• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

2011 İthalatta da İhracatta da Rekor Bir Yıl Olacak

2011 İthalatta da İhracatta da Rekor Bir Yıl Olacak
DHL Express Türkiye, yılın ilk çeyreğindeki veriler ışığında yılın tamamına umutla bakarak oldukça hareketli bir 2011 yılı bekliyor. İhracat gönderileri ile bir anlamda ekonominin de nabzını tutan DHL Express, bir önceki yıla oranla ilk çeyrekte ihracat g

DHL Express Türkiye Bölge Direktörü Michel Akavi: “2011 İthalatta da İhracatta da Rekor Bir Yıl Olacak”

 

DHL Express Türkiye, yılın ilk çeyreğindeki veriler ışığında yılın tamamına umutla bakarak oldukça hareketli bir 2011 yılı bekliyor. İhracat gönderileri ile bir anlamda ekonominin de nabzını tutan DHL Express, bir önceki yıla oranla ilk çeyrekte ihracat gönderilerindeki yüzde 18 artışın yılın ikinci çeyreğinde reel ihracat olarak geri dönmesi ile Türkiye’nin dış ticaretinin daha da hareketleneceğini bekliyor.

Yılın ilk çeyreğini değerlendirerek 2011 yılı beklentilerini açıklayan DHL Express Türkiye Bölge Direktörü Michel Akavi, 2008’i de geride bırakarak ithalat ve ihracat rekorlarının kırılacağı bir 2011 yılı beklentisini paylaşıyor. Gönderilerin sektörel bazlı dağılımını da açıklayan Akavi, otomotiv sektörüne yönelik gönderilerdeki yüzde 45’lik artışa da dikkati çekiyor. 

 

Sayın Akavi, yılın ilk çeyreği ile ilgili bir değerlendirme yapar mısınız?

- Türkiye’nin hızlı dokümanlarının yüzde 60’ını, ihracat numunelerinin yüzde 55’ini taşıyoruz. Yılın ilk çeyreğinin verileri, bu senenin rekor bir yıl olması beklentisini artırıyor. DHL Exspress olarak gönderilerimiz çok sayıda ama küçük paketler, dokümanlar ya da numuneler. Bizdeki aktivitenin büyümesi dolayısıyla dış ticaretin de büyümesi ile paralel gidiyor. Bizim gönderilerimiz daha sonraki üç ay için ihracat olarak karşımıza çıkıyor ve bu nedenle bir anlamda ihracat rakamlarını da gösteriyor. Şu anki verilere bakıldığında geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla ihracat rakamlarında yüzde 18, ithalat rakamlarında ise yüzde 25 büyüme var. Bunlar da yılın ikinci çeyreğinde reel ihracat olarak dönecek. Geçtiğimiz yıl zaten iyi bir seneydi. Şu anki rakamlarla 2008 yılını da geçmiş görünüyoruz. Benim tahminim 2011 ihracat rakamlarımız için rekor bir yıl olacak, ithalat ise bir önceki yılı fazlasıyla geçecek.

TL’nin şu andaki durumu çok güçlü olmadığı için ihracatı baltalamadığı gibi güçsüz de olmadığı için ithalatı da kesmiyor. Dolayısıyla iç pazarın canlılığı ile ithalat da artıyor. Bu ikinci, üçüncü ve dördüncü çeyreklere de yansıyacaktır. Bu seneyi ithalatta da ihracatta da rekor kırarak kapatacağımızı düşünüyorum.


2011 yılı ilk çeyreğindeki bu artış bir önceki yılın aynı döneminde daha zayıf bir ekonominin varlığı ile ilgili mi sizce?

- 2010 yılının başında dünyada bir toparlanma vardı ancak Türkiye’deki toparlanma dünyaya oranla daha erken oldu. Yani 2009 yılının son çeyreği zaten ekonomik anlamda oldukça hareketli geçti. Bu nedenle 2010 yılı ilk çeyreğine de hızlı girildi diyebiliriz. Yani 2010 yılı da büyüme yılıydı. Dolayısıyla ekonominin zayıf olduğu bir dönem ile daha güçlü olduğu bir dönemi karşılaştırıyoruz diyemeyiz. 2011 yılı ise zaten büyümenin görüldüğü bir dönemin üstüne bir büyüme yaşanan bir yıl.

 

Dünya pazarları ve ülkeler bazında bakıldığında nasıl bir tablo çıkıyor karşımıza?

