• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

TAHA Kargo Türkiye Üzerinden ‘Dünyayı’ Irak’a Taşıyor

TAHA Kargo Türkiye Üzerinden ‘Dünyayı’ Irak’a Taşıyor
Yıla hızla başlayarak ilk çeyreği bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artış ile tamamlayan TAHA Kargo, bir taraftan yeni depo ve ofis yatırımları ile büyürken diğer taraftan Avrupa ve Irak arasında köprü kurmaya hazırlanıyor.

Türk Hava Yolları (THY)’nın dünyanın 200 farklı noktasından getireceği malların Irak’a adres teslimini sağlayacak olan TAHA Kargo, bir forwarder ile işbirliğine girerek Avrupa’dan gelen mallar için de aynı hizmeti vermeyi planlıyor. 

Türkiye’den Irak’a yapılan ihracatın büyük çoğunluğunu taşıyan TAHA Kargo’nun yatırımları ve hedefleri ile ilgili açıklamalarda bulunan TAHA Group Yönetim Kurulu Başkanı Emin Taha, yeni pazarlar ile ilgili hedeflerinden söz etti.

Emin Taha, Türkiye ve ülkenin ihracatında son yıllarda ilk sırada yer alan Irak arasındaki ticaret hakkında da genel değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ve Irak arasındaki siyasi süreçte Suriye ile ilgili tutumları nedeniyle bir gerilim yaşandığını ve ikili görüşmelerde azalma olmasına rağmen ticari hayatın bundan çok etkilenmediğinin altını çizen Emin Taha, Irak’ın özel sektörünün Türkiye’nin özel sektörüne muhtaç olduğunu belirtti. Bunun yanında Iraklı iş adamları ile Türk işadamları arasında oluşan sıkı ilişkilerin güçlendiğini, ülkeler arasındaki krizlerin bu bağı etkilemediğini ifade eden Emin Taha, bu noktada TAHA Kargo’nun çok önemli rolü olduğunu vurguladı. TAHA Kargo’nun müşterileri için garantörlük üstlendiğini hatırlatan Taha, müşteri adına sipariş verip ödeme yaptıkları ve ithalatı gerçekleştirdikleri için müşterilerin Türkiye’ye gelmelerine gerek kalmadığını kaydetti.

Ağırlıklı tekstil olmak üzere Türkiye’den Irak’a oto yedek parçası, inşaat malzemesi, zücaciye, elektronik ev eşyaları, mobilya, mefruşat gibi ürünler taşıdıklarını ifade eden Taha, 2012 yılında Türkiye’nin Irak’a gerçekleştirdiği toplam ihracatının 10 milyar 757 milyon dolar olduğunu hatırlatarak, bu ihracatın 221 milyon dolarının TAHA Kargo tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı.

Türkiye-Irak arasındaki ihracat hacminin büyük çoğunluğunu gerçekleştirdiklerini söyleyen Emin Taha, 2012 yılına göre 2013’ün ilk çeyreğinde ticaret hacminin arttığını ve TAHA Kargo olarak yüzde 40 artış sağladıklarını belirtti.
 

TAHA Kargo hem Türkiye hem Irak’ta yatırımlarla büyüyor

Halihazırda devam eden ve planlanan yatırımlar ile ilgili de açıklamalarda bulunan Emin Taha, TAHA Kargo
da dahil olmak üzere TAHA Group yapı ve turizm sektörüne yönelik firmaları ile ilgili tescil almak adına Irak’ta girişimde bulunduklarını kaydederek, “Firmalarımızın Irak’ta daha aktif olması için tescillerini yaptırıyoruz. Amacımız; Irak’taki devlet ihalelerine katılmak. Bunun yanında yatırımlarımız da devam ediyor. Irak’ta şube sayımızı artırdık. 2012 yılında 25 olan şube sayımıza bu yıl ilk çeyrekte 3 yeni şube ekleyerek Irak’taki şube sayımızı 28’e yükselttik. Yine Irak’ta mevcut depolarımızı büyütüyoruz. Erbil depomuz var, bu sene Bağdat ve Basra’da büyük depolar yapmayı planlıyoruz. Ofis sayılarımızı artırıyoruz. Kısa süre sonra Musul’da ikinci şubemizi açacağız. İhtiyaca göre şubelerimizi büyütmeye çalışıyoruz.

