• BIST 9084.03
  • Altın 2325.364
  • Dolar 32.3709
  • Euro 35.0299
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C

Türkiye’de Bir İlk! Yurtiçi Kargo Otonom Drone’la Kargo Teslimatına Başladı

Türkiye’de Bir İlk! Yurtiçi Kargo Otonom Drone’la Kargo Teslimatına Başladı
Türkiye’de kargo taşımacılığı alanında bir ilke imza atıldı. Yurtiçi Kargo, otonom bir drone ile Türkiye’nin ilk kargo teslimatını gerçekleştirdi. Ankara Bağlıca’da gerçekleştirilen uçuş ve teslimat, bir ilk olarak kayıtlara geçti.

Türkiye’nin ilk özel kargo şirketi Yurtiçi Kargo, 2022’nin son günlerinde Türkiye’de uzun süredir bir hayal olan dronelu kargo teslimatını gerçekleştirdi. Ankara’da gerçekleşen uçuş, çevredekilerin meraklı bakışları altında dakikalar içerisinde tamamlandı.

Kumanda ile yönlendirilen dronelardan farklı olarak, hiçbir pilota ihtiyaç duymayan Yurtiçi Kargo Drone’u kendine özel dolaplar arasında uçuş gerçekleştiriyor. Gönderici kurye, kargosunu dolaba zimmetledikten dakikalar sonra yüksek kaldırma kapasiteli otonom bir drone dolaba gelip kargoyu teslim alıyor ve gideceği noktada bulunan akıllı dolaplara teslimatı gerçekleştiriyor. Alıcı müşteri ise kendisine gelen bir SMS ile şifresini alıyor ve drone’nun indiği dolaptan kargosunu teslim alabiliyor.

Yurtiçi Kargo’nn Otonom kargo İHA’ları 5 kiloya kadar 25x25x15 ölçülerinde bir kargoyu taşıyabiliyor ve -20 ile 50 derece sıcaklıklarda hizmet verebiliyor.

“2023 bizim için otonom yılı olacak”

Ankara Bağlıca’da gerçekleştirilen otonom drone’lu kargo teslimatı sonrasında açıklama yapan Yurtiçi Kargo Genel Müdürü Fatih Önyol, “2023 yılı Yurtiçi Kargo’da otonom teknolojiler yılı olacak.” dedi.

“Bugün gururlu bir gün yaşıyoruz çünkü gerçekten zor bir projeyi kolaylıkla hayata geçirmiş durumdayız. Otonom kargo dronelarımız artık gökyüzünde. Bu gelişme Yurtiçi Kargo’nun 40 yıllık tecrübesinin eriştiği noktayı göstermesi bakımından çok önemli. Biz kargo droneları ile ilgili tüm yatırımlarımızı yapmaya başladık. Bundan sonra devletimizin konu ile ilgili hayata geçireceği regülasyonları bekleyeceğiz. Sürecin son kullanıcıya hizmet verme noktası yasal olarak mümkün olduğunda biz hazır olacağız.   

Türkiye’de Bir İlk! Yurtiçi Kargo Otonom Drone’la Kargo Teslimatına Başladı

Geçtiğimiz yıllarda otomasyonlu aktarma merkezleri, sektör için çok büyük bir gelişmeydi. Kargoların akıllı sistemler yoluyla hatlarına ayrılması, neredeyse hiçbir insan müdahalesi olmadan bir kamyondan diğerine kargoların sevk edilmesi, otomatik ölçüm tartım sistemleri hayal gibi bir şeydi. Bugüne geldiğimizde ise tüm bu gelişmeler bizim için birer standart haline geldi.

Bugüne kadar yaptığımız teknoloji yatırımlarının büyük çoğunluğu müşterilerimiz tarafından görünmesi pek mümkün olmayan alanlardaydı. Örneğin otomasyonlu bir aktarma merkezimiz var saatte 30 bin kargoyu bir araçtan diğer araca yükleyebiliyor, muazzam bir hızla binlerce kargoyu hatlarına ayrıştırabiliyor ancak bu teknolojiyi müşterilerimiz hayatının içinde göremez. Sadece kalitemizle hissedebilir. Hızımızla hissedebilir. Tecrübemizle hissedebilir.

Ancak bugünden sonra yapacağımız teknoloji yatırımları artık müşterilerimizin net bir şekilde göreceği, yaşayacağı alanlarda olacak. Bu yıl hayata geçireceğimiz projeleri belirtmek gerekirse;

0 Emisyonlu Yeşil Şube projesi

Yeşil Şube projesi kapsamında belirlediğimiz şubeler, tüm elektriğini güneş enerjisinden ürete, tamamen elektrikli araçlarla kargo dağıtımı yapan konsept şubeler açacağız. Bu birimlerimiz sayesinde temiz enerji alanında hem toplumda bir farkındalık oluşturacağız hem de geleceğin dünyasına şimdiden hazırlanmış olacağız.

Otonom kargo robotları

Otonom kargo robotları

Projelerimizden biri de yerli üreticilerle çalışmalarımızı hızlandırdığımız kargo robotları üzerine olacak. Plazalarda asansörlerle entegre edilebilen, iş emirlerini internet üzerinden alabilen otonom robotlarımızla özellikle iş merkezlerinde muhaberat departmanlarının üzerindeki yükü azaltacağız.

Otonom forkliftler

Her gün yüzbinlerce kargonun, şube araçlarından hat araçlarına yüklediği aktarma merkezlerimizde teknoloji kullanımının artırılması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Geçtiğimiz yıl saatlik işleme kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük otomasyonlu aktarma merkezini Haramidere’de inşa etmiş, daha sonra 4 aktarma merkezimizde daha dönüşümü başlatmıştık.

Şimdi ise aktarma merkezlerimizde işleyişimizi hızlandıracak bir projeyi daha hayata geçiriyoruz. Sistemlerimize dahil edeceğimiz otonom forkliftler ile onlarca ağır kargo hiçbir insan müdahalesi olmadan araçlara yüklenebilecek.

İnsansız Kargo Araçları

Yine 2023 yılında otonom drone projemizle başlattığımız insansız kargo araçlarımızın arasına bir de kara aracı entegre edeceğiz. Bu sayede drone ile kargo dolabına teslim edilen bir kargo insansız kara aracı ile dolaptan teslim alınıp, bir plazaya getirilebilecek. Bu plazada görev yapan Yurtiçi Kargo robotu ilgili kargoyu insansız kara aracımızdan alıp alıcısına teslim edebilecek.

“Havada, karada her yerde otonom sistemlerimizi göreceksiniz” 

Özetle 2023 yılı, teknoloji sistemlerine ve otonom projelere yatırım yaptığımız bir yıl olacak. Havada, karada, her yerde otonom sistemlerimizi göreceksiniz. Bu teknoloji yatırımlarımızı da yerli şirketlerle hayata geçirmeye de dikkat ediyoruz. Örneğin Otonom Kargo Droneları projemizde bir Türk firması olan DeliveryOne ile çalışıyoruz” Dedi.

Yurtiçi Kargo’nun yenilikçi projeleri hakkında bilgi veren Önyol, “Ayrıca önümüzdeki yıl müşteri deneyimini daha da iyileştirmek için yenilikçi çağrı merkezi modellerimizi de devreye alacağız” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77