladığı destekle yapısal anlamda birçok değişikliği hızlıca hayata geçirerek beklentilere cevap verebildiklerini aktaran Ayyarkın, sektörün günlük işlem hacminin 4-5 kat arttığı pandemi döneminde, müşteri entegrasyonu ve zamanı iyi yönetebilmek için otomasyon desteği sunduklarını ifade etti. Ayyarkın sözlerine şöyle devam etti: “E-ticaret sektörü Türkiye ekonomisindeki yerini yüzde 8’den yüzde 20’ye tırmandırdı. Kargo sektörü olarak bu anlamlı yolculukta alt yapı, yapay zeka, otomasyon yatırımlarını yaparak görevimizi gerçekleştiriyoruz. Geçmişte tedarikçilerimizle yurt dışındaki etkinliklerde bir araya gelirken INPPES Fuarcılık’ın bizlere 2 yıl önce sunduğu PPIS etkinliğini birlikte geliştirerek bugün sizlerle buluşturduk. Etkinliğin Türkiye ekonomisine çok anlamlı bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz.”

PTT Genel Müdürü: Afet Lojistiği son derece önemli

PTT A.Ş. Genel Müdürü Hakan Gülten

KARİD’in düzenlediği bu Zirve’nin sonuçlarının sektörümüze ve ülkemize katma değer sağlayacağına inandığına dikkat çeken PTT A.Ş. Genel Müdürü Sayın Hakan Gülten ise çevrimiçi Zirve’ye katılarak şu bilgileri paylaştı: “E-ticaretin hayatımıza girmesi ve parasal hacminin büyümesi, ilk olarak lojistik sektöründe yansımasını gösterdi. Tedarikçiler arasında bir köprü görevi üstlenen sektörümüz, bugün hepimizin bildiği gibi son tüketiciye kadar mal ve hizmet sağlanmasına aracılık ediyor. Biz de bugün 35 milyon ürün ve 15 milyon üyesi ile faaliyetlerini sürdüren PttAVM sitemiz ile e-ticaret alanında da başarılı çalışmalara imza atıyoruz. Ayrıca yurt dışı iş birlikleri kurarak yerli ürünlerimizin yabancı pazarlardaki müşterilerle buluşmasına aracılık ediyor ve ülkemizin ihracat hedeflerine katkı sağlıyoruz. Sektörümüzün önemi tabii ki sadece ticari faaliyetlerin yürütülmesi ile sınırlı olmayıp gıda, ilaç, insani yardım malzemeleri gibi hayatın devamlılığını sağlayan kritik gönderilerin de hızlı ve sağlıklı bir biçimde alıcılarına ulaştırılmasını kapsıyor. Öte yandan, doğal afetler de göz önünde bulundurulduğunda “Afet Lojistiği” konusu da büyük önem arz ediyor. PTT olarak bu alanda da AFAD ile yaptığımız iş birliği kapsamında AFAD’a ait 27 deponun ve 53 cep deposunun işletmesini, depolarda bulunan ekipmanların bakım ve kontrollerini, acil durumlarda 7/24 olarak istenen materyalin yine istenen yere sevk edilmesi görevlerini üstlendik.”

Gülten sözlerine şöyle devam etti: “Lojistik sektörünün çok yakın bir süre içerisinde yapay zekâyı kullanma kapasitesine erişeceğini de göz önüne aldığımızda, sektörümüzün bilgi teknolojileri destekli altyapılar kurarak süreçlerini yürütmesi sürdürülebilirlik kavramına da olan önemi ortaya koyuyor. Dünyayı kapsayan ve hiç durmaksızın hareket eden bir araç ağının temsilcileri olarak “Yeşil Lojistik” kavramına en üst sırada yer vermeliyiz. Fosil yakıtların kullanımını azaltmalı; “Sıfır Emisyon” hedefli, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelecek girişimlerde bulunmalıyız. Bu anlamda PTT Ailesi olarak şehir içi gönderi teslimatlarımızda elektrikli araçların kullanımına başladığımızı yaygınlaştıracak adımlar atmaya devam ettiğimizi ve alternatif elektrikli araçlarımızla dağıtım faaliyetlerimizde yeniliklere imza atacağımızı buradan sizlerle paylaşmak isterim.”

Post & Parcel Uluslararası Zirvesi sektörün geleceğine ışık tutacak

PPIS, alanında uzman konuşmacıların sektörün bugününe ve geleceğine ışık tutacak sunumlarını takip etme ve sektörü ileriye taşıyacak yenilikler ve teknolojilerle ilk elden tanışma imkanı da sunuyor. PPIS kapsamında organize edilecek B2B ikili ticari görüşmelerle de yeni iş birliklerinin önü açılacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77