• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

Trafikteki Elektrikli Otomobil Sayısı Artıyor

Trafikteki Elektrikli Otomobil Sayısı Artıyor
Tarihsel olarak benzin ve dizel, araç yakıtı uzun süredir kullanılıyor ancak petrol arzındaki düşüş ve istikrarsız petrol fiyatları insanları bir süredir alternatif enerji kaynakları bulmaya yönlendirdi.

Alternatif enerji çözümleri, daha az karbon salımı, daha az kirlilik ve daha fazla enerji çeşitliliği anlamına geliyor. Biyoyakıt, doğalgaz, hidrojen, sıvılaştırılmış petrol gazı, elektrik ve sıkıştırılmış hava gibi alternatif enerji kaynakları, geleneksel yakıtlarla karşılaştırıldığında, çevresel etkide pozitif üstünlüğe sahip. Ayrıca günümüzde önemi artan enerji güvenliği, iklim değişikliği gibi nedenlerden dolayı yenilenebilir enerji dikkatleri üzerine çekiyor.

Elektrikli araçlarda şarj süreçlerini etkileyen önemli parametrelerden biri şarj istasyonlarında bulunan fiş tipleri. Bugün dünyada 5 farklı tip fiş elektrikli şarj istasyonlarında kullanılmakta. Bunlar; 7.4 kw'a (230 V, 32 A) kadar güç seviyelerinin şarj edilmesini sağlayan tip 1 fiş, özel alanlarda, 22 kw'a kadar şarj gücü seviyeleri yaygınken, kamusal şarj istasyonlarında 43 kw'a (400 V, 63 A, AC) kadar şarj gücü seviyeleri kullanılabilme imkanı sağlayan tip 2 fiş, hızlı şarj amacıyla iki ek güç kontağı ile tip 2 fişin geliştirilmiş bir versiyonu olan ve 170 kw'a kadar AC ve DC şarj güç seviyelerini (alternatif ve doğru akım şarj güç seviyeleri) destekleyen CCS tip fiş, Japonya'da geliştirilen ve uygun kamusal şarj istasyonlarında 50 kw'a kadar şarj kapasitelerine izin veren CHAdeMO tipi fiş ve sadece Tesla süper şarjdan (150-250 kW) oluşmaktadır.

Lityum iyon bataryaları, elektrikli araçların menzil kaygısına çözüm sunan yeni teknolojilerden biri. Batarya teknolojisindeki süregelen ve önemli gelişmeler, 2028 yılına kadar 100 milyonluk kurulu EV üssünün yolunu açıyor. Silikon ağırlıklı pillerin ise 2025 yılına kadar 400 Wh / kg'a kadar enerji yoğunluklarına olanak tanıması bekleniyor. Bu teknolojiyi kullanan çoğu araç şarj istasyonlarının lokasyon ve fiş tiplerinin gelişmesi ise doğru orantılı olarak gelişim gösteriyor.

Elektrikli araçların etkin biçimde kullanılması için, şarj istasyonlarını yönetecek ve elektrik altyapısını en verimli biçimde kullanabilecek akıllı enerji yönetim sistemlerinin de geliştirilmesine ihtiyaç duyuluyor.

İlgili Haberler
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77