• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Daha Fazla Güç, Daha Fazla Yük: Volvo FH16 660

Daha Fazla Güç, Daha Fazla Yük: Volvo FH16 660
Volvo, daha güçlü kamyonlarla daha fazla yük taşıma konseptini 660 beygir Volvo FH16’lar ile hayata geçiriyor. İskandinav ülkelerinde kullanılan 25 metre uzunluğundaki treylerler, yüksek beygirli çekiciler ile 60 ton yük taşıyabiliyor.

Son yıllarda diğer Avrupa ülkelerinde de tartışılan ve hayata geçirilmesi düşünülen 22 veya 25 metre uzunluğundaki çift römorklar ile 60 ton taşıma operasyonuna, Volvo 660 beygir D16E motoru ile hazır olduğunu gösteriyor. Volvo, tüm kamyonların uzunlukları azamiye çıkarılırsa, yoldaki araç sayısının azalacağını ve böylece yakıt tüketimi ve çevre kirliliğinin önlenebileceğini savunuyor. İki adet 60 tonluk çekici kombinasyonunun, 3 adet 40 tonluk birimin yaptığı aynı nakliye işini yapacağı ifade ediliyor.

Bu düşünceyle hareket eden Volvo, ağır ticari araç pazarına sunduğu en güçlü olan aracı FH16’nın 660 ve 580 beygir versiyonlarını 8-9 Mayıs 2006 tarihlerinde İsveç’de Avrupa ticari araç basınına tanıttı. İlk gün gerçekleştirilen basın toplantısında basın mensuplarına araçla ilgili detaylı bilgiler verildi. İkinci gün ise önceden belirlenmiş güzergah ve planlanmış zaman aralıkları ile her basın mensubu Volvo FH16’nın dört farklı versiyonunun deneme sürüşünü gerçekleştirdi. 660 beygir FH16’nın gücünü hissederken 580 beygir ile arasındaki farkı da anlama fırsatımız oldu.

Yeni Volvo FH16 ile prestij segmentindeki liderliklerini daha da güçlendirdiklerini belirten Volvo Trucks Avrupa Direktörü Roar Isaksen; yüksek performansı, akıllı kaynak kullanımı, ekonomi, konfor ve güvenlik ile birleştirdiklerini söyledi.

Volvo FH16 660, 3100 Nm tork üretirken, 580 beygir olanı 2800 Nm tork üretiyor. Araçlar yaklaşık 2 saniye içinde torkun yüzde 90'ını elde edebilmekte.


Yüksek motor gücü, yokuş yukarı daha kolay hız kazanmayı mümkün kılarken, yüksek motor frenleme sayesinde, yokuş aşağı sürüşlerde tekerlek frenlerine aşırı yüklenmeden güvenli sürüş imkanı sunuyor.

Motor freni, D16E'de opsiyonel olarak sunulan Yeni VEB (Volvo Motor Freni) ile daha da güçlü.  Frenleme çıkışı, önceki VEB'e kıyasla yüzde 15 daha yüksek. 425 kW değerinde azami frenleme gücü sayesinde Yeni VEB, retarder gereksinimini azaltıyor.

Volvo, yeni I-Shift’i 60 tonluk toplam katar ağırlıklara uygun olarak tasarlamış. Yeni I-Shift ile motor ve şanzıman tek birim gibi sorunsuz çalışıyor ve optimum vites değişimini sağlıyor. Otomatik vites değişimi için dizayn edilmiş 12 vitesli, elektronik kontrollü, mekanik buçuklu ve kademeli şanzıman olan I-Shift, manuel şanzımanın sağlamlığı ile otomatik şanzımanın rahatlığını ve konforunu birleştiriyor.

FH16 660 ile standart olarak sunulan I-Shift ile sürücü yola daha rahat odaklanabilmekte. Farklı programlar sayesinde I-Shift'e, konfor ve yakıt ekonomisi gibi parametrelerin optimize edilmesi için sürüş koşullarına göre değişen özellikler kazandırılabiliyor. Ayrıca sürücünün arzusuna göre sistem, manuel olarak da kullanılabiliyor.

