• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Hava Kargo Talebi Geçen Yıl Nisan’a Kıyasla Yüzde 11.2 Azaldı

Hava Kargo Talebi Geçen Yıl Nisan’a Kıyasla Yüzde 11.2 Azaldı
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), küresel hava kargo pazarlarına yönelik Nisan 2022 verilerini yayınladı.

Veriler hava kargoda talepte düşüş ve kapasitede daralma olduğunu gösterdi. Omicron'un Asya ve Rusya–Ukrayna savaşının etkileri, düşüşü tetikleyen faktörler oluşturmaya devam ediyor.

IATA verilerine göre kargo ton-kilometre cinsinden ölçülen küresel talep (CTKs), Nisan 2022’de Nisan 2021'e göre % 11,2 azaldı (uluslararası operasyonlar için bu azalış % -10,6). Küresel talep Nisan 2019'a göre ise %1 azaldı.

Hava kargo kapasitesi 2021'in aynı dönemine kıyasla yüzde 2 aşağıda kaldı.(uluslararası operasyonlar için%+1.2). Hem küresel kapasite hem de uluslararası kapasite Nisan ayında Mart ayına göre bir miktar azaldı. Asya bölgesi kapasitede en büyük düşüşü yaşadı.

IATA değerlendirmesine göre Ukrayna'daki savaş, Avrupa'ya hizmet etmek için kullanılan kargo kapasitesinde bir düşüşe yol açtı. Rusya ve Ukrayna merkezli birçok havayolu hava kargoda kilit oyuncu konumunda bulunuyordu. Ayrıca Çin'deki sıfır COVID politikası, işgücü kıtlığı kaynaklı uçuş iptalleri nedeniyle kapasite sorunlarına yol açtı.

Çin etkisi ve ihracat pazarları

IATA analizinde şu noktalara dikkat çekildi: “Kargo talebinin ve dünya ticaretinin öncü göstergesi olan yeni ihracat siparişleri ABD dışındaki tüm pazarlarda küçülüyor. Küresel mal ticareti 2022'de düşmeye devam etti ve Çin ekonomisi COVID-19 ile ilgili kapanmalar (diğer faktörlerin yanı sıra) nedeniyle daha yavaş büyüdü. Kapanmalar dünyanın en büyük limanı Şangay'ı durma noktasına getirdi. Ukrayna-Rusya ihtilafına bağlı tedarik zinciri kesintileri de ticaret üzerindeki aşağı yönlü baskıya katkıda bulunuyor”.

“Çalışma koşullarındaki zorluk sürüyor

IATA Başkanı Willie Walsh Nisan ayı verilerini değerlendiren açıklamasında “Hava kargo talebi Nisan ayında% 11,2 azaldı ve kapasite Nisan 2021'e göre% 2 daraldı. Ukrayna'daki savaş ve Çin'deki COVID-19 kilitlenmelerinin birleşimi enerji maliyetlerini artırdı, tedarik zinciri kesintilerini yoğunlaştırdı ve enflasyonu besledi. Çalışma ortamı, hava kargo dahil tüm işletmeler için zorlayıcı bir nitelik taşıyor. Ancak Çin’in kapanmaya bağlı kısıtlamalarını hafifletmesiyle birlikte, bir miktar iyimserlik için bir neden var ve arz / talep dengesizliği getirileri yüksek tutuyor” dedi,

Bölgesel performans
 

IATA verilerine bölgesel bazda bakıldığında Asya-Pasifik bölgesi havayolları, hava kargo hacimlerinde Nisan 2022'de 2021 yılının aynı ayına göre% 15,8 azaldığını gördü. Bu, tüm bölgelerin en zayıf performansıydı ve biönceki aya göre önemli ölçüde daha yavaştı (-5.1%). Bölgedeki havayolları, Çin'deki Omicron ile ilgili kilitlenmeler nedeniyle daha düşük ticaret ve üretim faaliyetlerinden büyük ölçüde etkilendi. Bu nedenle bölgedeki mevcut kapasite, tüm bölgelerin en büyük düşüşü olan Nisan 2021'e göre% 19,4 azaldı.

Kuzey Amerika taşıyıcıları, Nisan 2022'de kargo hacimlerinde Nisan 2021'e göre% 6,6 düşüş kaydetti. Asya-Kuzey Amerika pazarındaki talep önemli ölçüde azaldı, ancak Avrupa – Kuzey Amerika gibi diğer kilit rotalar güçlü olmaya devam ediyor. Kapasite Nisan 2021'e göre% 5,2 arttı. Bölgedeki birçok taşıyıcı, 2022'de yük gemilerinin teslimatını alacağı ve bunun da ihtiyaç duyulan güzergahlardaki bastırılmış talebin giderilmesine yardımcı olacağı belirtiliyor.

Avrupa’da kargo pazarında düşüş % 14.4

Avrupalı taşıyıcılar, Nisan 2022'de kargo hacminde 2021 yılının aynı ayına göre% 14,4 azalma gördü. Avrupa içi pazar, aylık bazda% 24,6 düşüşle önemli ölçüde düştü. Bu önemli oranda Ukrayna'daki savaşın etkisi olarak görülüyor.Omicron nedeniyle Asya'daki işgücü kıtlığı ve düşük üretim faaliyeti de hacimleri etkiledi. Kapasite Nisan 2022'de Nisan 2021'e göre% 0,2 düştü.

Ortadoğu beklenen artışı göremedi
 

Orta Doğulu taşıyıcılar, Nisan ayında kargo hacimlerinde yıllık% 11,9'luk bir düşüş yaşadı. Rusya üzerinden uçmamak için yönlendirilen trafiğin önemli faydaları gerçekleşemedi. Bunun nedeni büyük olasılıkla Asya'daki tedarik zinciri sorunlarının devam etmesinden kaynaklanıyor. Kapasite Nisan 2021'e göre% 6 arttı.

Güney Amerika en yüksek performansı yakaladı
 

Latin Amerika taşıyıcıları Nisan 2022'de kargo hacimlerinde 2021 dönemine göre% 40,9 artış bildirdi. Bu, tüm bölgelerin en güçlü performansıydı. Bu bölgedeki havayolları, yeni hizmetler ve kapasite sunarak ve bazı durumlarda önümüzdeki aylarda hava kargo için ek uçaklara yatırım yaparak iyimserlik gösterdi. Nisan ayında kapasite 2021 yılının aynı ayına göre %67,8 arttı.

Afrika havayolları, Nisan 2022'de kargo hacimlerinin Nisan 2021'e göre% 6,3 azaldığını gördü. Bu, bir önceki aya göre kaydedilen büyümeden önemli ölçüde daha yavaş bir rakam oldu (% 3.1). Kapasite Nisan 2021 seviyelerinin %1,5 altında kaldı.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77