• BIST 8741.63
  • Altın 2240.368
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1631
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

E Ticaret Lojistiği Yeni Bir Dönemin Başlangıcı

E Ticaret Lojistiği Yeni Bir Dönemin Başlangıcı
E ticaret özünde bir lojistik hizmetidir. Ali Baba, Amazon, Trendyol, Getir, Hepsiburada... Sonuçta her birisi üreticiden, toptancıdan, satıcıdan aldığı ürünü, son tüketiciye eriştiren, satan ya da taşıyan olarak tedarik zincirinin bir halkasıdır.

Tedarik ve lojistik olanaklarının ya da en uygun tedarik ve lojistik olanaklara erişim yollarının bu şirketler bünyesindeki birleşimidir.

E ticaret çok güçlü bir dijital ağ, yazılım alt yapısı gerektirir elbette. Ama aynı zamanda -hizmet verme biçimine göre değişiklik göstermekle birlikte- tamamen kodlarla yönetilen modern depolar, toplama ve dağıtım ekipmanları, araçlar, kadrolar ve know how gerektirmektedir. Üstelik rekabetin de giderek arttığı bir alan olması nedeniyle yeniliklerin baş döndürücü bir hıza eriştiğini görüyoruz. İşin mantığını, özünü en hızlı kavrayan ve zaman kaybetmeden pozisyon alan modern iş yapma karakterine sahip lojistik şirketleri, bir yandan e ticaret yapılanmalarına temel lojistik hizmeti verirken, bir yandan da sadece e ticaret odaklı olarak kapı teslimi yapan son tüketici hizmetlerine yönelik yatırımlar yapıyorlar. Elektrikli araçlara yöneliyor, yazılımla yönetilen depolar kuruyor, motorlu kuryelerle toplama ve dağıtım hizmeti sunuyorlar.

Daha modern e ticaret lojistiği çözümleri ve uygulamaları, ağırlıklı olarak ya modern lojistik şirketlerinin doğrudan kendi yatırımı olarak ya da buralarda yetişmiş kadroların yeni girişimleri olarak karşımıza çıkıyor. Lojistik kelimesinin treylerlerin üzerine ‘transport’ yerine yeni yeni yazılmaya başladığı zamanlarda, kendini yenilemeyi başaramayan geleneksel nakliyecilerin çok kısa zamanda yok olacağı yazıldı... Nitekim o günlerin anlı şanlı firmaları ya tümden yok oldular ya da sokaktaki 100 kişiden birinin bile adını bilmediği kadar altta kaldılar. Aynı süreç günümüzde e ticaret tarafında sürüyor. Bugünden e ticareti besleyen tüketici talebini ve bunun yarattığı lojistik gereksinimini algılayıp buna yönelik girişimde bulunmayan anlı şanlı lojistikçiler, önümüzdeki on yılı göremeyecek.

Nasıl ki üretici konumdaki sanayiciler, kobiler, ticareti sürdüren tüccarlar dış ticaret şirketleri, onlara hizmet veren lojistikçiler süreçleri tam zamanında yakalamak ve gereğini yapmak zorundaysa, ülkeler de bu görevden kaçamaz. Bu bir varoluş mücadelesidir. Bu süreçte kişiler ve şirketler kadar ülkelere de görev düşmektedir.

Belki de burada Türkiye, kendini, dünya ticaretinin döndüğü Çin dahil Uzak Doğu ile Avrupa arasında e ticaret odaklı bir lojistik merkezi olarak konumlandırabilir. Bunun için de sektörel öncelikler belirlenerek hayata geçirilecek politikalar, bugün bilinenlerin ötesindeki lojistik olanaklar ile ilk düşünülecek ülke olmak mümkün olabilir. Unutmayalım ki şirketler, sektörler hatta ülkeler artık lojistik olanaklarıyla rekabet ediyor.

Salgın döneminde yer yer kopan tedarik zincirinin en güçlü halkalarından biri olarak öne çıkan Türkiye, bu konumunu Rusya-Ukrayna savaşı ile daha da özel bir hale getirebilir. Altyapının yanı sıra yeni dönemin iş yapış biçimine uygun, dijital takip ve dokümantasyona alan açan, uzaktan çalışma koşullarına varıncaya kadar tüm çerçeveleri, gelişmeleri karşılayacak düzeyde çizen bir hukuksal üst yapıya da gereksinim var. Malların üretimi, satışı, toplanması, dağıtımı, son teslim noktasına erişimi, iadesi ve tüm bu süreçlerin e ticaret platformları üzerinden yönetilmesi, lojistik taleplerin lojistik hizmet arzı ile buluşturulması ve bu süreçlerin hayata geçirilmesi için uluslararası entegrasyona etkili şekilde dahil bir ulusal bilgi, yazılım ve izleme ağı oluşturulup çalışır tutulmalıdır. Pek çok alanda olduğu gibi bu alanda da kazanmanın yolu, gelişmelerin takipçisi olmak değil önünde gitmekten geçiyor...

Türkiye, dünya ticaretindeki payını artıran e ticaretin elleçleme merkezi, lojistik hub’ı olmak ve de dünya lojistik pastasından pay almak istiyorsa, bu alanda etkili çözümler üreten, bazıları dünya vitrininde alıcı bulmuş e ticaret yapılarının ve başarılı bir şekilde e ticaret hizmeti sunan lojistikçilerinin elini güçlendirmelidir. Lojistik, ticaretin en etkili silahıdır. Lojistikte güçlü olan ülkenin sanayisi de ticareti de güçlü olur. Bakınız; Almanya, Çin, ABD...

İlker ALTUN
ilker@aysberg.com

Kargohaber Dergisi (Sayı:280)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Çember Daralıyor12 Eylül 2023 Salı 15:10
  • Sıcak Havalarda Gıda Lojistiği04 Ağustos 2023 Cuma 12:19
  • Enerjide Avantaj Hidrojende17 Temmuz 2023 Pazartesi 13:12
  • İlerleme İçin İşbirliği08 Haziran 2023 Perşembe 10:34
  • Lityum Pillerin Güvenli Taşınması17 Mayıs 2023 Çarşamba 09:39
  • Sürücülerin Onuru11 Nisan 2023 Salı 17:28
  • Afetler ve Hayatın Devamı İçin Lojistik03 Mart 2023 Cuma 09:46
  • Dünya Sanki Yanıyor07 Şubat 2023 Salı 12:47
  • En İyi Kapı Olmayan Kapıdır05 Ocak 2023 Perşembe 09:50
  • Lojistiğin Buluşma Platformu logitrans Fuarı09 Aralık 2022 Cuma 13:53
  • MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
    Güvenlik Resmi
    Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
    EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77