• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Ticari Araç Lastik Pazarı Binek Lastik Pazarından Hızlı Büyüyor

Ticari Araç Lastik Pazarı Binek Lastik Pazarından Hızlı Büyüyor
Kocaeli fabrikasına tarihinin en büyük yatırımını yapacak olan Brisa, 117.5 milyar dolar yatırım ile yıllık üretimini 9.2 milyon adetten 12 milyona çıkaracak.

Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman:

“Ticari Araç Lastik Pazarı Binek Lastik Pazarından Hızlı Büyüyor”

Kocaeli fabrikasına tarihinin en büyük yatırımını yapacak olan Brisa,  117.5 milyar dolar yatırım ile yıllık üretimini 9.2 milyon adetten 12 milyona çıkaracak. Fabrikadaki boş alanları kullanarak kapasitesini yüzde 25 artıracak olan Brisa, kaplama sektöründe uzun yıllar hizmet veren Bandag markası ile de bu alandaki faaliyetlerini etkin bir şekilde sürdürecek.

Brisa, yıllık paylaşım toplantısını 4 Nisan 2012 Çarşamba günü Hyatt Regency Otel’de gerçekleştirdi. 2011 yılı sektör ve şirket bazında verilerin sunulduğu toplantıda Bridgestone, Lassa, Bandag, OtoPratik, Lastik.com.tr ve Lastiğim markalarıyla hizmet veren Brisa’nın endüstriye sunduğu yenilikler de paylaşıldı.

Dünyada ve Türkiye’de lastik sektörünün olumlu bir yıl geçirdiğini ifade eden Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, global lastik pazarı, 2011 yılında adet bazında 2010’a oranla yüzde 7 artışla 1.8 milyara ulaşırken, 2005-2011 yılları arasında yıllık büyüme ortalamasının ise yüzde 2,6 olarak gerçekleştiğini söyledi. 2009 yılındaki global finansal kriz yaşanmasaydı bu oranın yüzde 4,7 olarak gerçekleşmesinin beklendiğini kaydeden Bayman, sektörel bazda yenileme pazarının yüzde 2,5 oranında büyüdüğünü belirtti.

Türkiye’de ise 2011 yılında lastik pazarının adet bazında 2010’a oranla yüzde 13,8 artışla 18 milyon 627 bin adet ile kapandığı bilgisini veren Bayman, 2005-2011 yılları arasında yıllık büyüme ortalamasının yüzde 5,5 olarak gerçekleştiğini, pazar segmentleri incelendiğinde aynı dönemde yenileme pazarının yüzde 5,3, orijinal ekipman pazarının ise yüzde 5,7 oranında büyüme kaydettiğini açıkladı.

Türkiye’de ticari araç lastik pazarının binek lastik pazarına oranla daha hızlı bir büyüme gerçekleştirdiğini vurgulayan Bayman, “Ticari araç lastik pazarındaki büyüme binek lastik pazarına göre 2-3 puan daha yukarıda seyrediyor” dedi. 

Bayman, 2012 yılı lastik pazarında ise yüzde 5,8’lik bir büyüme öngörüsünde bulundu.


Üretim yüzde 4,4 oranında arttı

Brisa’nın 2011 yılı performansı ile ilgili açıklamalarda bulunan Hakan Bayman, “Türkiye lastik pazarının üzerinde büyüme sergiledik. 2011 yılında, bir önceki yıla oranla satışlarda yüzde 35 oranında artış gerçekleştirdik ve ciromuz 2010 yılına göre yüzde 37,5 artarak 1 milyar 347 milyon 777 bin 289 Türk Lirasına ulaştı. Yenileme pazarında, son kullanıcı ve dağıtım ağına yönelik değer sağlayıcı yaklaşım ve uygulamalarımız sayesinde, pazarın üzerinde büyüyerek pazar payımızı artırdık. 2011 yılında 147 bin 377 ton karşılığı 9 milyon 457 bin 464 adet üretim ile bir önceki yıla kıyasla üretimimizi yüzde 4,4 oranında artırmış olduk” diye konuştu.

