• BIST 8718.11
  • Altın 2243.646
  • Dolar 32.3307
  • Euro 35.1486
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

Çin İşi

Çin İşi
Çin, tüm dünyanın dikkatlerini çeken Kuşak ve Yol Projesi ile dengeleri değiştiriyor...

2013’te başlayan Kuşak ve Yol Girişimi, tartışmalar ve atılan adımlarla beraber gelişimini sürdürerek ekonomik büyüklüğü 21 trilyon dolar olan 100’ü aşkın ülkeyi kapsayan bir projeye dönüştü. Pek çok ülke bu projeye eklemlenmek üzere adımlar attı, yatırımlara başladı. Çin tartışmalı bazı uluslararası işbirlikleri ve kredilendirmeler yaptı ve bu yolla bazı ülkeleri bağımlı hale getirdiği eleştirileri de alıyor.

Kimileri yatırımlar yaparak, yatırımları ve güzergahları ülkesine çekerek pay almaya çalışırken, işin dışında kalan kimileri de başka politikalar güdüyor. ABD-Çin eksenli ticaret savaşları da bu kapsamda değerlendirilebilir. ABD açıkça ticari savaş veriyor. Bazı ülkeler de doğrudan ya da dolaylı olarak kontrol ettiği kişi ve/veya sivil toplum örgütü ‘gibi’ yapılar aracılığıyla projeyi topa tutuyor. ‘Olumsuz çevresel etkiler’ başlığı altında toplanabilecek açıklamalar çokça taraftar buluyor. ‘Zayıf ülkeleri bağımlı kılıyor’ eleştirisi de karşılığı olan bir söylem. Rekabette geri düşmek ve eldekini de kaybetmek korkusu başta olmak üzere tüm kaygılar, projeye dahil olan ya da olmayan ülkelerde ilgi görüyor. 

Lojistiğin dönüştürücü gücünü göstermesi açısından bu proje önemli bir adımdır. Dünya lojistiğine İpek Yolu’nu oluşturup besleyerek damga vurmuş olan Çin’in atacağı bir adımın, İpek Yolu kadar olmasa da önemli sonuçlar doğurmasını beklemek mümkündür. Aksi olursa sadece Çin için değil, lojistik sektörü açısından da büyük bir yenilgiden söz edilir.

Proje, ‘kervan yoldu düzülür’ özdeyişine uygun bir şekilde ilerliyor. Etkileri ve bütçeleri ile kitlelere tatlı rüyalar gördürecek rakamları dile getiren Çin, bir anda pek çok dinamiği de harekete geçirmiş oldu. Şi Cinping, en çok kameranın kendisine çevrili olduğu, en hakim durumda bulunduğu uluslararası bir etkinlikte projenin yeni bir adımını açıklıyor. Buna bağlı olarak tepkiler ve beklentiler ortaya çıkıyor, herkesin eli görülüyor ve bir dahaki adım için son konuşan Çin oluyor. Bu da kendi elini rahatlatıyor, işini kolaylaştırıyor. Tam bir Çin işi...

Türkiye gibi ülkeler de yıllık bir trilyon dolara yakın olduğu tahmin edilen Avrupa ile Çin arasındaki ticaret trafiğinden pay almak adına Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu gibi güçlü yatırımlar yapıyor. Bu güzergah üzerinde ilk aşamada bir milyon yolcu, 6,5 milyon ton yük, 2034 yılında ise 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yük trafiği olacağı tahmin ediliyor. Bir ucu Asya diğer ucu Avrupa’ya bağlı olmayan bir BTK’nın, bu rakamlara ulaşması bölgesel bir ticaret ve insan hareketiyle biraz zor gerçekleşir.  Gerçekleşme rakamları da bunu gösteriyor.

Son yıllarda BTK’ya da ilham veren modern İpekyolu, demir İpekyolu gibi kavramlar sık sık dillendiriliyordu. Çin bu iklimde ortaya çıkarak Kuşak ve Yol Projesi’ni gündeme oturttu. Artık bu tanımları kimse ya kullanmıyor ya da Kuşak ve Yol için kullanıyor.

Bu proje, kaynaklarını üretim yerine tüketim ekonomisine harcamış olan Türkiye’nin belki de en pratik çıkış yolu olabilir. Çin yeterli koşulların oluştuğunu görürse, bugüne kadar yerleştiği ve/veya gözünü diktiği pazarlara daha kolay erişmek için Türkiye’nin limanları, havaalanları, demiryolu hatları, köprüleri ve atıl kalan başka yatırımlarını değerlendirmek isteyecektir. Bunlar, Çin ile olan sorunları çözüp iyi ilişkiler geliştirilirse mümkün olacaktır. Türkiye’nin Çin için cazibesi ise Avrupa ile yakınlığına bağlıdır. Avrupa’nın dışında kalmış ya da bağları zayıflamış bir Türkiye, Çin için benzer diğer ülkelerden çok farklı olmaz. Yani işin diğer ucunda da Avrupa var... Her iki yönde geliştirilecek iyi ilişkiler, iyi ticaret ve zenginlik getirecektir.
 

İlker ALTUN
ilker@aysberg.com

Kargohaber Dergisi (Sayı:248)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Çember Daralıyor12 Eylül 2023 Salı 15:10
  • Sıcak Havalarda Gıda Lojistiği04 Ağustos 2023 Cuma 12:19
  • Enerjide Avantaj Hidrojende17 Temmuz 2023 Pazartesi 13:12
  • İlerleme İçin İşbirliği08 Haziran 2023 Perşembe 10:34
  • Lityum Pillerin Güvenli Taşınması17 Mayıs 2023 Çarşamba 09:39
  • Sürücülerin Onuru11 Nisan 2023 Salı 17:28
  • Afetler ve Hayatın Devamı İçin Lojistik03 Mart 2023 Cuma 09:46
  • Dünya Sanki Yanıyor07 Şubat 2023 Salı 12:47
  • En İyi Kapı Olmayan Kapıdır05 Ocak 2023 Perşembe 09:50
  • Lojistiğin Buluşma Platformu logitrans Fuarı09 Aralık 2022 Cuma 13:53
  • MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
    Güvenlik Resmi
    Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
    EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77