• BIST 10208.65
  • Altın 2391.91
  • Dolar 32.3216
  • Euro 34.6843
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

UND Başkanlığı İçin Yarış Sürüyor

UND Başkanlığı İçin Yarış Sürüyor
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND)’nin 19 Ocak 2013 tarihinde gerçekleştirilecek olan 37’nci Genel Kurulu öncesi başkanlık yarışı hızlandı. Yeni bir aday çıkmadığı takdirde UND’nin mevcut yönetiminin başında yer alan Ruhi Engin Özme

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND)’nin 19 Ocak 2013 tarihinde gerçekleştirilecek olan 37’nci Genel Kurulu öncesi başkanlık yarışı hızlandı. Yeni bir aday çıkmadığı takdirde UND’nin mevcut yönetiminin başında yer alan Ruhi Engin Özmen ve UND Yönetim Kurulu ve İstişare Kurulu Eski Başkanı Çetin Nuhoğlu arasında sürecek başkanlık yarışı ile sektör hareketli günler yaşamaya başladı.

Bolu ve Kayseri’nin ardından Gaziantep’te nakliyeciler ile buluşan Nuhoğlu, UND’nin yeni yönetimi ile ilgili eleştirilerini sıralarken, UND Başkanı Özmen ise Nuhoğlu’nun eleştiri ve iddialarına Hatay ve Mersin bölge toplantılarında yanıt verdi.


Başkanlık Yarışında Nuhoğlu’nun Son Durağı Gaziantep Oldu

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanlığı için adaylığını açıkladıktan sonra Anadolulu nakliyecilerle buluşmaya devam eden Çetin Nuhoğlu’nun son durağı Gaziantep oldu. Gaziantep’de halkoyunları ekibi ile karşılanan Nuhoğlu, Bolu ve Kayseri’nin ardından 300’e yakın Gaziantepli nakliyeci ile Grand Otel’de bir araya geldi. Kayserili bazı nakliyeciler de destek için Antep’te Nuhoğlu’nu yalnız bırakmadılar. 

‘Emeğine, Ekmeğine, Geleceğine Sahip Çık’ sloganı ile başkanlık yarışını sürdüren Nuhoğlu’nun Antepli nakliyeciler ile buluştuğu gecede, UND Yönetim Kurulu Üyesi Memik Taner ve İsmail Çirkin UND’deki görevlerinden istifa ederek Nuhoğlu’na desteklerini açıkladılar. Aynı zamanda Gaziantep Bölge Çalışma Grubu’nda bulunan Selami Demir, Cevdet Demir, Esat Aba, Yusuf Eruh, Ahmet Şahane, Lütfü Erdal, Mehmet Taşdemir, Zeki Özkan da istifalarını açıkladı.


Gaziantep’teki nakliyecilerin ilgisinden memnun kalan Nuhoğlu, daha önceki konuşmalarında olduğu gibi UND yönetimine yüklendi. Mevcut UND yönetiminin görevlerini yerine getiremediğini iddia eden Nuhoğlu, Bulgaristan’da nakliyecilerin hala kuyruklarda beklediğini ve Romanya, Slovenya, Ukrayna, Makedonya, Sırbistan gibi Türkiye nakliyecileri için önemli olan bu ülkeler ile yapılan Karma Ulaştırma Komisyon (KUK) toplantılarında UND’nin yeterince etkin olmadığını iddia etti.

 UND’nin mevcut yönetiminin kısa süre önce Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na gittiğini de açıklayan Nuhoğlu, herhangi bir hazırlık yapılmadan, gündem maddesi olmadan UND’nin toplantıya amaçsız gittiğini iddia etti.

Nuhoğlu, sektörün en önemli sorunları olan şoför davaları, vize, geçiş belgeleri ile ilgili yetersiz kalındığını ifade ederek, “Benim başkanlığıma sektörün ileri gitmesini isteyenler karşı çıkar mı? Şeffaf bir yönetim isteyenler karşı çıkar mı?” diye seslendi. 