Global pazarda da söz sahibi bir oyuncu olmayı hedeflediklerinin altını çizen Bayman, 2008-2011 yılları arasında ihracatın yüzde 47 oranında arttığını söyledi. Bayman,  son 3 yıldır hızla artırdıkları sanayi kapasite kullanım oranını 2011’de yüzde 100’e yükselttiklerini belirtti.

Brisa’nın net karının son 4 yılda yüzde 126 oranında arttığını hatırlatan Bayman, bu başarılı tablonun yarattığı motivasyon ile her alanda lastik sektörüne öncülük etmeyi sürdüreceklerini kaydetti.


117.5 milyon dolarlık dev yatırım

Şirketin 2012 yılında 117.5 milyon dolarlık bir yatırıma imza atacağını açıklayan Hakan Bayman, şirketin kuruluşundan bu yana en büyük miktar olan bu yatırım ile ilgili şunları söyledi: “Söz konusu dev yatırım ile üretim kapasitemizde artış sağlayacak, inovatif ürün ve hizmetler geliştirmeye devam edeceğiz. Bayi ağımıza ve uzmanlaşmaya yatırım yapmaya devam ederken, erişim noktalarımızın verimliliğini de arttıracağız. Ülke ekonomimizin tüm dünyayı kendine hayran bırakan performansından feyzalarak şirketimizi ve ülkemizi global arenada çok daha güçlü temsil edeceğiz.”

Brisa’nın 25’inci kuruluş yıldönümünün kutlanacağı 2013 yılında 800 milyon dolar değerinde bir yatırım miktarına ulaşmış olacaklarını belirten Bayman, “Müşteri odaklılık, büyümemizi sürdüreceğimiz bu dönemde de Brisa’nın omurgasını oluşturan en önemli değerlerden biri olarak öne çıkacak. Operasyonlarımızın her aşamasında tüketicilerin ihtiyaçlarını dinlemeye, geri bildirimlerini göz önünde bulundurmaya ve buna göre aksiyon almaya devam edeceğiz” diyerek tüketici memnuniyetinin Brisa’nın kurum vizyonundaki önemine dikkat çekti.

Bandag ile maliyetlerde yüzde 40’a varan tasarruf

Brisa’nın, Bridgeston’un global pazarda gücünü arttırmak adına Türkiye’de sunduğu yol yardımı deneyimini Avrupa’ya taşıdığını belirten Bayman, bu kapsamda ilk olarak İtalya ve Almanya pazarlarında başlatılan ve yolda lastiğiyle ilgili problem yaşayan sürücülerin, Lassa sistemine gönderdikleri bir kısa mesaj ile kendilerine en yakın üç lastik satış ve servis noktasını öğrenmelerini sağlayan ‘TYRE SOS’  hizmeti sunduklarını kaydetti.

Brisa’nın, toplam hizmet kalitesini artırmak ve operasyon yelpazesini zenginleştirmek amacı ile bünyesine kattığı lastik kaplama şirketi Bandag ile özellikle kamyon ve otobüsler başta olmak üzere, filo araçları için toplam lastik maliyetlerinde yüzde 40’a varan tasarruf sağlayabilen kaplama hizmetleri sunduğunu da hatırlatan Bayman OtoPratik ile de araç sahiplerinin lastik alımı ve oto bakımı gibi çeşitli ihtiyaçlarını aynı mağazada karşılayabilmelerini sağladıklarını söyledi.

“Ekim 2011 itibarıyla Türk lastik sektöründe bir ilke daha imza atan Brisa, Lastik.com.tr internet sitesi üzerinden adreste lastik değişimi ve lastik bakımı hizmetine başladı. Bu hizmeti geliştirirken, özellikle lastik bayilerine gitmek yerine lastik değişimleri ve bakımları için kapıda hizmet almak isteyen kişilere ulaşmayı hedefleyen Brisa’nın, şu anda 18 ilde uygulamaya koyduğu proje, büyük ilgi görüyor” diyen Bayman, alt bayilere daha iyi hizmet sunma ve işlerini geliştirme fırsatı sunan ‘Lastiğim’ mağaza sayısının da hızla arttığını kaydetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77