 

Türkiye’de de şube sayımız artıyor. Merter şubemizi açalı 1,5 yıl olmuştu. Konya şubemizi hizmete açtık, çok kısa süre sonra Bursa şubemizi açacağız yine Osmanbey şubesini açıyoruz. Zeytinburnu Maltepe’ye ikinci ana depomuzu açacağız. Yine Gaziantep’te yeni bir depo inşaatımız var. 

 

Tüm bu yatırımlar ile birlikte insan kaynaklarına yatırımımız da devam ediyor. Ofislerimiz büyüdükçe ve sayıları arttıkça personel sayımız da artıyor” dedi.

Hadımköy’de arazilerinin bulunduğunu ve imar izni beklediklerini açıklayan Taha, imar izninin çıkması ile birlikte firmanın ana idari binasını bu bölgeye yapacaklarını ve yine bu arazi üzerine de depo yatırımı planladıklarını belirtti.

Ofis ve depo yatırımları dışında Türkiye’de yazılım sistemini değiştirdiklerini kaydeden Emin Taha, daha güçlü ve modern bir yazılıma geçeceklerini söyledi.

Sektörde eğitimli personel bulma sıkıntısına değinerek bu konu ile ilgili yatırım hedeflerine de değinen Taha, “Kendi çalışanlarımızı kendimiz yetiştirelim istiyoruz. Bu nedenle lojistik lisesi açmayı hedefliyoruz. Öncelikle lise ile başlayıp sonrasında iki yıllık yüksek okul ve ardından 4 yıllık üniversite kurma planımız var. Hadımköy’de imar izni ile birlikte okulun da projesini çizmeye başlayacağız” diye konuştu.

Araç yatırımı da düşündüklerini ifade eden Taha, sektörün genel sorunlarından birini dile getirerek sürücü bulmak konusunda sıkıntı yaşadıklarını açıkladı.

Ufukta yeni pazarlar var

TAHA Kargo’nun alternatif pazarlara girme konusundaki bakış açısını değerlendiren Emin Taha, şu açıklamalarda bulundu: “Hem Türk ekonomisindeki büyüme hem de TAHA Kargo’nun Türkiye içerisindeki büyümesi yeni pazarlara açılma adına bizi zorluyor. Şube açmak kolay ama işi iyi bilen, nitelikli eleman bulmak zor. Aynı durum Irak için de geçerli. Etiyopya, Gana ve Tanzanya girmeyi istediğimiz, aklımızda olan pazarlar arasında. Söz konusu ülkeler bakir pazarlar oldukları için ilgi alanımızda bulunuyor. Yükümüzü hafifletecek, nitelikli çalışanlar olduğu sürece bu pazarlara da eğilebiliriz.”

TAHA Kargo’nun, uluslararası ve yurtiçinde ticari eşya taşımacılığına olanak sağlayan C2 ve taşıma işleri organizatörlüğü için de R2 belgesi bulunduğunu hatırlatan Emin Taha, ortak transit işlemlerin tek beyan ile yürütülebileceği T1’i de aldıklarını ifade ederek, “Bu belgeler ile yurtdışından gelen malları, Türkiye’de ihracatını yaptığımız mallar ile birleştirme yetkimiz var. Bu sayede de Avrupa’ya açılmaya başladık ve Avrupa’da kendimizi tanıtmak adına organizasyonlara katılıyoruz. Amacımız; Avrupa’daki iyi bir forwarder ile anlaşarak Avrupa’daki malları Türkiye’ye getirip adres teslimi yapmak. Bunun yanında THY ile bir anlaşmamız var. Uygulamaya geçirmek adına T1 beyanı almayı bekliyorduk ve belgeyi aldık. Anlaşma gereğince THY’nin dünyanın 200 noktasından Türkiye’ye getireceği malları biz Irak’ta adreslerine teslim edeceğiz” dedi ve böylece Avrupa’ya da açılacaklarının sinyalini verdi.

İhracat hedefi 300 milyon dolar…

2013 yılı için beklentilerini de aktaran Taha, 2012 yılında 2 bin 250 TIR parsiyel yük taşıyan TAHA Kargo’nun 2013 yılında bu rakamı 3 bin TIR’a, ihracatı da 300 milyon dolara yükseltmeyi hedeflediklerini söyleyen Emin Taha, yılın ilk çeyrek rakamlarının bu hedeflere ulaşabileceklerini işaret ettiğini belirtti.

2012 yılında ihracat yapan 55 bin firma içerisinde 58’inci sırada yer aldıklarını, lojistik firmaları içerisinde ise 12’nci sırada olduklarını belirten Taha, 2013 yılında 7 ya da 8’inci sırayı hedeflediklerini açıkladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77