• BIST 10058.63
  • Altın 3038.428
  • Dolar 34.8698
  • Euro 36.7145
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C

UND: Eşit Rekabet Koşullarının Sağlanmasına Türk Taşımacılardan Tam Destek

UND: Eşit Rekabet Koşullarının Sağlanmasına Türk Taşımacılardan Tam Destek
UND, Bulgar taşımacıların sabah saatlerinden itibaren Kapıkule-Kaptan Andrevo ve Hamzabeyli-Lesova kapılarında “yol kapama eylemi” başlatması üzerine 16-05-2013 tarihli bir basın açıklaması yaptı.

UND, Bulgar taşımacıların sabah saatlerinden itibaren Kapıkule-Kaptan Andrevo ve Hamzabeyli-Lesova kapılarında “yol kapama eylemi” başlatması üzerine 16-05-2013 tarihli bir basın açıklaması yaptı. Dört gün daha süreceği söylenen eyleme gerekçe olarak tüm yabancı araçlara 8 Nisan 2013 tarihinden itibaren başlatılan ihracat beyanname kontrolleri gösterildi. Eşit rekabet koşullarının oluşturulmasına yönelik bu uygulama aslında tüm yabancı araçlar için geçerli.



UND tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadeler yer alıyor:

“Bulgar taşımacılar bugün sabah saatlerinden itibaren Kapıkule-Kaptan Andrevo ve Hamzabeyli-Lesova kapılarında “yol kapama eylemi” başlattı. Temel olarak Avrupa Birliği’nin giriş kapısını kapatan, ülkemiz dış ticaretine ve üzerimizden yapılan transit ticarete engel koyan bu eylemlere gerekçe olarak, Türkiye’nin tüm yabancı araçlara 8 Nisan 2013 tarihinden itibaren başlattığı ihracat beyanname kontrolleri gösterildi.

 

Türkiye ise yabancı araçların ülkemizden yapılan taşımalarda pazar payının giderek artması üzerine bir dizi önlem alıyor. Bu vahim gerçek en fazla, batı kara sınır kapılarımızdan (Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala) gerçekleştirilen ihraç taşımalarımızda ortaya çıkmaktadır.   2011 yılında bu sınır kapılarından gerçekleştirilen ihracat taşımalarında yabancı araçların payı %42, Türk araçlarının payı % 58’iken, 2012’de yabancı araçların pazar payı 161.451 taşıma ile  %43’e yükseldi, bu oran 2013’ün ilk çeyreğinde %44’e ulaştı. Tüm sınır kapılarımızdan yabancı araçların yaptığı ihraç taşımalar ise 2012 yılında 283.704 olarak gerçekleşti, bu sayı yabancı araçların 2011 yılında %18 olan toplam taşıma içindeki payını %19’a taşıdı. Yabancı araçların ülkemize boş girişleri ise 2011-2012 arasında % 7 artarak 127 bin taşımaya ulaştı.

 

Taşıma pastasında her geçen gün artan yabancı payının üst sıralarında ise özellikle üçüncü ülke taşımalarının kotaya tabi, yani kısıtlı olduğu ülkeler geliyor. Bu ülke araçları Türkiye’den yük alarak ikili taşıma yapıyor gibi taşıma evraklarını düzenliyor ve yükü üçüncü bir ülkeye taşıyor. Ülkemiz taşımacıları açısından haksız rekabete sebep olan bu durumun önüne geçmek için ise Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı 8 Nisan 2013 tarihinde yabancı araçlar için ihracat beyanname kontrolleri başlattı. Yükün nihai varış noktasını tespit ederek yabancı araçlardan yüke uygun geçiş belgesi sunmalarını talep eden Bakanlığımızın bu uygulaması Derneğimiz ve üyelerimiz ile memnuniyetle karşılandı. Türk taşımacıları uzun yıllardır taşıma yaptıkları ülkelerde bu kontrollere tabi ve taşımanın özelliğine uygun geçiş belgesi kullanıyor.

 

Bu kapsamda, sektör kuruluşu olarak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımıza kontrol uygulamalarındaki iyileştirmeler için teşekkür ediyor, Bulgar meslektaşlarımızdan ise sadece kendilerine yönelik olmayan bu yeni uygulama ile ilgili eylemlerine son vermelerini istiyoruz.

 

Bilinmelidir ki, Türk taşımacısı tüm dünya milletlerinden meslektaşları ile “eşit koşullarda rekabet” kurallarının oluşturulmasının her zaman arkasında olacaktır.“  

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77