Süratli bir şekilde devreye giren EBS (Elektronik kontrollü Fren Sistemi) fren disklerini yenileyen Volvo; sistemin fonksiyonları, nakliye gereksinimlerine uyması için EBS'nin optimize edilmesini sağlamak amacıyla yazılımın içine entegre etmiş.


660 beygir motor gücüne ulaşabilmesi için D16E’nin tasarımında çeşitli yenilikler yapılmış. Sıralı altı silindirli 16.1 litrelik dizel motor, tek parçalık yeni bir silindir kapağına, üstten eksantriğe, silindir başına 4 valfe ve elektronik olarak kontrol edilen birim enjektörlerine sahip. Yeni turboşarj ve intercooler ile donatılan motor, sessiz çalıştığı için ısı ve ses yalıtımı panellerine ihtiyaç duyulmuyor.

Motorun arka tarafına yerleştirilen zamanlama mekanizması ile kompakt ve sessiz bir tasarım yaratılırken, ağırlıktan da tasarruf edilmiş. Sıralı, turboşarjlı, altı silindirli dizel motor daha az hareketli parça ve daha iyi soğutma kapasitesi gibi bazı belirli avantajlar sunuyor. Sıralı altı silindirde motor soğutma havası akışının, V8'de olduğu gibi bölünmemesi, soğutma performansı bakımından çok büyük bir avantaj sağlıyor. Sıralı altı silindir, yedi adet ana yatak özelliğine sahip olduğundan mekanik kuvvetlerin çok daha eşit şekilde dağıtılması için daha geniş yatak yüzeylerine sahip. D16E'de kapalı karter havalandırması opsiyonel olarak sunuluyor.

D16E, yakıt tüketimi konusunda da çok verimli. Motor, Euro 4 standartları bakımından AB'nin egzoz emisyon gereksinimlerini karşılıyor.

Verimli ateşleme ve düşük partikül emisyonları için baştan sona tasarlanan D16E motorda artık nitrojen oksitler uygulama-sonrası safhasında azaltılıyor. Bu süreçte AdBlue katkı maddesi, bir SCR katalitik konvertörden geçmeden önce egzoz gazlarına enjekte ediliyor. Katalitik konvertörün içerisinde, AdBlue emisyonları önemli ölçüde azaltan bir işlemle nitrojen oksit ile tepkimeye girerek nitrojen oksiti, zararsız nitrojen gazına ve su buharına dönüştürüyor.


Volvo FH16, yeni ve çok farklı bir ön görünüme sahip. Ön görünümü daha çekici kılan alçak ızgara  tasarımı aynı zamanda daha fazla soğutma havasının girişini de sağlıyor. Yeniden tasarlanmış Globetrotter panosundaki dünya sembolü ile birlikte araç çok daha fazla göze çarpıyor.

Volvo FH16’da üç tip kabin mevcut: Yataklı Kabin, Globetrotter ve Globetrotter XL. Kavisli aerodinamik tasarımı ve uyumlu hava deflektör panelleri ile hava direnci azalırken, yakıt tüketimi de düşer.

FH16 kabini, Volvo'nun kabin seçenekleri arasında en konforlu kabinlerden biri. Açık gri ve kiremit kırmızısı rengindeki kabin kaplaması, özenle seçilmiş iç döşeme malzemesi, paspaslar ve perdeler birbiriyle uyum içerisinde. Yeni kalın şilte pocket-spring (torba yay) sistemi sayesinde çok daha konforlu dinlenme imkanı sunuyor.

Ön panel, çok zarif bir eğimle tasarlanmış ve her bir gösterge ile kontrol düğmesi, sürücünün ergonomisi göz önünde bulundurularak konumlandırılmış. Ön panel aynı zamanda daha kolay anlaşılır, daha iyi çözünürlükte ve Türkçe dil seçeneğine de sahip sürücü bilgi ekranı ile tamamlanmış.

Volvo, FH16 projesi için yaklaşık 30 milyon Euro'luk yatırım yapmış. Bu bütçenin büyük bir bölümü D16E'nin geliştirilmesinde kullanılmış. Enjeksiyon teknolojisi yeni ünite enjektörleri ve daha tam kontrol ile iyileştirildiğinden yakıt tüketimi daha düşük. Boşaltma kapağı bulunan turbo şarj tamamen yenilenmiş ve egzoz basınç governörün de yeni açma- kapama kolu bulunmakta. Valf mekanizmasında ekstra külbütör kolu eklenmiş. Bu yeni özellikler hem daha fazla güç çıkışına hem de daha fazla frenleme kapasitesine katkıda bulunarak D16E'ye önceki modeline göre daha hızlı gaz akışı sağlıyor.


