• BIST 9060.71
  • Altın 2292.356
  • Dolar 32.3135
  • Euro 35.0966
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Türkiye’de Ortalama 500 Milyon Avro’luk Dijital Takograf Pazarı Var

Türkiye’de Ortalama 500 Milyon Avro’luk Dijital Takograf Pazarı Var
TÜRKİYE’DE uluslararası karayolu taşıması yapan araçlarda olduğu gibi yurtiçinde faaliyet gösteren araçlar için de Ocak 2014 itibariyle kullanılması zorunlu hale gelen dijital takograf, Türkiye’yi bu anlamda yeni bir pazar haline getiriyor.

VDO Yeni Dijital Takografı DTCO 2.0 İle Fark Yaratacak

Türkiye’de temsilciliğini ve distribütörlüğünü Intermobil’in yaptığı Continental VDO’nun dijital takografı DTCO’nun 2.0 versiyonu, 10-11 Temmuz 2012 tarihlerinde Almanya’nın Villingen-Schwenningen kentinde tanıtıldı. Uluslararası basın toplantısını KargoHaber adına Altınay Bekar takip etti. Toplantının yanısıra basın mensupları Continental’in üretim tesislerini de ziyaret ederek üretim hattında inceleme yapma fırsatı buldu.



Tanıtım toplantısında konuşma yapan Continental Ticari Araçlar ve Satış Sonrası Başkanı Dr. Michael Jörg-Ruf, Continental hakkında genel bilgi verdi.



1871 yılından bu yana faaliyetini sürdüren Continental, otomotiv tedarik endüstrisinin en büyük 5 şirketi arasında yer alıyor. Yıllık satış oranı 30.5 milyar Avro olarak açıklanan Continental’de 163 bin 788 kişi çalışıyor. Beş ana başlıkta üretim yapılırken bu bölümler arasında yüzde 28 ile lastik üretimi başı çekiyor. Şasi ve güvenlik ürünleri yüzde 21 ile ikinci sırayı alıyor. Bunu sırasıyla iç ekipmanlar (yüzde 20), güç aktarım mekanizmaları (yüzde 19) ve ContiTech ürünler (yüzde 12) izliyor.



Continental olarak ticari araç endüstrisindeki megatrendleri oluşturduklarını söyleyen Dr. Ruf, “Yakıt tüketimi konusunda yenilikçi sistemler üretiyoruz. Yakıt verimliliğini 10-15 yıl içinde yüzde 25 geliştirmeyi hedefliyoruz” diyerek bu konuda çekicinin tüm bölümlerinin; motorun, lastiklerin, aerodinamiğin ve diğerlerinin bu amaç için katkıda bulunmaları gerektiğini vurguladı. Güvenlik, çevre, bilgi teknolojileri ve etkinlik açısından da önemli çalışmalarda bulunduklarını kaydeden Ruf, eHorizon sistemi ile önemli faydalar sağladıklarını ifade etti.



Görüş mesafesinin ötesinde, 5 mile kadar harita/yol verisi sağlayan eHorizon, bu verileri çoklu kontrol birimlerine aktarıyor. Bu veri, kontrol birimini ve araç işlevselliğini artırmak ve geliştirmek üzere algoritmalar tarafından kullanılıyor. eHorizon, etkin sürüş sağlamak için üretilmiş, programlanabilir geri bildirim gücü sağlayan akıllı gaz pedalı AFFP ile birleştiğinde pedal eHorizon’dan hız limitleri ile ilgili bilgi alıyor. Araç limite yaklaştıkça geri tepme basıncı artıyor. Böylece şoför daha ekonomik ve güvenli sürüş konusunda eğitiliyor.

Dr. Ruf, ayrıca bir fotoğraf makinesinin otomatik çekim özelliği gibi sürüşü kolaylaştıran, seçilen profile göre ayarlanabilen çoklu araç parametreleri ile tam esneklik için serbestçe programlanabilen SyD (Simplify your Drive) sistemi ve bu sistemin eHorizon ile entegrasyonu hakkında da bilgi verdi.