Nuhoğlu: “Tek vücut olarak yürüyeceğiz”

Şu an bin 980 tane C2 belgeli nakliyecinin sektörde hizmet verdiğine dikkat çeken Nuhoğlu, bunların 1000 tanesinin UND üyesi olduğunu belirterek, “C2 belgeli nakliyecinin nerdeyse yüzde 50’si UND’ye üye değil. Yeni üyelerden gerekirse aidat almayacağım. Tüzüğü onların adaylıklarını teşvik edecek yönde yeniden ele alacağız. 2 bin kişi ve tek vücut olarak yürüyeceğiz bundan sonra " dedi. 

Endüstrinin başkenti diye nitelendirdiği Gaziantepli nakliyecilerin çok daha iyi şeyleri hak ettiğini ifade eden Nuhoğlu, taşımalarda artan yabacı payına da değindi ve yabancı payının yüzde 2’den yüzde 45’e çıktığını iddia etti.

UND’yi ‘38 yıllık bir abide’ olarak nitelendiren Nuhoğlu, UND’nin güçlü olmak zorunda olduğunu belirterek, “Bu iş ciddiyet, emek ve çalışmak ister” diye konuştu.  

Rekabet konusuna değinerek, “Bu sektör sadece kendinin değil ülkenin geleceğini belirler” diyen Nuhoğlu, RO-RO’ya yapılan zamların Türk nakliyecisinin rekabet gücünü azalttığını ve dernek yönetiminin bu konuda nakliyecisinin yanında olmadığını iddia etti. Başkan olduğunda anlaşmayı yırtıp tazminat davası açacağını yineleyen Nuhoğlu, başkan olduğunda 2013 yılı için sektörün daha fazla kazanacağı önemli kararlar alacaklarını vurguladı.

Nuhoğlu konuşması süresince, ağırlığını RO-RO şirketi ile yapılan anlaşmanın oluşturduğu onlarca soruyu UND Başkanı Özmen’e iletti.


UND Başkanı Özmen Hatay ve Mersinli Nakliyeciler İle Buluştu

UND Başkanı Ruhi Engin Özmen ve yönetim kurulu üyelerinden bir grup Ocak ayında yapılacak UND seçimi öncesi Hatay’da düzenlenen bölge toplantısında nakliyecilerle bir araya geldi.

Hataylı taşımacılar tarafından havaalanında davul zurnayla karşılanan Özmen, 20 Aralık 2012 tarihinde Hatay Ottoman Hotel’de gerçekleşen toplantıda sektörün yaşadığı sorunlara karşı yürüttüğü faaliyetleri anlattı.

Özmen, seçim sürecinde başkanlık için adaylığını açıklayan UND Yönetim Kurulu ve Eski İstişare Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu’nın Gaziantep’te kendisine yönelttiği sorulara da yanıt verdi.

Toplantıda 19 Ocak’ta yapılacak Genel Kurul’da iki dönem başkanlık kuralının kendisi için de işleyeceğine inanarak adaylığını açıklayan Özmen, “UND geleneğinde birinci dönem başkanlık yapan ikinci dönemde yapar. Çetin Nuhoğlu ve Tamer Dinçşahin’e iki dönem görev verildi. Benim içim de iki dönem kuralının işleyeceğini düşünüyorum. Nuhoğlu’nun adaylığını saygıyla karşılıyorum. Seçim sürecinde adaylık herkes için geçerlidir. Önemli olan bu süreçte derneği yıpratmamaktır” dedi.

Özellikle Suriye ile yaşanan sıkıntılardan en fazla etkilenen Hataylı taşımacıların çektiği sıkıntılara değinen Özmen, Mersin ve İskenderun’dan yapılan RO-RO seferlerine rağmen sorunların devam ettiğini vurgulayarak, Hataylı nakliyecilerin devlete olan borçlarının ötelenmesini istediklerinin altını çizdi. Bu bölgede yaşanan Suriye kaynaklı sorunları çözmede yeterince başarılı olamadıklarını söyleyen Özmen, Habur’da yaşanan sorunların da çözülemediğini, taşımacıların ve sürücülerin sorunlarının katlanarak arttığını belirtti. Özmen, kendisine 2023 yılında beş kat dış ticaret hedefi koyan hükümetin de beş kat yatırım yaparak kendisini geleceğe hazırlaması gerektiğinin altını çizdi.