Frenler güvenlik için en önemli unsurlardan biri. Frenler kadar önemli olan diğer unsurlar ise opsiyonel Z- kam frenlerinin yanı sıra EPS (Elektronik Stabilite Programı) sayesinde hızlı tepki verebilen EBS (Elektronik Kontrollü Fren Sistemi) disk frenler. Yeni VEB (Volvo Motor Freni) ve retarder gibi güçlü yardımcı frenler tarafından desteklenen sistem, Volvo'nun en güvenilir frenleme sistemini oluşturuyor.

Standart Volvo alt koruma sistemleri sayesinde yoldaki diğer insanlar için de kaza olduğunda güvenirliliği artırır. Sistemler darbe kuvvetlerini emer ve gelen otomobilin kamyonun altında ezilme riskini azaltır. FUPS (Ön Alt Koruma Sistemi) şasi yapısına entegre edilmiş.

Bir düğmeye basarak sürücü ana güç kaynağını çalıştırabilir, sürücü kapısını açabilir ve eğer varsa alarmı etkisiz hale getirebilir. Düğmeye tekrar basılarak yolcu kapısı da açılır. Ayrı kapı kilit açma sistemi kişisel emniyeti güçlendirmek için tasarlanmış.

Güvenli bir şekilde yakın manevralarda aracın kontrolünü sağlamak için geri görüş mesafesi çok önemli. Volvo'nun yüksek çözünürlüklü geri görüş kamerası opsiyon yelpazesi içinde. Çok az ışığa bile duyarlı olması sayesinde sadece arka lamba aydınlatmasıyla sürücünün gece 10 metre uzaklıktaki bir kişiyi tespit etmesine olanak tanıyor. Görüntü renkli bir ekran yardımıyla gösterilir. Sisteme 3 kamera daha eklenerek yan görüş için de destek alınabilir. Bir başka güvenlik unsuru ise aracın önündeki engelleri tespit etmeye yarayan yeni ön ayna.

Volvo FH16, Volvo kamyon yelpazesinde en konforlu kabine sahip. İçi açık gri ve kiremit kırmızısı renklerinde, döşemelerinde, halılarında ve perdelerinde ise yüksek kalite malzemeler kullanılmış. Deri iç kapı panelleri estetik bir görünüm sunarken aracın temiz tutulmasını da sağlıyor. Kalınlaştırılmış yeni yataklar uyurken daha fazla rahatlık sağlamak için pocket-spring sistem yaylara sahip. Gösterge paneli sadece daha net sürücü bilgi ekranı ile değil daha iyi çözünürlükle geliştirilmiş. Koltuk konforu daha da artırılmış. Sürücü koltuğu minderinde daha kalın malzeme ve yan taraflarda daha iyi kol desteği bulunuyor. İki koltuk alternatifi var- farklı ayarlamalara sahip Comfort ve De Luxe. Koltuk minderinde ve koltuk arkalığında ısıtma ve havalandırma opsiyonu da bulunuyor.

Klima manuel ve otomatik kontrol seçenekleriyle mevcut. Elektronik olarak kontrol edilen ECC klima sayesinde ısı istenen kesinlikte ayarlanabilir. Hava kabine girmeden önce filtrelenerek temizlenir.

Dynafleet, Volvo'nun nakliye bilgi sistemi ve yol taşımacılığını hem daha verimli hem de daha karlı hale getirmek için tasarlanmış kapsamlı bir paket. Dynafleet; kat edilen mesafe, yakıt tüketimi ve ekonomik sürüş için aktif yardım gibi parametrelerin gözlemlenmesine yardımcı oluyor.

Dynafleet Online ise aracın konumu, yakıt tüketimi, mesajlar, sürüş süreleri ve servis aralıkları gibi verileri gösteren web-tabanlı bir sistem. Taşımacılık firması ve sürücünün çalışma akışını birlikte yürütmeleri için hazırlanmış.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77