“Akıllı taşımacılık sistemlerine yönelik eylem planı DTCO 2.0’ın geliştirilmesini tetikledi” 



Toplantının ikinci konuşmacısı Takograf, Telematik ve Hizmetler Birimi Başkanı Dr. Lutz Scholten oldu. Scholten konuşmasına ITS (Akıllı Taşımacılık Sistemleri) konusunda bilgi vererek başladı. “Akıllı taşımacılık sistemleri; taşımacılık altyapısı, araçlar ve kullanıcılar için standartlaştırılmış bilgi ve komünikasyon teknolojilerinin entegrasyonudur” diyen Dr. Scholten, “İster statik ister gerçek zamanlı trafik verisi isterse de dijital bir harita olsun, bilgi ITS’in çekirdeğidir. Pek çok ITS aracı bilginin toplanmasını, işlenmesini, entegrasyonunu ve tedarik edilmesini temel alır” diyerek akıllı bilgi sistemlerinin görevini ve dayanağını özetledi. Dr. Scholten, akıllı taşımacılık sistemlerinin Avrupa’da uygulanmasına yönelik eylem planının açıklanmasının ve ardından da bununla ilgili yönerge için yasa teklifinin 16 Aralık 2008’de Komisyon tarafından benimsenmesinin VDO’nun dijital takografı DTCO 2.0’ın geliştirilmesini tetiklediğini belirtti.

VDO eylem planında dokuz alt başlığa odaklanıyor

Avrupa Birliği’nde akıllı bilgi sistemlerinin yasal çerçevesini, 7 Temmuz 2010 tarihinde Komisyon tarafından çıkarılan 2010/40/EU yönergesi belirliyor. Daha güvenli ve verimli taşımacılık sistemleri konusunda Avrupa Komisyonu’nun ve endüstrinin hedeflerini anlatan Scholten, altı ana etkinlik kümesini hatırlattı. Bunlar: Yol, trafik ve seyahat verilerinin optimal kullanımı; yol güvenliği; verinin korunması ve güvenilirliği; trafik ve yük yönetiminin devamlılığı; araçların taşıma altyapısına entegrasyonu ve Avrupa’da ITS koordinasyonunun sağlanması. VDO, bu eylem planı içinde yer alan dokuz alt başlığa odaklanıyor. Bunlar; ücretsiz asgari bilgi hizmeti, yük taşımacılığı ve lojistik için hizmetler, elektronik geçiş sistemlerinin birlikte işlerliği, AB çapında eCall’un başlatılması, kamyonlar için güvenli park alanlarının ana esasları, açık araç içi platform mimarisi, V2X ve I2X iletişimi için şartnameler, güvenlik ve veri koruması ile AB tabanlı ITS işbirliği için yasal çerçeve olarak tanımlanıyor.


VDO DTCO 2.0 İle Güvenli Filo Yönetimi

VDO’nun, filo yönetim operasyonlarını daha verimli, pratik ve güvenli yapan dijital takografı DTCO 2.0, mevcut düzenlemelere uyumlu olarak piyasaya sürüldü. Önceki versiyonlarda olduğu gibi ‘1 dakika kuralı’ yeni DTCO 2.0 takograf cihazında da mevcut. Aynı zamanda yeni DTCO 2.0, geliştirilmiş uzaktan veri indirme seçeneğini de kullanıcıların hizmetine sunuyor.



Bir başka yeni özellik ise, geliştirilmiş kablosuz uzaktan veri indirme özelliği. VDO Download
Device Wide Range (DLD-Uzak Mesafe Veri İndirme Cihazı) ile uyumlu olarak, DTCO verileri, her yerden aktarılabiliyor. Geçmişte verilerin indirilmesi yalnızca araç hareket halinde söz konusuyken DTCO 2.0 ile filo yöneticisi araç durma pozisyonundayken bile hafızayı okuyabilir ve elde ettiği en son bilgiyi sistemine dahil edebiliyor.



Filo departmanından sinyal alınır alınmaz, DTCO otomatik olarak ‘uyandırma’ sinyali ile aktive edilerek veri indirme başlatılacak ve böylece sürücü uykusunu ya da molasını bölmek zorunda kalmıyor.