Rusya’yla yaşanan belge sorunlarına karşı sonuç alınmış olsa da Kazakistan’la baş gösteren sorunların arttığına vurgulayan Özmen, uluslararası taşımacılıkta artan yabancı paylarının değişen konjektürle ilgili olduğunu aktararak 1970’li yıllarda uluslararası nakliye yapan araçların neredeyse tamamının yabancı olduğunu açıklayarak gelişmiş Avrupa ülkelerinin maliyetlerin daha uygun olduğu yeni üyelere verdiği misyonla bir değişim yaşandığını söyledi. 2010 yılında yüzde 16 olan yabancı araç payının 2012 yılında yüzde 18’e ulaştığını açıklayan Özmen, batı kapılarındaki bu oranın yüzde 35’lere ulaştığını söyledi.


Özmen: “Borçların ödenmesi için yoğun çaba harcadık”

Seçim sürecinde en önemli tartışma konusu olan UND Deniz’in borçları ve UND’nin U.N RO-RO’da bulunan hisselerinin satışıyla da ilgili konuşan Özmen: “Girişimde bulunulmasına rağmen tekrar hayata geçirilemeyen UND Deniz’in yurtiçi ve dışındaki 5,5 milyon Avro olan borçlarının ödenmesi gerekiyordu. Borçların ödenmesi için yoğun çaba harcadık. Neticede U.N RO-RO hissemizin yüzde 1,2’sini satmaya karar verdik. O günlerde 1,2 hissenin nominal değeri 9 milyon 500 bin Türk Lirası idi. Biz 0,40 hissemizi 5 milyon Avro karşılığında satmaya yönetim kurulundan yetki aldık” dedi.


Yaşanan pek çok sorunu çözmek için uğraş verdiklerini ancak bunların bazılarını çözüp bazılarını çözemediklerini de söyleyen Özmen, Bolu, Kayseri ve Gaziantep’te toplantılar düzenleyen başkan adayı Çetin Nuhoğlu’nun kendilerine yönelik sorduğu soruları yanıtladı.

Karma Ulaştırma Komisyon (KUK) toplantılarına kendisinin katılmadığını ancak dernek kadrosunun ve ilgili yönetim kurulu üyelerinin toplantılarda aktif olarak yer aldığını ifade eden Özmen, 215 oyla seçilmiş olmasının kendisine sıkıntı verdiğini belirterek tüm üyeleri katılımıyla 900 kişinin katılacağı UND’nin çok görkemli bir genel kurulunu yapmak için dernek olarak üyelerin uçak ve konaklama masraflarını karşıladıklarının altını çizdi. Özmen, “Bu çalışmaya 1,5 ay öncesinden başladık ve Çetin Bey o zaman aday değildi. Bu ilk başkandan beri yapılan bir uygulama. Bunu ben icat etmedim” dedi.

UN RO-RO’nun yaptığı zamlar ile ilgili olarak da U.N RO-RO CEO’su Sedat Gümüşoğlu ve yardımcısının ayda en az iki kez olmak üzere derneğe davet edilerek zamlarla ilgili toplantılar yaptıklarını açıkladı. Sektörde uygulanan BAF uygulamasını faturalarda yansıtmak yönünde kararlar aldıklarını belirten Özmen, bunu hayata geçirdiklerini iletti.

Seçim turunun devamında ertesi gün Mersinli uluslararası taşımacılarla Mersin Hilton Oteli’nde bir araya gelen Özmen, her geçen gün büyüyen Mersin taşımacılığının daha fazla temsil edilmesini gerektiğini kaydetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77