• BIST 10208.65
  • Altın 2391.91
  • Dolar 32.3216
  • Euro 34.6843
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

Suriye Sorunu Alternatif Yolları Gündeme Getirdi

Suriye Sorunu Alternatif Yolları Gündeme Getirdi
Arap Birliği tarafından Suriye’ye yönelik olarak yaptırım kararı alındı. Yaptırımlar ile birlikte Türkiye’nin Suriye’ye ihracatında yılsonuna kadar yüzde 10 civarında bir düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor. Ticaret yanında taşımacılık yoll

Arap Birliği tarafından Suriye’ye yönelik olarak yaptırım kararı alındı. Yaptırımlar ile birlikte Türkiye’nin Suriye’ye ihracatında yılsonuna kadar yüzde 10 civarında bir düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor. Ticaret yanında taşımacılık yollarının da risk altına girmesi ile daha önceden Irak üzerinden Suriye’ye kaydırılan taşıma yollarının yeniden Irak ve Mısır’a kaydırılması tartışılıyor.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Arap Birliği tarafından Suriye’ye yönelik alınan yaptırım kararı ile ilgili bir değerlendirme yaparak, Suriye’ye uygulanan ambargo çerçevesinde Suriye halkının daha fazla etkilenmemesi için alternatif güzergah üzerinden taşıma yapılacağını belirtti.

Yaptığı açıklamada; “Amaç, transit taşımacılığın zarar görmeden yapılması, taşımacılarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması. Suriye’de iç karışıklık sivil halka yönelik çatışmalar sürüyor. Sağlıklı bilgi alınması da kolay değil” diyen Bakan Yıldırım, Irak üzerinden Ürdün’e ve oradan Suudi Arabistan ve Yemen’e yapılan taşımaların daha fazla destekleneceğini açıkladı. Bu güzergah ile ilgili gerekli çalışmalara hız verileceğini söyleyen Yıldırım, İskenderiye Limanı’ndan Mısır’a Ro-Ro seferleri için Mısır yetkilileriyle görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.

Alınacak önlemler ne olursa olsun Suriye halkının mağdur olmaması, temel ihtiyaçlarının her hal ve şartta karşılanmasının en önemli öncelik olduğunu ifade eden Yıldırım, bu nedenle temel gıda maddeleri, ilaç ihtiyaçlarının mutlaka karşılanmaya devam edeceğini buldurdu. Silah mühimmat gibi konularda hava sahasının ve denizlerden ikmallerin yapılmasının önleneceğini belirten Bakan Yıldırım,  “Buna sıkı şekilde kontrol getirilecek. Silah taşınmasının önlenmesi hem Suriye yönetimi hem de muhalifler için yapılacak. Suriye ile ikili taşımalarımızın daha fazla olumsuz etkilenmemesi için gerekli tedbirleri alıyoruz. Sivil uçuşlar karşılıklı yapılmaya devam edecek” diye konuştu.

UND Başkanı Ruhi Engin Özmen:

“Araçlarımız şu anda taşıma yapamamaktadır”

UND Başkanı Engin Özmen, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın Suriye’ye uygulanacak ambargo kararı ile ilgili yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Özmen, yaptığı açıklamada, yeni hatların hayata geçmesi için güvenlik önlemlerinin alınması ve gümrük çalışmalarının tamamlanmasının önemini vurguladı.

UND Başkanı Engin Özmen konuyla ilgili yaptığı açıklamada 2010 yılında Suriye’ye yapılan ihraç taşımalarında yüzde 52’lik bir artış olduğuna değinirken, 2011 yılında bölgede yaşanan çatışma ortamından dolayı bu rakamlarda yüzde 12’lik bir gerileme yaşandığını söyledi.

Özmen açıklamasında, “Suriye’ye 100 firmamız 3000 aracıyla taşıma yapmaktadır ve oluşan bu durumdan dolayı bu araçlarımız şu anda taşıma yapamamaktadır” dedi.

Habur-Irak-Ürdün, Mersin-İskenderiye RO-RO hattı gibi alternatif güzergah olanaklarının bulunduğunun altını çizen Özmen, “Gerekli güvenlik önlemlerinin alınması ve gümrük çalışmalarının tamamlanmasıyla bu hatlar hayata geçirilebilir” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77