- 2009 yılında Avrupa’da ve Amerika’da bir daralma yaşandı. Ancak bu pazarlar 2010 yılında toparlandı ve 2011 yılında bu klasik pazarlarda yine büyüme görülüyor. Ancak bu klasik pazarlar dışında daha fazla büyüyen yeni pazarlar var. Ortadoğu şu anda karışık olmakla birlikte büyüyen pazarlar içerisinde yer alıyor. Ortadoğu’da gönderilerimizin en yoğun olduğu ülkeler Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri. Şu an için çok büyük artışlar olmasa bile herhangi bir düşüş de görülmüyor. Ancak yeni pazarlar dediğimiz Afrika pazarında çok büyük bir büyüme var. Rakamlar hala küçük ama önceki yıllara kıyasla oransal olarak artışlar fazla. Özellikle Güney Afrika tarafında artışlar daha yoğun görünüyor.

Yine Uzakdoğu’da gönderi adetlerinin arttığı pazarlardan. Özellikle de Çin ve Vietnam’a yönelik bir artış söz konusu. Çünkü buralara ara ithal mal veriyorlar. Güney Amerika’da ise Kolombiya, Brezilya gibi bazı ülkelerde kımıldama var. Rakamlar yine küçük ama büyüme rakamları hızlı. Bu pazarlar 6-7 sene sonra fark edilecek kadar büyüyecek.

Her ne kadar yeni pazarlarda artışlar yaşansa da en yoğun çıkışların oluğu pazar Batı Avrupa pazarı. DHL Express olarak Almanya gönderilerinde yüzde 32, İngiltere’de yüzde 15, Fransa’da yüzde 22, Hollanda’da yüzde 10, İspanya’da ise yüzde 42’lik bir artış söz konusu.

Bu artış Amerika’da yüzde 16 civarında. Afrika ve Güney Amerika ülkeleri gibi yeni pazarlarda da artışlar başarılı görünüyor.

 

Gönderilere sektörel bazda bakıldığında hangi sektörlerde ne kadarlık artış yaşandı?

- İlk üç ay verilerine göre Türkiye çıkışlarında tekstil sektöründe bir önceki yıla oranla yüzde 15 artış görülürken, ileri teknoloji ürünlerinde bu oran yüzde 13, kimyasal maddelerde yüzde 10, gıda katkı maddelerinde yüzde 23 civarındaydı. Otomotiv sektörüne yönelik gönderilerde çok ciddi bir patlama yaşanıyor ve yüzde 45 artış görülüyor. Diğer önemli artış ise yapı malzemelerinde gerçekleşti ve yapı malzemelerin önceki yıla oranla yüzde 52 artış görülüyor. Bu alanda Afganistan’ı besliyoruz ve yeniden inşa ediyoruz diyebiliriz. Afganistan büyük bir pazarımız.

Sektörlerde çıkışlarda yaşanan bu artışlar gelecek için oldukça umut verici. 

 

Büyüyen yeni pazarlardan söz ettiniz, bu pazarlara yönelik olarak yeni stratejiler söz konusu mu?

- Dünyanın en büyük lojistik şirketiyiz ve hızlı gönderilerde 220 ülkede en yaygın hizmeti sunuyoruz. Baktığınızda her ülkede varız ve olmadığımız ülke dendiğinde aklıma bir tek Türkmenistan geliyor. Orada da tamamen yasal sorunlar nedeniyle bulunmuyoruz. Onun dışında her noktada varız. Her noktada var olmak da bizim yıllardır sürdürdüğümüz bir strateji zaten. Oldukça geniş bir ‘network’a sahibiz ve yeni pazarlardaki gelişmeler yalnızca DHL Türkiye’ye değil tüm dünyadaki DHL’lere yarıyor.

 

Peki Türkiye’deki yapılanmanız ile ilgili neler söyleyeceksiniz?

- Türkiye’de tüm şehirlerde varız. Hem kendi ofislerimiz var hem de acentelerimiz mevcut. 60’dan fazla noktada ofisimiz var. Fakat kurye ‘network’umuz Türkiye’nin her yerinden paket alıp gönderebilir.

DHL Express haricindeki tedarik zinciri birimimiz DHL Supply Chain, karayolu taşımacılığında DHL Freight, hava ve deniz kargoda faaliyet gösteren DHL Global Forwarding var. Bunların içinde tedarik zinciri birimi DHL Supply Chain sürekli olarak büyüyor, yeni depolar açıyor ve yeni müşteriler kazanıyorlar. Global Forwarding birimimiz de hava kargoda IATA’da birinci sırada, denizde de ilklerin içindeyiz. Karayolu taşımacılığı hizmetlerimizde de ilk on içerisinde yer alıyoruz. Karayolunda Avrupa bağlantılı olarak Orta Doğu’ya haftada iki kere Türkiye’den araç çıkışı yapıyoruz. Bu hizmetimiz de başka bir örneği olmayan parsiyel yüklere özgü bir hizmet.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77