Bu gelişmelere paralel olarak VDO, Avrupa Birliği mevzuatı kapsamında en son yayınlanan bilgi güvenliği şartnamesini DTCO 2.0’da uyguladı. Hız sinyaline ek olarak takograf, ikinci bağımsız hareket sinyalini (IMS) kullanıyor. Son bir kaç yıldır tüm üreticiler için standart hale getirilen bu sinyal, hız bilgisiyle otomatik olarak karşılaştırıldı ve DTCO tarafından güvenliği kontrol edildi. Söz konusu olan bu eşleştirme özelliği, takograflara müdahale karşısında yüksek koruma sağlıyor. Avrupa Birliği mevzuatlarına uygun olarak KITAS II + hız sensörünün kullanılması da önemli bir yenilik. Akıllı takograflar sayesinde KITAS hız sensörü, şanzıman üzerinde ya da sensörün bağlı olduğu noktaya yapılacak olan manyetik bozma girişimlerini tespit ederek ve hatalı veriyi düzeltiyor. Böylece KITAS sensörü ve araç arasındaki etkileşimi herhangi bir müdahaleye karşı koruyor. 

Rutin sürüş ve filo yönetim operasyonlarını etkileyen DTCO 2.0 platformundaki en önemli değişiklik ise kamyonet, otobüs ve kamyonlar için opsiyonel olarak sunulacak olan VDO Counter hizmeti. 2012 Sonbaharında satış sonrası hizmetlerde piyasaya sunulacak olan bu hizmet programı taşıt üzerine bütünleşmiş bir bilgisayardan oluşuyor. Bu bilgisayar, sürücüyü sürekli olarak mevcut sürüş durumundan ve dinlenme zamanlarından haberdar ederken bir asistan görevi görüyor. Seyahat sırasında, DTCO’ye bir bakış, sürücünün ne kadar sürüş zamanının kaldığını, bir sonraki dinlenme süresinin ne zaman olacağını ve dinlenme periyodunun ne kadar olacağını gösteriyor. DTCO 2.0,  mola sırasında, dinlenme zamanının ne kadar kaldığını ve dinlenme sonrasında maksimum sürüş zamanını gösteriyor. Tek bir tuşa basarak sürücü mevcut vardiyası ile ilgili tüm bilgileri, örneğin gün içinde yapması gereken sürüş zamanını görebiliyor. VDO Counter, aynı zamanda kalan haftalık sürüş zamanı hakkında açık ve net bilgi de veriyor. İstendiği takdirde aynı bilgileri bir haftadan fazla bir zaman aralığı içinde gösteriyor.



VDO Counter ile DTCO hem sürücünün hemde filo yöneticisinin sürüş zamanlarına ve dinlenme periyotlarına hızlı ve pratik bir şekilde bakmalarına ve günlük plan yapmalarına yardımcı olmayı amaçlıyor.



Opsiyonel VDO Counter’ına ek olarak, VDO’nun bütün takograflarında olduğu gibi, yeni DTCO, her şeyden önce yenilikçi alt yapısı ile artı değer sunacak. Geliştirilmiş alt yapı, kanunlar tarafından belirlenen yükümlülüklerin ötesinde müşterilerine daha verimli bir filo yönetimine geçme konusundaki ilk adımı kolay hale getiren birçok fonksiyonu beraberinde getiriyor. Buna örnek olarak en son çıkan DTCO ultra hızlı veri düzeltme ve uzaktan veri indirme opsiyonunu gösterilebilir. Takograf verileri,  herhangi bir ekstra iş yüküne gerek kalmadan kısa mesafelerde WLAN bağlantısı üzerinden veya cep telefonu bağlantısı üzerinden otomatik olarak aktarılıyor, toplanan takograf verileri, VDO filo yönetimi sistemi olan TIS Web ve Drive Time’in temelini oluşturuyor. Bu sistemler sayesinde, filo yöneticileri kendi operasyonlarını verimli bir şekilde organize edebiliyor.



VDO’nun Türkiye’deki tek temsilcisi ve distribütörlüğünü 2002 yılından bu yana İntermobil Otomotiv Mümessillik ve Ticaret AŞ. yürütüyor ve İntermobil’in Türkiye’nin her yerinde toplam 150 civarında takograf servisi bulunuyor.

Haberin tüm detayları için tıklayınız

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77